Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Várbalogra költöztek a péri ürgék

Pér–Várbalog - A védett ragadozó madarak mérgezésének csökkenését remélik attól az ürgetelepítési akciótól, melynek során a péri reptér környékén élő ötven rágcsálót új otthonba, Várbalogra költöztettek. A legeltetéses állattartás megszűnésével megfogyatkozott az ürgék élőhelye, így az állomány is megcsappant.
Megyénkben az ürgék legjobb élőhelye a péri reptér és környéke. Kisebb kolóniákat csak Sarród környékén találunk még.

– Az elmúlt tíz évben alaposan lecsökkent az ürgék élőhelyterülete. Az 1980 óta védett rágcsáló a száraz, rövid füves réteket, legelőket kedveli, így a legeltetés megszűnésével elsősorban a reptereket lakják be – magyarázza Váczi Miklós, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatának vezetője. A repterek mellett hazánkban még a Bakony és Vértes lábánál találhatunk belőlük nagyobb számban.

A péri reptéren több száz ürge él, bár az utóbbi időben itt is apadt az állomány. Az apró rágcsálók bizonyos mértékben veszélyeztetik a közlekedést: a kotorék a kisebb repülőgépeknek jelenthet akadályt, de az ürge odavonzhat olyan ragadozó madarakat is, amelyek akár balesetet okozhatnak. Az ürge a ragadozó madarak egyik fő tápláléka, az állomány megritkulásával azonban azok rákényszerültek „étkezési szokásaik" átalakítására. A kisebb rágcsálók helyett az értékesebb apróvadakat (mint a nyúl vagy a fácán) fogyasztják, sőt, a házigalambok is bekerültek a menüsorba.


Az utóbbi időben többször számoltunk be ragadozómadár-mérgezésekről. A pusztulás 90 százalékát a karbofurán nevű anyag okozta, mely ma már betiltott növényvédő szer, ennek ellenére még több területen alkalmazzák. Elsősorban barna rétihéjákat és egerészölyveket érintett a mérgezés, de pusztult el parlagi sas és kerecsensólyom is, sőt, Hajdú-Bihar megyében tavaly emberi áldozatot is követelt. Ha viszont a védett ragadozó madarak természetes táplálékhoz, azaz ürgéhez jutnak, kevésbé fenyegeti őket a mérgezés veszélye. Éppen ezért fontos, hogy az ürgék olyan területeken is fellelhetők legyenek, ahol a kerecsensólymok, egerészölyvek is szívesen vadásznak, tanyáznak. Így esett a választás a Mosoni-sík várbalogi részére, ahol néhány évtizede még lakott egy kisebb kolónia a kedves rágcsálóból.

– Az ürgefogás legegyszerűbb módszerét választottuk: a lyukba hirtelen nagy mennyiségű vizet kell önteni, hogy kibújjon onnan, és gyorsan el kell kapni – mesélte a péri akció lépéseit a szakember.

A péri reptérről elköltöztetett ürgéket külön ketrecben szállították új otthonukba, Várbalogra.
A péri reptérről elköltöztetett ürgéket külön ketrecben szállították új otthonukba, Várbalogra.

A kis rágcsálók „veszekedős" állatok, így innen külön ketrecekben szállították őket Várbalogra, ahol új otthonokat alakítottak ki számukra.
A nemzeti park munkatársai alaposan előkészítették a területet az új lakók fo- gadására: előre lyukat fúr- tak (amelyeket majd a szorgos ürgék maguk ala- kíthatnak ízlésük szerint), a gyepet az állatkák igé- nyeinek megfelelően művelik.

A vadászható ragadozók (mint a róka vagy a nyest) gyérítésére is gondoltak, ezt a helyi Háromfenyő Vadásztársaság vállalta.

Az új betelepülőknek így sem lesz könnyű a soruk: a vadon élő állatok mellett a kóbor kutya, macska is az ellenségeik közé tartozik. A kerecsensólymos LIFE-program keretében zajlott akciónak nem titkolt célja, hogy Várbalogra vonzzák a ritka ragadozómadár-fajokat.

Olvasóink írták

 • 3. tollas 2008. augusztus 24. 09:07
  „Annál összetettebb a dolog, az állat tartási kedv csökkenése is
  nagymértékben befolyásolja az állományt.

  Madárvédelem - Természetvédelem”
 • 2. Kovács Adél 2008. augusztus 24. 03:06
  „Várbalogon biztos jól érzik magukat az ürgék, Tollas légyszi ird meg hova tüntek a fecskék?Ez is az állattartási kedv csökkenésével magyarázható ?
  Kösz.”
 • 1. tollas 2008. augusztus 23. 10:17
  „A péri reptéren nem véletlenül érzik jól magukat az ürgék.
  A reptér talajszerkezete, vízháztartása, a rövidre nyírt fű mellett
  a leg ideálísabb számukra.
  A Mosonni -síkon, Várbalogon csak negyed annyira érezzék jól magukat, márt megérte
  A fű rövidentartása az új helyen is életfontosságú számukra.

  A legeltetés elmaradása, az állattartási kedv csökkenésével,
  a gyakori madárfajok. így a vörös vércse fiókák száma a 6-os
  fészekaljakról 1-2 pd re csökkentek,vagy el is maradtak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok diák pótvizsgázik

Mosonmagyaróvár - Lázasan készülnek a tanév végén megbukott diákok, hogy a vészesen közelgő… Tovább olvasom