Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Vatikáni zászló a bezenyei községházán

A nemzeti zászló és a még korábban kihelyezett árpádsávos lobogó mellett a sárga-fehér vatikáni is lobog a bezenyei községházán napok óta. Ez egyébként sok helybelinek fel sem tűnt – mint ahogy az ottjártunkkor kiderült.

A mintegy tucatnyi megkérdezett bezenyei közül senki nem akarta a nevét adni, csupán egy férfi árulta el keresztnevét. Tamás tudta, hogy a sárga-fehér lobogó a Vatikáné. Ám mint mondta, arról fogalma sincs, hogy az miért kerülhetett ki a hivatal homlokzatára.

– Nem tudom, milyen zászló lehet ez, de nem lehet kint régóta, hiszen eddig nem is tűnt fel nekem. El sem tudom képzelni, miért tették ki. Talán vezekel a faluvezetés a korábban a templom elé rakott betontörmelékért? Nem ismertem volna fel, hogy az a vatikáni lobogó – válaszolt érdeklődésünkre egy másik, kisgyermeket sétáltató férfi. Még hozzátette: ˝Soha nem volt ennyire kétpólusú a falu. Megoldást jelentene, hogy aki ezt a megosztottságot okozza, az végre észbe kapna.˝

˝Katolikus falu, miért ne lehetne kint a vatikáni zászló?˝ – osztotta meg véleményét egy férfi az egyik helyi kocsmában. Azon kérdésünkre, hogy miért került korábban az egykori „szánkózódombból" a betontörmelék eleinte a temető elé, majd a templom elé, egy másik megkérdezett férfi azt válaszolta: ˝A betontörmelék elhelyezése jelzésértékű volt. Azt a templom mögötti területen még az előző polgármester idején rakták le.˝

Napok óta lobog a sárga-fehér zászló a nemzeti és az árpádsávos mellett a bezenyei polgármesteri hivatal homlokzatán. Senki nem tudja, miért.
Napok óta lobog a sárga-fehér zászló a nemzeti és az árpádsávos mellett a bezenyei polgármesteri hivatal homlokzatán. Senki nem tudja, miért.

A vendéglátóhelyen a két férfi abban egyetértett, hogy „a jelenlegi polgármester stílusát sokan támadják, ám sokat tett a faluért az elmúlt hat évben". Viszont azt is hozzáfűzték, mégiscsak az lenne a jobb, ha a település vezetése a falu javát szolgálná és nem kiabálnának egymásra tücsköt-bogarat.

A lobogó kihelyezésének okát szerettük volna megtudni Kammerhofer Róbert bezenyei polgármestertől, ám ő ezúttal sem kívánt nyilatkozni.
Kormányrendelet szabályozza, hogy hogyan, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy középületre kihelyezett zászlónak. Míg a nemzeti lobogó kitűzése kötelező, addig az uniós zászló esetében ezt olvashatjuk: ˝nemzeti zászlóval azonos szélességű, szövetből készült európai zászlót minden olyan esetben ki kell tűzni, amikor ennek tárgyi feltételei a középület és környezete építészeti sajátosságaira tekintettel biztosítottak˝. Más lobogókra nézve nem találtunk szabályozást.

Paksa Balázs sajtóreferens elmondása szerint a Győri Egyházmegye nem illetékes meghatározni, milyen zászló kerülhet ki egy világi köztestület intézményének homlokzatára, hiszen azzal szervezetileg semmilyen kapcsolatban nem állnak. „A Győri Egyházmegyén belüli szokásjog alapján a vatikáni zászló akkor kerül ki az egyházmegye valamely intézményének homlokzatára, ha oda vatikáni illetőségű vendég érkezik. Ezt megköveteli a keresztény vendégszeretet és a protokoll egyaránt" – tette hozzá az egyházmegyei referens.

