Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Városrészt váltatnak a Tourinform-irodával

Mosonból a Magyar utcára költöztetik a jelenleg a piac mellett működő Tourinform-irodát. A Mosoni Polgári Kör szerint felháborító, hogy elviszik az irodát a városrészből, ráadásul a megkérdezésük nélkül.
A Tourinform-iroda Mosonból Magyaróvárra költöztetése volt napirenden a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az iroda még a Kápolna téren, a mosoni piac mellett üzemel. 1998 óta a város és kistérsége turisztikai információs és marketingirodája. Az országos Tourinform-hálózat tagjaként nemcsak a Mosonmagyaróvári kistérségről, hanem egész Magyarország turisztikai kínálatáról nyújtanak információt bel- és külföldi turisták és az itt élők részére. Az irodát korábban a Mosonmagyaróvár Idegenforgalmáért Közalapítvány üzemeltette, ám az elmúlt év júniusától a Szigetköz Turizmusáért Egyesület vette át. Az ingatlan az önkormányzat tulajdona.

A költöztetés melletti érvként merült föl, hogy az iroda üzemeltetése az ingatlan adottságai miatt túlságosan költséges. A tetőtér ugyanis kihasználhatatlan, valamint a Kápolna téri nyilvános illemhely fűtésének költségei is az irodát terhelik. A hatékony működés érdekében az irodát központi helyre, a Magyar utca 9. szám alatti 67 négyzetméteres önkormányzati ingatlanba költöztetik.

Az elnök szerint a gombavizsgáló és a piachoz szükséges iroda elférne az épület tetőterében, ami most kihasználatlan.

A helyiség a Movinnov Kft. kezelésében áll és jelenleg kihasználatlan. A Kápolna téri épület további hasznosítását a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. vállalta. Az ingatlant raktárként, gombavizsgálóként, valamint hatósági irodaként használnák, továbbá tervezik a nyilvános illemhely kibővítését is. A képviselő-testület legutóbbi ülésén határozott arról, hogy a Magyar utcai ingatlant bérleti díj nélkül, de a közüzemi költségek fizetési kötelezettségével határozatlan időre használatba adja a Szigetköz Turizmusáért Egyesületnek. Ezzel együtt pedig a Kápolna téri épület a VÜF Kft. kezelésébe kerül.

Már a testületi ülésen ellenzéki oldalról felmerült, hogy a kérdést a mosoni bizottság tárgyalta-e, hiszen a városrészt érintő döntésről van szó. A kormányzó oldal szerint viszont csupán ingyenes használati jog visszaadásáról, ami nem érinti Mosont. A bizottság egyébként tudomásul vette a javaslatot, és üdvözlik, hogy az épület szerves része lesz a felújított piacnak.

Jelenlegi helyén túl költséges a működése, ezért a Magyar utcára költöztetik az irodát.
Jelenlegi helyén túl költséges a működése, ezért a Magyar utcára költöztetik az irodát.


Kevésbé lelkes viszont a Mosoni Polgári Kör az iroda áthelyezése miatt.

Nagy Mihály elnök szerint felháborító, hogy elviszik a
Tourinform-irodát Mosonból, ráadásul a megkérdezésük nélkül döntenek erről. Az egyesület megalakulása óta egyik fő törekvésük volt, hogy a város idegenforgalmából Moson is kivehesse a részét. Erőfeszítéseik eredményeként épült meg annak idején az iroda ezen a helyen, ahol kiválóan betölti szerepét, hiszen az autópálya felől érkezők ezen az úton érik el a várost. Ezek után megdöbbenve értesültek arról, hogy a megkérdezésük nélkül átköltözik az iroda Magyaróvárra. Pedig a Futura-beruházás elkészülte után még nagyobb szükség lenne rá a mosoni városrészben. Az elnök szerint a gombavizsgáló és a piachoz szükséges iroda elférne az épület tetőterében, ami most kihasználatlan. Nagy Mihály hozzátette: félő, hogy Moson „leépítése" nem ér véget ezzel, hiszen a könyvtár tervezett átszervezésének vélhetően ugyancsak a városrész lesz a vesztese a fiókkönyvtár bezárásával.

