Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Változik a rendelet

Mosonmagyaróváron új állattartási rendelet készül. A szabályozást közmegegyezéssel kívánják létrehozni, ezért a tervezetet lakossági fórumokon bemutatják, s a világhálón is olvasható.
Mosonmagyaróváron tizenöt éve rendelet szabályozza az állatok tartását. Ám az időközbeni változások indokolttá tették ennek felülvizsgálatát. A módosítások előkészítésekor figyelembe vették az új tendenciákat, a város adottságaiból eredő állattartási szokásokat, az állattartók megélhetési lehetőségeit. A városháza az előkészítésnél kikérte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás véleményét is.

Jakab Zoltán, a városháza illetékese tájékoztatása szerint Mosonmagyaróváron belül több állattartási övezet van, melyek határai megegyeznek a városrendezési és -szabályozási tervben meghatározott besorolásokkal. Ettől függően változnak az állattartás feltételei. Így a nagy- és a kisvárosias, a települési központi vegyes, a központi vegyes, a kereskedelmi, szolgáltató gazdasági, valamint a hétvégi üdülőövezetekben csak kedvtelésből tartható állat.

A kertvárosias besorolásúakban csak saját szükségletre tarható jószág. A tervezet tiltja az állattartást az egészségügyi intézmények, iskolák, óvodák, bölcsődék, diák- és napközi otthonok, középületek udvarán, kereskedelmi egységekben, üzemekben, üzemi konyhákon és ezek telekhatárától 50 méteres körzetben. Darabszám- és fajtakorlátozás nélkül tartható állat a mezőgazdasági üzemi, az általános extenzív és intenzív mezőgazdasági zónákban. A kertes mezőgazdasági zóna területén csak saját szükségletre lehet állatot nevelni.

Az övezeti besorolástól függetlenül bizonyos városrészekre további korlátozások vonatkoznak. Csak kedvtelésből lehet állatot tartani a Kossuth–Szent István király–Határsor; a Lajta-lakókert; a Gyöngyös-lakótelep; a Kálnoki út–Csermelyciprus–Tűzliliom–Halászi út; az Alkotmány–Kiskapu–Huszár Gál–megyei csatorna; a Lajta folyó–Malomi csatorna–Cserháti Sándor utca; a Királyhidai út–Kiserdő, Lajta folyó–Halászi út (kivéve lovasiskola); a Magtár utca–Aranyossziget–Mosonyi Mihály–Szent István király; az Ostermayer–Kápolna tér–Erzsébet tér–Királydomb; a Soproni utca; a Kossuth–Bauer Rudolf; a Liszt Ferenc–megyei csatorna–vasútvonal, valamint a Soproni–Hajós–József Attila–körforgalom–Szent István király út által határolt területeken.

A rendelettervezetet november 25-én, kedden délután 5 órától a Haller-iskolában, november 26-án, szerdán ugyancsak délután 5 órától a polgármesteri hivatal nagytermében lakossági fórumon ismertetik. A jobbító szándékú véleményeket beépítik a készülő rendeletbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harc a másfél évezredes műkincsekért

A Sümegh József polgárdi kiskatona által talált, húszmilliárd forintra becsült római kori… Tovább olvasom