Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Várbalog – túl a hullámvölgyön

Várbalog alapításának 65. évfordulójára készül. A tervezett ünnepség fényét emeli, hogy a falu leküzdötte nehézségeit és idén 5 milliót különíthetett el fejlesztésre.
Költözés előtt: A kicsik az utolsó tavaszt töltik az óvodában.
Tavaly augusztusban adtuk az első híradást arról, hogy Várbalog önkormányzatát egy német érdekeltségű befektetőcsoport kereste meg azzal a szándékkal, hogy szélerőműparkot létesítene a község határában. A település a rendezési tervét is ennek megfelelően készíttette el és a kiszemelt Várbalog és Albertkázmérpusztával határos területet különleges övezetnek nyilváníttatta.

Hatástanulmány is készül

Az év elején felgyorsultak az események, a befektető, veszprémi székhelyű Utec Thomsen Kft. és a község önkormányzata között előszerződés is köttetett, amelyben előzetesen 4–5, összesen 21 szélkerék felállítása szerepel. Az ügy jelenleg a szakhatósági engedélyek beszerzésének szakaszában tart. Az ÉDÁSZ Rt. részéről adott a hálózat, a nemzeti park első körben természet- és tájvédelem szempontjából nemkívánatosnak tartja a beruházást, de nem zárkózik el, részletes hatástanulmányt készít. A leendő szélerőparktól alig néhány kilométernyire az ausztriai Mönchhof térségében már forognak szélkerekek, így a szélcsatorna szempontjából ideális helyen állnának az erőművek. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a parkkal és a Levél, illetve a Mosonszolnok térségében tervezettekkel régiónk jelentőset léphetne előre az alternatív energiaforrások hasznosítása terén.

Fejlesztésre 5 millió

Várbalog, a képviselő-testülete által az elmúlt években meghozott népszerűtlen döntések (az iskola felső tagozatának megszüntetése, a telek- és lakásadó bevezetése) eredményeként, úgy tűnik, lassan kilábal a hullámvölgyből, ami bizakodással töltheti el az egyébként eddig is optimista képviselőket és lakókat. Idén már 5 millió forintot tudtak elkülöníteni fejlesztésre pályázati alapként! Ez nagy előrelépés ahhoz képest, hogy korábban a működtetést is rendkívül visszafogott költségvetés mellett tudták csak biztosítani.
A közelmúltban határozta el a testület, hogy ősztől az iskolába költözteti az óvodát, így kihasználtabbá válna a központi fűtéssel és konyhával ellátott épület.

Nyáron elvégzik a megfelelő átalakításokat a 14 gyermek fogadására. Az óvodából teleház lesz, ehhez nyertek 3 számítógépet, az épület másik fele pedig a nyugdíjasklubnak ad otthont.
Az önkormányzat a továbbiakban pályázati lehetőséget keres a kázméri út felújítását elősegítő anyagiak megteremtéséhez és nagy hangsúlyt fektet zöldfelületei megszépítésére, járdaépítésre. A törekvéssel nemcsak a falu küllemének vonzóbbá tétele a cél, a szebb község így méltóbb lesz alapításának 65. évfordulójához, amelyet idén ünnepelnek. A jubileumon kívül pünkösdkor és augusztus 20-án Albertkázmérpusztán határnyitás ad lehetőséget a határainkon átnyúló baráti kapcsolatok ápolására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszpályaudvar a városszéli hipermarketnél

Mosonmagyaróvár új autóbusz-pályaudvara az elfogadott általános rendezési tervben rögzítettel… Tovább olvasom