Olvasóink írták

 • 16. abszurdisztán 2013. február 09. 12:27
  „De azért a helyi lakosokat illene megkérdezni, akarják-e ezt ?”
 • 15. justitia18 2013. február 09. 10:30
  „Kammerhofer Róbert netán "városállamot" alapított bezenyei módra ? ::))”
 • 14. derdak56 2013. február 07. 18:10
  „Kedves Bezenyeiek!
  Római Katolikus Keresztény, Istenfélő ember vagyok. Ti Bezenyeiek nem félitek az Istent? Ne a Vatikán állam zászlajával akarjatok többek és jobbak lenni, hanem a cselekedeteitekkel. Egyébként meg Magyarországon élünk és csupa nagybetűs MAGYAROKNAK kellene lennünk. Színünk és jelképünk a piros, fehér, zöld!”
 • 13. abszurdisztán 2013. február 07. 17:10
  „Sicc ! Úgy van ! Ez egy állami zászló, nem értem, hogy kerül Bezenyén a faluházára....”
 • 12. sicc 2013. február 07. 14:14
  „Szerintem a vatikáni zászló az állam zászlaja(Vatikán) !
  És nem pedig a kereszténység jelképe ! Maga az egyházmegye illetékese is azt állítja a cikkben, hogy ezt a zászlót csak akkor használják, ha vatikáni vendég érkezik hozzájuk! Mert ez hivatalosan egy állami zászló !
  Most akkor Bezenye is a Vatikánhoz tartozik ??? Akkor a horváth állam zászlaja,miért nincs kinnt ?”
 • 11. pancser 2013. február 06. 22:31
  „10. Besenyőpista 2013.02.06. 20:53
  Margitot is megkérdezted mit szól a vatikáni zászlóhoz? Amilyen vallásos még gyertyával a kezében imádkozna a Hivatal előtt!”
 • 10. Besenyőpista 2013. február 06. 20:53
  „Jéézus Mária!
  Egy dolog jut eszembe: Nem mindegy, hogy okos ember hülyéskedik, vagy hülye ember okoskodik!
  Japo! Sürgősen nézzél utána a neurológiai szakrendelésnek!
  Nóóóóóóómális?”
 • 9. Japo 2013. február 06. 19:14
  „A Trikolor azt jelképezi,hogy Bezenye része Magyarországnak. A piros fehér ami egyébként piros ezüst a gyengébbek kedvéért,tisztelgés őseink előtt akik vérükkel fizettek többek között Bezenyéért is. A Vatikáni zászló pedig annyit jelent,hogy Hívő település köze nincs a politikai érdekeknek és nem része Európának,hiszen az ahhoz való tartozást ők nem szavazták meg!”
 • 8. nagyjancsi 2013. február 06. 07:36
  „A magyar és az uniós zászló kötelező, utóbbi nincs kint, ami jelöli a polgármester úr kis miniháborúját pártállásából fakadóan, ezért ő beszerzett inkább egy vatikáni zászlót, hogy ezzel háborúzzon az északnyugati bástyájából kicsit.. Ennél az is sokkal jobb lenne, ha Moson vármegye egykori zászlaját lobogtatná, vagy tekintettel lenne a nagyszámú magyartól eltérő helyi közösségekre is..”
 • 7. Gőcze_László 2013. február 05. 23:58
  „Valami ott sincs rendben, már a fejeket illeti.
  De itt Győrben sem. Ha valamelyik nagyság kinéz a Városháza valamelyik keleti ablakán, akkor azt lát(hat)ja, hogy az Országzászló emlékművön ugyancsak elszennyeződött a tavaly felhúzott zászló. Így van ez évek óta. Úgy látszik nincs keret a negyedévenkénti cserére. (Olyan is megtörtént, hogy egy ünnepség idejére kicserélték egy tisztára, majd az ünnepség végét követően felhúzták újra a kifakult szennyezettet.)
  De ha a Városháza előtti térbe süllyesztett lámpák egyikében kiég az izzó, akkor azonnal, de legkésőbb másnap már ott serénykedik a teljes gépezet.”
 • 6. Besenyőpista 2013. február 05. 20:33
  „3.-hoz
  Tessék mondani, a piros-fehér csíkos zászló mit jelképez? Milyen kapcsolatát a polgármesternek?
  A fekete zászlót, ha kiteszik, akkor az a sötét gondolkodást jelképezi?”
 • 5. pancser 2013. február 05. 16:50
  „Bezenye a pápai zászlóról híres, szerintem a polgi Őszentségével tárgyal a község csatlakozásáról Vatikánhoz, ha nem vele akkor a küldöttével. Vagy tényleg összetévesztik a székely zászlóval, de az is lehet, hogy Bezenye köztársaság csupán kilép az Unióból. Lehet találgatni.”
 • 4. embertelen 2013. február 05. 12:49
  „A képen látszik, hogy nincs már üres hely a zászlótartón. Vajon hová fogják majd rakni a kirakandó székely zászlót? Megjegyzem, hogy a magyar településeken nem szokták kirakni a vatikáni zászlót, lehet, hogy összetévesztették a székely zászlóval?”
 • 3. Contar 2013. február 05. 11:13
  „"˝Katolikus falu, miért ne lehetne kint a vatikáni zászló?˝ - osztotta meg véleményét egy férfi az egyik helyi kocsmában."
  Horváth falu, miért nincs kint a horvát zászló? Sőt németek is laknak ott, mért nincs kinn a német zászló is? Sőt, mivel a pm-nek szlovák kapcsolata is van, kint kéne lenni a szlovák zászlónak is!
  (természetesen viccnek szántam a hozzászólást!)”
 • 2. háté 2013. február 05. 10:23
  „Szerintem, a polgármester előzetes egyeztetés után, biztos segítőkészen áll, egy egy Magyarország története ismertető beszélgetés elé!
  Javaslom a cikket jegyzőnek megfontolásra!”
 • 1. háté 2013. február 05. 08:58
  „Valakit nagyon zavarhat a zászló! -
  Miért kell eus- zászló?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli ülés Jánossomorján

Rendkívüli ülést tart a jánossomorjai önkormányzat képviselő-testülete február 7-én, csütörtökön… Tovább olvasom