Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Városi támogatás nélkül is fennmaradtak

Sorsfordító volt az elmúlt két év a Prima díjjal kitüntetett Art Flexum Művészeti Társaság életében –állítja Szentkuti Károly, a társaság elnöke.
A társaság művészeinek alkotásaiból csütörtökön este nyílt a hagyományos Téli Tárlat, ami december 12-ig tekinthető meg a Flesch Károly Kulturális Központban.

Szentkuti Károly elmondta: a Hansági Múzeum vezetőváltásával megszűnt a társaságnak otthont adó intézmény. A mintegy kétszáz alkotásból álló gyűjteményük nagy részét el kellett vinniük a múzeumból, mondván: idegen anyagot nem tárolnak ott. Szentkuti hozzátette: a társaságnak e gyűjtemény létrehozásával az volt a célja, hogy a városban a jövőben létrejövő kortársgalériának alapot adjon. Az alkotásokból közel nyolcvanat a dunaszerdahelyi Magyar Kortárs Galériában helyeztek letétbe, ott állították ki azokat. Az elnök hozzátette: amennyiben a város később mégis igényt tartana a gyűjteményre, úgy vissza tudják hozni az alkotásokat.

A dunaszerdahelyi galériában helyezte letétbe és állította ki gyűjteménye egy részét a társaság.
A dunaszerdahelyi galériában helyezte letétbe és állította ki gyűjteménye egy részét a társaság.

Az elnök kiemelte: az Art Flexum nemzetközi művésztelep hosszú időn át a város kiemelt rendezvénye volt. Tíz éven keresztül évi félmillióval támogatta az önkormányzat. Tavaly ez 50 ezerre csökkent, idén pedig már egyáltalán nem kaptak támogatást e programra. Ennek ellenére szponzorok segítségével sikerült idén is megrendezni a művésztelepet.

Szentkuti Károly hozzátette: ilyen helyzetben felvetődött, hogy miként tud tovább működni a társaság. Jó példa, hogy egy igazi civil szervezet a mindenkori hatalom támogatása nélkül is fenn tud maradni. A nehézségek ellenére tartalmas volt a társaság idei éve: a tatai várban és Dunaszerdahelyen rendeztek kiállításokat, most pedig a hagyományos Téli Tárlaton mutatják be idei alkotásaikat a társaság tagjai, akiknek szavazatai alapján a társaság idei díját Kelemen Benő Benjámin vehette át a kiállítás megnyitóján.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frigyes főherceg dedikált fotográfián

Frigyes főhercegről, a magyaróvári akadémiáról, a Haller családról és Kühne Edéről őriz dokumentumokat, iratokat, fényképeket a mosonmagyaróvári Pollák Rudolf. Tovább olvasom