Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Várólista kétszeres kihasználtság mellett

Mosonmagyaróvár - A már most sem kurta várólista őszre tovább növekedhet a mosonmagyaróvári bölcsődékben, annak ellenére, hogy évek óta a százhatvan férőhelyre duplaannyi kisgyereket vesznek fel.Szeptemberre húsz-harminc kisgyerek kerülhet a várólistákra bölcsődénként – jósolja Hoffmann Attiláné, a Mosonmagyaróvári Egyesített Bölcsődei Intézmények vezetője. Elmondta: a város három bölcsődéje ugyan százhatvan férőhellyel rendelkezik, viszont duplaannyi gyermeket vettek fel. A kétszáz százalékos kihasználtság mellett is van, akit vissza kell utasítaniuk. A döntésnél számít, hogyha az édesanya tanul vagy pályakezdő, vagy ha a munkahelyének elvesztése forog kockán.

A kórház vagy a családsegítő szolgálat ajánlására is vesznek fel szociálisan rászorult kisgyerekeket. Hoffmann Attiláné azt tanácsolja a szülőknek, az alapján válasszanak bölcsődét, hogy ahhoz a későbbi óvoda és iskola legyen közel. Így arra is van esély, hogy a már megszokott bölcsődei csoporttársakkal járhat majd a gyerek a későbbiekben a választott oktatási intézménybe.

Túlzsúfolt bölcsődei csoportok mellett is még sokan jelentkeznek az intézménybe.
Túlzsúfolt bölcsődei csoportok mellett is még sokan jelentkeznek az intézménybe.


– A bölcsőde az egyik legdrágább önkormányzati intézmény. A legkisebbek a legérzékenyebbek, ezért rajtuk nem lehet spórolni – mondja az intézményvezető. Ennek ellenére a gazdasági válság mégiscsak megköveteli a takarékoskodást, így például a szülők bevonásával végeznek felújításokat.

Férőhelybővítésre ugyan nincs lehetőség, azonban a bölcsődevezető bízik benne, hogy pályázati forrásból sikerül felújítani a Mofém-telepi és a városközponti épületeket. Az önkormányzati minisztérium pályázatán összesen 20–20 milliót nyerhetnek, amit az önkormányzat 5–5 millió forinttal egészítene ki. A városközponti intézmény épületén az 1978-as átadás óta csak festés-mázolást végeztek: a támogatás segítségével két új fürdőszobát, öltözőszobát és a kint altatásra is alkalmas teraszt alakítanának ki. Korszerű kiságyakat vásárolnának mindkét intézménybe. A Mofém-telepi bölcsisek emellett új udvari és benti játékokkal gazdagodhatnának, de gondoltak a tető szigetelésére, nyílászárócserére is. Az 1973-ban épült bölcsőde több helyen is beázik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés nincs, árhullám jöhet

Szigetköz - A vízügyi igazgatóságok költségvetését még nem fogadták el. Ha árhullám jön, védekezésre… Tovább olvasom