Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Védett területen halásztak

Két férfi lebukott, amint egy százhúsz méteres hálóból védett területen védett halakat szednek ki.

Két férfit rögzített a Marcal beavatkozócsoport videokamerája a hét végén Ásványrárón, amint speciális hálóból védett területen védett halakat szednek ki. Huszonnyolc kilogramm márnát, dévért és süllőt találtak náluk: a férfiak azzal védekeztek, hogy nem az övék a háló, csak kiszedték belőle a halakat.

A százhúsz méteres halászhálóból két férfi péntek kora este kapkodta ki a betekeredett süllőket az  öntési tónál Ásványrárón. A rendőrök már hosszú ideje figyelték és kamerázták őket a partszéli bozótosból. Ezután egy másik hálóhoz mentek, s onnan is süllők és dévérek kerültek a ladikba. A marcalosok már a parton várták a meglepett férfiakat: megmutatták nekik a róluk készült videofelvételt. A rajtakapottak azzal védekeztek: nem az övék a háló, csak látták, hogy benne vannak a halak, s úgy gondolták, miért ne vigyék el őket.

Speciális halászháló

A rendőrök felvették az adataikat, majd a lefoglalt huszonnyolc kilónyi halat a győri Előre Halászati Szövetkezethez vitték. Később kiderült: a százhúsz méteres háló, melyet a parthoz közel tettek vízbe, speciális halászháló. Úgynevezett könnyűparás, 1,7 méter merülésű: a felső része tizenöt centiméterre a vízfelszín alatt van, így nagyon nehezen észrevehető. A tenyérnyi keszegtől a nagyobb halakig mindent megfog. A rendőrség most a halászati szövetkezet értékbecslésére vár, mert ha tízezer forintnál többet ér a zsákmány – márpedig ez elég valószínű –, akkor bűncselekményben nyomozhatnak a későbbiekben.

Két hálót is találtak

A beavatkozócsoport tagjai szombaton egész délután „szigonyozták" motorcsónakból a vizet, hogy a másik – a videofelvételen is látható – halászhálót megtalálják. Információink szerint a késő éjjeli órákban végül siker koronázta erőfeszítéseiket. Úgy tudjuk: a halakkal megrakott két illető közül az egyik – hivatásánál fogva – korábban felesküdött arra, hogy megvédi a vadakat és a halakat.

Bejelentés és vizsgálat

Az ügy hamarosan a mosonmagyaróvári rendőrségre kerül át. Horváth Csaba kapitányságvezető elmondta: értesültek a hétvégi esetről, ám egyelőre részleteket nem tudnak mondani. Várják a feljelentést, mely napokon belül megérkezhet a kapitányságra.

Pintér Csaba, a megyei földművelésügyi hivatal vadászati és halászati osztályának vezetője elmondta: bejelentés érkezett hozzájuk is az orvhalászatról, így  kötelességük vizsgálatot indítani az ügyben.
Takács Antal, a megyei horgászszövetség elnöke elmondta: az a rész, ahol a halászokat lefilmezték, védett terület, melyre elvileg be sem mehetnének. A süllőre ráadásul most fogási tilalom is van. Az elnök szerint a huszonnyolc kilogramm hal értéke szinte biztosan több lesz, mint a bűncselekmény alsó értékhatára, vagyis tízezer forint.

Utoljára 2003 márciusában volt nagyobb horderejű halrablás közbeni lebukás, amikor két hivatásos halász Dunakilitin illegálisan villanyozott. Akkor ellenük a rendőrség jogosulatlan halászat miatt indított eljárást. A halászok engedélyét egy évre vonták be, valamint hatvan-, illetve nyolcvanezer forint pénzbüntetést kaptak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biológusok nemzetközi viadala

Három ország százharminchat tanulója versengett egymással a hétvégén a Kitaibel Pál biológia-… Tovább olvasom