Olvasóink írták

 • 19. Boli 2011. március 05. 13:34
  „Még soha, senkitől nem hallottunk adatot, hogy mekkora a tényleges turista létszám kis városunkban! Kérem, valaki nagyon kompetens személy árulja már el, mert csak mellébeszélés van. Tehát hány olyan turista (tetszik egyáltalán tudni, ki lehet az) van, aki ténylegesen a város miatt jön ide? Mert kár szépítgetni, de a város nem rendelkezik semmi olyan vonzerővel, ami ezt alátámasztaná... Ha a fogorvosokról, a termálfürdőről, a kozmetikákról beszélünk, az nem ez! Az az egészségturizmus, aminek semmi köze mindehhez, mert az a város nélkül is működik, megáll a saját lábán! Gondolom most újat mondtam, mert az iroda akkor minek? Tényleg... Pl. egy Eger, egy Győr, egy Sopron ezt tudja. De Mosonmagyaróvár? Csak mellébeszélés, posztkreálás és látszattevékenységek sora folyik. Szóval mennyi turista jön ide? Gondolom egy évben ha 3.”
 • 18. Japo 2011. március 04. 10:20
  „Az is lehet,hogy valakine pont most fontos oda valami más magánvállalkozást csinálni.Érdemes lenne utána nézni kinek kell?”
 • 17. Gatinho 2011. március 03. 18:22
  „Má´ bocs Senkialadár, de hol látsz te bárhol turistát Mosonmagyaróváron?

  Amúgy jó az időzítés, most lesz meg az új piac (ahová még járnak külföldiek a termálon kívül), a mosoni belváros-rehabilitáció, meg a Csodák Palotája (amire egyébként a városvezetés jövőbeli turisztikai ütőkártyaként tekint), így hát teljesen logikus, hogy pont most kell áttelepíteni a Tourinform irodát Mosonból a Magyar utcára (amire jelen állapotában kb. senki nem kiváncsi.)

  Bravó, okos döntés, csak így tovább!”
 • 16. Olajos 2011. március 03. 08:55
  „Az kimaradt, hogy az utasok ellátását a Magyaróvári városrész a " Vidám Park " Temetkezési és Szállásszolgáltató BT. biztosítja. Garantáltan iszappakolás, minden káros sugárzástól mentesen, 3 méter mélyen ,mésszel letakarva. Városunk további akciója :minden kedves ideutazónak ingyenes lesz a levegővétel! :D :D :D”
 • 15. lampi 2011. március 03. 05:44
  „Oda való, a Magyar utcára, a Mosoni Polgári Kör meg máshova. Ez a párt melyik választáson győzött, hogy két évtizede úgy véli, ő dönt a közpénzek felhasználásáról?”
 • 14. RickCartman 2011. március 02. 22:04
  „13. Abrafax 2011.03.02. 20:47
  április elsejei a hír?”
 • 13. Abrafax 2011. március 02. 20:47
  „Repülőteret kap Moson

  Pozsonnyal versenyezne a pályázati pénzből épülő új mosoni reptér.

  A világon egyedülálló módon, az autópálya fölé tervezik Moson következő büszkeségét, a repteret és kifutópályát. A beruházás az Európai Unió közlekedésfejlesztési alapja által kiírt civil pályázaton indul jó esélyekkel. Az úgynevezett barnamezős beruházás meglévő infrastruktúrára épül majd. Így a régi jánossomorjai országút szolgál a kifutó alapépítményeként, míg az állami gazdaság állattelepének épületeit személyterminálként hasznosítják.
  A teherterminállal a jelenleg jórészt kihasználatlan logisztikai park betelepítését segítenék. Az ide települő ipari üzemeket közvetlenül légi úton lehet így ellátni. Dr. Dömsödi Dénes logisztikus kérdésünkre megerősítette, hogy a légi beszállítás olyan 21-ik századi technika, amely kiváltja az egykori ipari vágányokat. Az autópálya-csomópont mellé álmodott légikikötő fekvése több mint optimális.
  A helyi turizmus fellendülésében reménykednek a mosoni civil szervezetek. "Az egykori magtárban berendezett Csodák Palotájához kiválóan illeszkedik majd az új beruházás" - nyilatkozták egyhangúan.

