Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Változást az uniós csatlakozás hozhat

Mosonmagyaróvárt hangsúlyosabb városmarketinggel, széles körű idegenforgalmi kínálattal, világszínvonalúvá fejlesztett termállal és a konferenciaturizmussal lehetne ismét vonzóvá tenni.
Botos Gábor
Az elmúlt években egyre kevesebb vendég érkezik a rendkívül jó természeti adottságokkal és történelmi hagyományokkal rendelkező, termálvizéről híres határ menti városba, Mosonmagyaróvárra. Csökkent a szállást kérők száma, visszaesett az üzletek, éttermek forgalma (Kisalföld, 2003. január 30., február 17., március 11.). Egyszóval pang a város. Lapunk azt tudakolta: az illetékesek miben látják a kiutat?
Botos Gábor főtanácsos úgy véli, három évvel ezelőtt kezdődött a pangás. Az ok összetett, de az osztrákok elmaradásában biztosan szerepet játszik Ausztria EU-tagsága is.
Nappali kórház

– A helyzeten változtatni egy hatékony, újszerű kereskedelmi koncepcióval lehetne, aminek kidolgozása nem önkormányzati feladat. Az ágazatban tevékenykedőket összefogó érdek-képviseleti szerveknek, civil szervezeteknek, egyesületeknek kellene tárgyalóasztalhoz ülniük és közös nevezőre jutniuk – mondta Botos Gábor. – A gyógyturizmusra építést továbbra is járható útnak találom, de a minőségi szolgáltatáshoz a termálfürdőben jelentős fizikai változtatásra és új szemléletű szakembergárdára lenne szükség. A gyógyturizmus többletkapacitását idézheti elő a kórház-rekonstrukció kapcsán megvalósuló rehabilitációs osztály, ahol nappali kórházat rendezhetnek be. Az ilyen ellátási formát választó betegek a szállodai kapacitásra is hatással lennének. Ezen túl gyümölcsözőbbé kell tenni a határainkon átnyúló együttműködést, főleg Burgenland és Szlovákia felé. Ezt segítheti a közös nemzeti park ügye is. Az egyetem új épületének érdekes funkciót adhatna egy hazai, illetve nemzetközi konferenciaturizmus kialakítása – véli a főtanácsos.

Tőkét bevonni a termálba

Szeredi Ádám önkormányzati képviselő szerint Mosonmagyaróvár földrajzilag az egyik legjobb fekvésű település, ám ezzel nincs összhangban idegenforgalmi bevétele.
– Ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozzon, azonnali és konkrét intézkedéseket kellene hozni. Áraink sok esetben felülmúlják az osztrák árakat – amiben még versenyképesek lehetünk, azok a szolgáltatásaink. A legmeghatározóbb kitörési pontunk a termálfürdő. Oda kell tőkét bevonni, ám tudomásul kell venni, hogy nem az az üzlet, ha a termálba pénzt fektetünk, hanem az, ha a ráépülő szolgáltatások visszahozzák a befektetést. Nem elég fejlesztgetni, mert azzal csupán megközelítjük a versenytársakat, hanem világszínvonalúvá kell tenni a fürdőt. Ne mi kövessünk másokat, hanem minket kövessenek. Ám nem elég a termált és szolgáltatásait fejleszteni, mindehhez az infrastrukturális hátteret is meg kell teremteni. A fürdőt megközelítő Kolbai utca jelen állapotában kritikus, de nemcsak az útra, a közvilágításra is ráfér a korszerűsítés, a közbiztonságot pedig újabb térfigyelő kamerák kihelyezésével lehetne fokozni.

– Ezenfelül túl kell lépni a középszintű rendezvényeken. Olyan eseményeket kell idehozni, amelyek túlmutatnak határainkon és hírükre távolabbi településekről is ellátogatnak Mosonmagyaróvárra. Saját kezünkbe kell venni a dolgot, fel kell ébredni a „Csipkerózsika-álomból", mert csodák nincsenek. Ha nem lesz változás, ha nem tudjuk széppé, vonzóbbá tenni a várost, a befektetők és turisták nem fogják idehozni pénzüket – figyelmeztetett a vállalkozó.

