Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Várkastély helyett vonzóbb a termálhotel

A szigetközi települések kihasználnák a nyári megnövekedett idegenforgalom adta lehetőséget. Azonban amíg Lipóton virágzik a termálturizmus és a szálloda, a szomszédos hédervári kastélyban ritka a vendég.
A hédervári kastély.
Egy hónapja maradt az idegenforgalomból élő szigetközi vállalkozóknak Ráadásul a kivitelezők elmaradt járandóságaikért a bíróságon felszámolási eljárást kezdeményeztek a bérlő vállalkozása ellen. A kastély üzemeltetője szerint viszont mindenki megkapta, ami jár neki. arra, hogy a nyári turistaszezon alatt nyereséget termeljenek. Az egymástól néhány kilométerre fekvő Lipót és Hédervár azonban aránytalanul osztozik a hazai és főleg osztrák turistákon. Lipóton virágzik a „termálturizmus", a fürdő és a nemrégiben megnyílt négycsillagos szálloda vonzza a vendégeket. A tavasszal átadott hédervári kastélyban azonban egyelőre ritka a fizetővendég.

„ Egyelőre nem eléggé kihasznált"

A hédervári kastély két év halódás után márciusban nyithatta meg újra kapuit. A bérlő több százmillió forintot és jó néhány engedélyt szerzett be a műemlékvédelmi hivataltól. A grófi lakosztályok, a perzsaszőnyegek, a konferenciaterem és a várpince azonban egyelőre kevésbé vonzó a turistáknak. Pedig az illusztris megnyitón elhangzott: a kulturális élet és a reneszánsz hangulat központjává kívánják tenni Hédervárt. A négycsillagos hotelben egy kétágyas szoba egy éjszakára huszonötezer forintba kerül, a lakosztályok ennél drágábbak. Igaz, a betévedő turistáknak a tizennyolc alkalmazottat is el kellene tartania, s még nyereséget is produkálni. Talán emiatt is kevés a szállóvendég, vagy ahogy a bérlő, Bartha Sándor mondja: „egyelőre nem eléggé kihasznált, felfuttatásához 1–2 év szükséges". A kérdés csak az, hogy addig megmarad-e az üzemeltető szerepkörében. Úgy hírlik: a bérlő több tízmillió forinttal tartozik a kastély felújítását végző győri kivitelezőknek, több hónap várakozás után felszólították a tartozás kiegyenlítésére, s a bíróságon felszámolási eljárást kezdeményeztek a bérlő vállalkozása ellen.

„ Bírósági fenyegetés mindkét oldalról"

Bartha Sándor szerint mindenki megkapta azt az összeget, ami jár neki.
– Azoknál a kivitelezéseknél, ahol valamilyen hiányosságot észleltünk, ott a szerződésben szereplő összeg 2–3 százalékát visszatartottuk. Igaz, a műszaki ellenőr szerint ez több is lehetett volna. Olyan kivitelező is akad, akinek húsz százalékkal többet fizettünk ki, mivel a szerződésben szereplő összegből nem vontuk le a kötbért. Jelenleg a „bírósági fenyegetés mindkét oldalról létezik, de – sajnos – Magyarországon minden normális projektnél ez a helyzet".
Juhász József hédervári polgármester elmondta: hallott a kastély gondjairól, de reménykedik abban, hogy beindul a bérlő által kialakított marketingtevékenység, s több vendég lesz. Ez a település érdeke is, hisz vonzerejét növeli egy jól működő szálloda.

Kilencvenszázalékos kihasználtság

A Hédervártól néhány kilométerre lévő felújított lipóti termálfürdő szinte mindíg zsúfolásig megtelik vendégekkel. Nemcsak ide járnak sokan: az Orchidea Hotel tulajdonosa, Tóth Péter elmondta, jelenleg 90 százalékos a kihasználtságuk, a héten már csak öt szobájuk kiadó. Augusztusra az ágyak 60–70 százalékát lefoglalták, sőt, szeptemberre a konferenciák és a tréningek miatt is a félház már garantált. A turisták nagy számát abban látja, hogy komplex szolgáltatásokat tudnak nyújtani. A külső és belső medence, a wellness-szolgáltatások, a sétakocsikázás és csónakázás, s más lehetőségek miatt „itt tud maradni a vendég egy hétig". Nyáron a közeli termálfürdő is segít, növeli a forgalmat. Tóth Péter úgy véli: a nyugati régióban nincs hasonlóan komplex szolgáltatásokat nyújtó hotel. Míg a fél évvel ezelőtti megnyitó után a vendégek csak 1–2 napot töltöttek Lipóton, most már 4–5 napig maradnak, de augusztusra sokan egy hétre vagy tíz napra foglaltattak szobát. A tulajdonos elmondta: a hédervári kastély üzemeltetőjével korrekt a kapcsolata, s mivel különböző szolgáltatást nyújtanak, ezért nem is konkurensei egymásnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifitalálkozó a Hanságban

A Hanságliget és Jánossomorja között elterülő Hanság-Nagyerdőn hétvégén negyedik alkalommal… Tovább olvasom