  http://rltklub/belfold/193906289200/repuloter_moson/”
 • 12. Boli 2011. március 02. 19:34
  „9. A felháborító (szerintem), hogy több mint 500 milliót költenek a mosoni lábmosóra és szotyiköpködőre, a "Csodákpalotája" féle viccről nem is beszélve. Egyetlen tényszerű érvet nem hallottam, miért működne egy fapados ilyen itt, amikor Budapesten, egy kétmilliós városban sem működött, amíg anno önállóan a Váci úton egyedül állt. Gyengébbek kedvéért, azért került át Budára, mert ott talán, mással együtt müxik... Egyébként érdekelne, hogy valaki, valaha felmérte-e egyáltalán, hogy a tényleges turizmus mekkora Óváron? Mert amire itt sokan hivatkoznak, de jobb szót mondok, vetítenek és hablatyolnak, az nem más, mint a Termál és a különböző fogorvosok, fodrászok és kozmetikák által generált külföldi látogatók létszáma. Csak olyan jó behasalni a turisztikai statisztikába. Ha én tévedek, bocsánat! De mások az elképzeléseink a turizmussal kapcsolatban!”
 • 11. dorombolok 2011. március 02. 19:02
  „Olajos , pedig csúsznia kell nem megy 100-al az tuti.Abban igaza van, hogy a TV.-hez sok pénz kell.”
 • 10. Olajos 2011. március 02. 18:49
  „Ha Mosonban cigányok, óváron meg zsidók vannak... Erről ennyit. " (elnézést a kifejezésér de ezek a tények) " A ténylegesen sok turista azért egy kicsit erős! :D :D :D Amúgy a vagdalózás az megy! De nem baj, mert hát kell a pénz a párttévéhez. 20 misi az 20 misi!”
 • 9. senkialadár 2011. március 02. 17:57
  „mi a felháborító azon hogy a mosoni piactérről,a cigányputriból (elnézést a kifejezésér de ezek a tények) elköltözik oda ahol ténylegesen sok turista mozog? az a felháborító hogy ezen van aki fell mer háborodni”
 • 8. Japo 2011. március 02. 15:16
  „Abból ugyan nem lesz elnöki palota.ha jól emlékszem ez volt az az épület amely része volt a Flexumnak és amit Stipi barátunk a testület megkérdezése nélkül,miután <moderálva> eladták a Flxumot visszavásárolta a27 milláért,vagy rosszul emlékszem? A mosoniak meg ne nyivákoljanak mert ha óváron is előkerül egy ilyen Misi bácsi és elkezdi verni a tamtamot,hogy mosonba milliárdos beruházást csinál a város akkor Óváron miért nem? És jöhetne a többi városrész is,Margit Noormális?”
 • 7. Goldhofer-Anhängerbau 2011. március 02. 15:14
  „Hajrá Városatyák / Városanyák!?”
 • 6. Lone_wolf.. 2011. március 02. 14:34
  „Remélem kikiáltják, és lesz vasfüggöny is!XDXD”
 • 5. RickCartman 2011. március 02. 12:27
  „majd ha kikiáltják a Mosoni Köztársaságot, abból lehet az Elnöki Palota...”
 • 4. pancser 2011. március 02. 11:52
  „Helyes! Döntsenek a kihasználtsági szempontok. Mosonmagyaróvár létezik csak Moson nincsen, teljesen indokolatlan, sőt káros a mosonozás. Ha mosoni polgári kör Mosonban gondolkodik és nem Mosonmagyaróvárban rosszul teszi. Ezeket azért mondom, mert elviszik Mosonból című lemez, nagyon primitív egyoldalú szemlélet, valamiféle sértett helyi önérzetet generál, ami későb i gondok forrása lehet. Nincsen se Moson, se Magyaróvár, nehogy már Koszovó legyen városunkból.”
 • 3. Trilli 2011. március 02. 10:15
  „Üdvözlöm a döntést, piac heti 2 alkalommal van, oda egyébként is kevés külföldi látogat, ha igen, azok "bejáratott" vásárlók. A Magyar utcán pedig már nem egyszer állítottak meg külföldiek, hogy hol van egy információs pont a városban, mostmár nem kell elküldeni őket gyalog a város másik végébe. Ez jó.”
 • 2. hovatovabb 2011. március 02. 09:59
  „Jellemző
  Megcsináljuk , majd rájövünk hogy MILYEN DRÁGA :)
  Matek nem az erősségük ....”
 • 1. jat01 2011. március 02. 09:48
  „Mosoni lakosként mondom, hogy teljesen egyet értek a döntéssel! Jelenlegi helyén a kutya sem megy az irodába, az teljesen kihasználatlan. Ráadásul ha elkészül a futurisztikus Futura, akkor nyilván ott is lesz információs pont, tehát teljesen felesleges volna 500 m-en belül két egység. Azért Moson leépítéséről beszélni meg nem igazán kellene. Én mélyen hallgatnék az elnök úr helyében!Csak hirtelen belegondolva épp 3 nagyobb beruházás zajlik Mosonban. Ennek keretében majd lesz újabb nyilvános fürdő egy bizonyos rétegnek, ahol lehet majd megint ezerrel szórni a szotyit, és a kutya sem fog tenni ellene semmit!Picit luxus a használhatatlan fiókkönyvtár is! Ha volna rá pénz, akkor legyen!De ha nincs akkor nekem ne mondja senki, hogy a városközponti könyvtár annyira elérhetetlen távolságban van!!! Inkább azzal kéne foglalkozni pl., hogy milyen állapotban van a mosoni temető parkolója!!!Ha jön az olvadás, megint lehet majd térdig járni a sárban!Mosonban van a legtöbb temetés a városban, és nem csak mosoniakat temetnek ott, ennek ellenére ott nincs egyedül szilárd burkolatú parkoló, csak egy sártenger!A gyászolók meg térdig járhatnak benne!! Ez ellen kéne tenni Nagy Mihálynak, nem pedig okoskodni!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mezőgazdasági munka Ausztriában

Május elsejétől Ausztriában megszűnnek a munkaerő-piaci korlátozások. Tovább olvasom