Egyre nagyobb konkurencia

Bella Sándor, a Movinnov Kft. ügyvezetője úgy véli, a város kiváló földrajzi adottságaira, szűkebb és tágabb természeti környezetére, építészeti, történelmi értékeire, védett belvárosára és az elmúlt 10–15 évben kifejlődött szolgáltatási színvonalára alapozott, széles idegenforgalmi kínálat kialakításából jól prosperálhat a jövőben.
– Ezt a folyamatot segítheti az uniós csatlakozás is, ahol a nemzetközi tendenciának megfelelően nő az emberek szabadideje, így több időt és pénzt fordítanak majd szabadidős tevékenységekre. Az adottságok függvényében a turizmus számos ága megtalálható itt a régióban, amelyeket egymásra építve reális esély van arra, hogy sokszínű, minőségi feltételeket és programokat kínálva várjuk a vendégeket. A termálturizmus meghatározó, így fejlesztése kiemelt figyelmet kell hogy kapjon.

Az ökoturizmus szempontjából egyre többen érkeznek kerékpárral, vízen, a lovassport kedvelői válogathatnak a lovardákban, szép hagyományokkal bír a vadászat és felvirágoztatható lenne a horgászat, horgásztatás is. A konferenciaturizmus jó otthonra találna az egyetem épületében és vonzerő lehet a tervezett városi sportcsarnok is, amely nemzetközi sportrendezvényeken túl koncertek, vásárok színtere lehet. Fontos az időtényező: figyelembe kell venni, hogy egy re nagyobb a konkurencia, aki előbb lép, nagyobb lehetőségekkel bír – fogalmazott a szakember.

Stipkovits Pál polgármester szerint a vendégek számának csökkenése csak azokat érte meglepetésként, akik nem kísérték figyelemmel a gazdaság alakulását.
– Mosonmagyaróvár üzleteiről elmondható, hogy tulajdonosai, illetve bérlői különösebb piackutatás nélkül szinte azonos termékek forgalmazására rendezkedtek be. Sajnos az önkormányzatnak, amikor működési engedélyeket ad ki, nincs lehetősége a szelektálásra. Tudni lehetett, hogy ez a struktúra hosszú távon tarthatatlan lesz és az üzleteknek figyelembe kell venniük a tényleges keresletet.

Városmarketing kell

– A városnak is tennie kell azért, hogy javítson a helyzeten: elsősorban egy, a megváltozott körülményekhez alkalmazkodó, összetett, vállalkozókat hatékonyabban bevonó, új jövőképet kell biztosítania, aminek csupán egy szelete az idegenforgalom. Hangsúlyosabb városmarketinget kell folytatnia, tovább kell szilárdítania a közbiztonságot, természeti értékeit jobban ki kell használnia, infrastruktúráját pedig az európai színvonalhoz kell igazítania. A termál rekonstrukciója azért is időszerű, hogy ne vesszen el az eddigi munka, s megmaradjon a megszerzett vendégkör. Véleményem szerint lényeges előrelépés az uniós csatlakozással következik be, ami után versenyképesebbek lesznek az áraink, a határátkelőn zökkenőmentes lesz a közlekedés. Mindez, illetve középtávon a térségben megvalósuló gyógyfürdő- és termálfejlesztések fogják a helyzetet radikálisan javítani, a kedvezőtlen folyamatokat megváltoztatni – fogalmazott a polgármester.

Sopronban is hasonló gondok

A mosonmagyaróvárihoz hasonló a helyzet Sopronban is. Ezt igazolja az a Kisalföld-fórum (Kisalföld, soproni kiadás, március 8., szombat), melyet lapunk soproni szerkesztősége a helyi kamarai és városi vezetőkkel készített.

„ Vegyük le végre a butikváros táblát, teremtsünk Sopronból színvonalas kereskedővárost, ahová érdemes elutazni, ahol jó élni és ahol mindig történik valami" – fogalmazódott itt meg az általános vélemény. A sajtóbeszélgetés résztvevői a történelmi belvárost „hullacsendesnek" minősítették, Sopront meg „menekülő város"-nak, ahonnan kimennek az üzletek, a lakosság pedig máshol él és vásárol, és csak itt lakik. A mára kialakult helyzet okai között az elhibázott várospolitikát, a belvárosi fizetőparkolókat s a kiskereskedők rossz piaci szemléletét említették. Megfogalmazódott, hogy egy új gazdasági koncepcióra van szükség. Ennek elkészítését külső szakértőkre bíznák, s költsége 5 és 40 millió forint között lenne.

A városi segítség mellett az is elhangzott, hogy Sopron vállalkozói elsősorban önmagukra számítanak azért, hogy kimentsék magukat a pangásból. Persze szükséges ehhez a kamara, valamint egyéb gazdasági és civil szervezetek hatékony információs segítsége is. Az is megfogalmazódott – miként Mosonmagyaróváron is –, hogy az uniós csatlakozás enyhíthet a gondokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs bérlő a kiadó butikokra

Már fél áron sem találni bérlőt a Lajta-parti számos kiadó butikra. Lapunk többször foglalkozott… Tovább olvasom