Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Vámosok akcióban

A határon töltött évek alatt a vámosok rengeteg különös esettel találkoznak. A Kisalföld kérésére volt fináncok név nélkül meséltek.
A vámolás során különböző vérmérsékletű emberekkel kell kommunikálniuk – ha csak néhány percre is – az útlevélkezelőknek és a vámvizsgálatot végzőknek. Éppen ezért ha valamelyiküket megkérnénk, biztosan tudna mondani egy jó sztorit munkájával és a határátlépőkkel kapcsolatban. A Kisalföld megpróbált utánajárni ezeknek a történeteknek, bemutatni azokat a szituációkat, melyekkel a határszélen dolgozók szinte nap mint nap találkoznak. A nevük és volt munkahelyük eltitkolását kérő egykori vámosok egyáltalán nem hétköznapi történeteket osztottak meg velünk.

Zúdul a korom

A délutáni órákban egy kamion jelentkezett vámvizsgálatra a határ kilépő oldalán. A sofőr üresként jelentette be a gépjárművet, amely állítás igazságtartalmát a kocsi súlya is alátámasztotta. Az ellenőrzést végző finánc azonban kinyittatta vele a raktér hátsó ajtaját. Az összezavarodott sofőr jóhiszeműen eleget tett a kérésnek, s ez lett mindkettőjük veszte. Az eredetileg kormot szállító kamion mégsem volt üres, bár ezt a súlyából nem lehetett megállapítani. Így a munkáját végző vámos pár kiló korommal ruháján és arcán, a kamionos pedig rakománya elvesztésével zárta a tanulságos kalandot.

Sok dudás egy határon

A miniszterelnök meghívására skót dudások érkeztek hazánkba. A nagy sikerű előadás után indultak vissza brit földre, s jókedvűen értek a határállomásra. A magyar finánc érdeklődően szemlélte buszukon a dudákat, s megkérdezte tőlük, hogyan működnek. Legnagyobb meglepetésére az egész zenekar leszállt az őket szállító járműről, majd négyes oszlopba rendeződve – a karmester vezényszava után – rögtönzött koncertet tartottak. A forgalom leállt, a német turisták videokamerával rögzítették a nem mindennapi eseményt. A pár perces műsor hatalmas sikert aratott, tapsvihar kíséretében lépték át a magyar határt a skótok.

Kié a kocsi ?

Egy külföldi állampolgár szeretett volna hazánkba beutazni, de a vámvizsgálat során kiderült: a behozott áruk nagyságrendje miatt vámbiztosítékot kell fizetnie. A gépkocsi vezetője ezt nem vette jó néven, s többszöri felszólításra sem tett eleget a finánc kérésének, aki ezért a parkolóba küldte őt, hogy gondolja át a helyzetet. Mivel ezután sem volt hajlandó fizetni, ezért a jogszabályok adta lehetőséget kihasználva a vámos megtagadta a beléptetést, s a sofőrt az autóba tessékelte, aki érthetetlen mondatokkal továbbra is tiltakozott, majd elhajtott. Fél óra múlva tért vissza, s ekkor már mindenki bízott benne, hogy jobb belátásra tért. Hosszas magyarázkodások után kiderült, hogy a visszafordításnál az volt a problémája, hogy nem a saját autójába ültették. A megrázó élmények – és egy autócsere – után a sofőr megtette kötelezettségét és befizette a vámbiztosítékot.

Csodás átváltozás

Nagy megdöbbenést keltett két északi hölgy megjelenése a határszélen dolgozók körében. Mindkettejükön csak egy rövid kis sort és egy melltartó volt beléptetéskor. A táska és bőrönd nélkül vámvizsgálatra jelentkező csinos lányok nagy feltűnést keltettek. Három hét elteltével a kilépő oldalon ugyanaz a vizsgáló teljesített szolgálatot, akinél beléptek a hölgyek Magyarországra. Huszonegy nap elteltével is megismerte őket, de csak az arcukról: a lányok ugyanis tetőtől talpig drága holmikban, arany nyaklánccal, bőröndökkel felszerelkezve érkeztek. Valószínűleg tranzitutasok voltak, mert rendelkeztek érvényes behozatali tanúsítvánnyal. Azt, hogy mit csinálhattak ennyi idő alatt, hogyan gazdagodtak így meg, azt csak sejteni lehetett...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bölcsődét nem adják

Jelentős nap volt Rajka község életében 1952. május 15. Történt ugyanis, hogy egy volt uradalmi… Tovább olvasom