Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Városi különjárat a temetőbe

Ingyenes buszjáratot indít mától az önkormányzat a Feketeerdői úti új köztemetőhöz. Erre azért volt szükség, mivel a város más részeiről nehéz elérni a sírkertet a menetrend szerinti járatokkal.

Folyamatosan visszatérő téma az elmúlt időszakban a polgármesteri fogadóórákon a Feketeerdői úti temető megközelíthetőségének problémája. Elsősorban a városközpontból keresték meg nyugdíjasok a polgármestert ezzel a gonddal. Ők ugyanis csak a kora reggeli járattal tudtak kimenni a sírokhoz, majd a késő délutáni busszal hazajutni. Így merült fel a gondolat, hogy az önkormányzat különjáratot indítson a temetőbe – tudtuk meg Nagy István polgármestertől.

Elmondta: keresték a lehetőségeket, miként tudják a lehető leggazdaságosabban, ám mégis hatékonyan működtetni a járatot. Legjobb megoldásként az kínálkozott, hogy májustól az Intézményi Működtető és Gazdálkodási Szervezetnek átadott gépjárművek szabad kapacitását használják ki erre a feladatra. Így csupán az üzemanyagköltség jelentkezik többletkiadásként.

A polgármester hozzátette: az ingyenes járatokra bárki felszállhat. A mikrobuszra megkülönböztető „Temetői járat" feliratot helyeznek ki. A busz a közforgalmú megállóhelyeken veszi fel az utasokat és ugyanott lehet leszállni is. Az első járat ma indul, majd hetente szerdai napokon közlekedik ugyanazon az útvonalon.

Ritkán járnak a buszok a Feketeerdői úti temetőbe. A megálló ottjártunkkor is üres volt. Mától könnyebbé válik a közlekedés heti egy alkalommal. Fotó: Méhes Ákos
Ritkán járnak a buszok a Feketeerdői úti temetőbe. A megálló ottjártunkkor is üres volt. Mától könnyebbé válik a közlekedés heti egy alkalommal. Fotó: Méhes Ákos


A busz reggel 9 órakor startol a vasútállomásról, majd a Szent István király úton, a Vilmosrév utcánál, az Erkel Ferenc utcában a rendőrségnél, a Malomszeren és végül a temetőnél áll meg. A számítások szerint körülbelül húsz perc lesz a menetidő. Visszafelé 11 órakor indul a temetőtől ugyanazon az útvonalon haladva. Az egyes megállóhelyek között mintegy ötperces menetidővel kell számolni. Ám kötött menetrendje a járatnak nincs, ezért kérnek minden érdeklődőt, hogy a busz várható érkezése előtt legalább tíz perccel legyen a megállóban. A buszt egyszerre legfeljebb nyolc utas veheti igénybe. Amennyiben nem lesz elegendő a kapacitása, akkor a későbbiekben a busz kétszer fordul majd.

Örül a lehetőségnek Dan Tiborné is, aki szintén járt már a polgármesternél ez ügyben. A városközpontban élő asszony lapunknak elmondta: eddig meglehetősen nehézkes volt a temető megközelítése. A buszjárathoz nagyon sokat kellett gyalogolnia és ha a következővel szeretett volna hazajutni, akkor alig fél órája maradt a sír rendezésére. Amennyiben ezt nem érte el, akkor hosszú órákat várhatott a következőre. – Ünnepnapokon pedig busszal egyáltalán nem tudtam kijutni a sírkertbe. Így például mindenszentekkor is taxival kellett mennem. Biciklivel ugyanis hosszú az út és nem is biztonságos a közlekedés – mondta el a Kisalföld érdeklődésére.

Olvasóink írták

 • 5. hovatovabb 2013. május 19. 00:03
  „4 járj gyalog ...”
 • 4. pancser 2013. május 18. 18:29
  „A buszpályaudvar nagyon jó helyen van. A buszközlekedést sem tette tönkre senki, tönkrement az magától, a személyes közlekedési eszközök fejlődése miatt.
  A temetői járat szükséges, hiszen főleg az idősebb korosztály jár rendszeresen a temetőbe. Majd kialakul a megfelelő rendje!”
 • 3. embertelen 2013. május 18. 08:22
  „Végre egy kis korrekció, miután a fidesz az elmúlt hét évben Muráncsik "úr" vezetésével megreformálta (véleményem szerint inkább tönkretette) a város tömegközlekedését. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a fidesz bűne az is, hogy 1990 után nem kérték vissza önkormányzati tulajdonba a Hild teret, emiatt ott a városi buszpályaudvar bővítését nem lehetett megoldani. A buszpályaudvart a Kisalföld Volán a fideszes mulasztás miatt kényszerült a saját területére a Tesco mellé felépíteni.”
 • 2. justitia18 2013. május 17. 21:19
  „Remélem Kuráncsik képviselő vezeti a buszt, ezzel vezekelve amiatt, hogy fideszes képviselőtársaival közösen, tönkre tették a város buszközlekedését...”
 • 1. Lintner Andrea 2013. május 16. 11:14
  „Csak sajnos Ipartelep el van felejtve.Innen max gyári busszal lehet a városba bejutni.Aztán ennyi.Régen ez sokkal megoldottabb volt errefele.:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minimaraton: a megye legnagyobb futóversenye

Jubileumi versenyét rendezi vasárnap a Mosonmagyaróvári Strucc Futóklub. Tovább olvasom