Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Vass Márta életének és halálának rejtélyei

Vass Márta, a magyaróvári polgári leányiskola egykori igazgatója vélhetően Auschwitz felé, a zsúfolt vagonban halt meg. A katolikusnak keresztelt idős asszonyt a mosoni gettóba zárták, és Győrön keresztül vezetett az útja a haláltábor felé. A kiváló pedagógus halála körül hatvan év elmúltával is sok a kérdés.
„Ki volt Vass Márta?" – ezt a kérdést tette fel egy mosonmagyaróvári házaspár, Kovács Sándor és felesége, akik évek óta kutatják a Moson megyei zsidóság emlékeit, amelyek internetes helytörténeti gyűjteményükben olvashatók. A negyven év szolgálat után a magyaróvárileányiskola éléről nyugdíjba vonult tanárnő sorsában ugyanis számos rejtély merül fel, akárcsak halála, eltűnése körül.

– Vass Márta személye körül még több kérdés homályos, melyre keressük, de nehezen találunk választ. Nem ismerjük a pontos személyi adatait, mivel ezt a jelenleg érvényben lévő törvények nem teszik lehetővé. Ugyanis bizonyítani kellene halotti anyakönyvvel azt a tényt, hogy Vass Mártát a holokauszt során megölték. Erre sajnos nincs lehetőség, részben azért, mert születési adatok hiányában nem kereshetjük a meggyilkolt személyek között, másrészt, ha a haláltáborba való megérkezését követően nem regisztrálták, hiábavaló lenne a keresése. Nem hiteles adat szerint Bécsben, 1876-ban született, tehát az elhurcolása idején 68 éves volt – mutatott rá Kovács Sándor és felesége, akik a levéltári dokumentumok, régi újságcik-
kek és visszaemlékezések alapján rekonstruálták a tragikusan eltűnt asszony alakját, történetét.

A Magyaróvári Magyar Királyi Polgári Leányiskola első tantestülete egy 1899-es felvételen. Az alsó sorban jobbról látható Vass Márta, még fiatal pedagógusként.
A Magyaróvári Magyar Királyi Polgári Leányiskola első tantestülete egy 1899-es felvételen. Az alsó sorban jobbról látható Vass Márta, még fiatal pedagógusként.

A zömök, alacsony, ám fürge, közvetlen, barátságos, jószívű, egyedül élő asszonyra mint kiváló pedagógusra emlékeznek vissza az egykori tanítványok. Az emlékezők szerint zsidó szülei kitértek és megkeresztelkedtek, lányukat már a születésekor katolikusnak keresztelték. Vass Márta Esztergomban nevelkedett, tanári oklevelének megszerzését követően egy évig az erdélyi Hosszúfalun tanított. Innen érkezett Magyaróvárra, ahol közel negyven évig folytatta hivatását.

Templomba járó ember volt, és 1919-ben a megválasztott „egyházközségi tanács" tagjai között említették. Nyugdíjba vonulásakor a város elöljárói búcsúztatták, melyről a Mosonvármegye korabeli száma is beszámolt. Dr. Sattler János akkori polgármester Mosonmagyaróvár nevében méltatta a távozó tanárnő társadalmi érdemeit, s kívánt kellemes nyugdíjaséveket. Pintér Gyula prépost a régi kartársak jókívánságait tolmácsolta.

Az egykori leányiskola (ma a Bolyai alsó tagozata működik az épületben) igazgatójaként nyugdíjazták Vass Mártát.
Az egykori leányiskola (ma a Bolyai alsó tagozata működik az épületben) igazgatójaként nyugdíjazták Vass Mártát.

Nem ismeretes előttünk, hogy miért hiányzott Vass Márta neve az összeírásokból. Kinek lehetett útjában a tanárnő? – teszi fel a kérdést a Kovács házaspár, akik rámutatnak: többen megdöbbenve fogadták, hogy a már nyugalmazott tanárnőnek sárga csillagot kellett viselnie. (Sokan nem tudták, hogy zsidó származású lenne.) Vass Mártát a mosoni gettóba zárták, ahonnan a többi őrizetbe vett mosonmagyaróvárival, valamint a környékbeli, sárga csillaggal megjelöltekkel együtt 1944. június 6-án Győrbe szállították. Innen indult utolsó útjára Auschwitz felé sorstársaival. Azt nem tudni, hogy oda megérkezett-e. Két emlékező szerint ugyanis az akkor már idős asszony a zsúfolt vagonban veszíthette életét, „ahonnan holtan dobták ki" a tanúk szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalomkorlátozások Mosonmagyaróvár belterületén

Felújítási munkák miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a 150-es főúton, Mosonmagyaróvár… Tovább olvasom