Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Válsághelyzetekben 'pótcsalád'

A Mosonmagyaróvári Gyermekek Átmeneti Otthonába idén 33 gyemrek került be átmeneti időre.
A Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ önálló egységeként működik a Mosonmagyaróvári Gyermekek Átmeneti Otthona. Itt azok a 3 és 18 év közötti gyermekek helyezhetők el, akik átmenetileg ellátás és felügyelet nélkül maradtak, vagy a család életvezetési nehézségei miatt veszélybe került az ellátásuk. Boczné Németh Tímea intézményvezető elmondta: egyszerre legfeljebb tizenkét gyermeknek biztosít családias körülményeket az otthon.

– Kik kerülnek be az intézménybe?

– A gyermekek átmeneti gondozása a szülő vagy más törvényes képviselő kérelmére (illetve beleegyezésével) történik: ez akár nagyszülő is lehet. Ideiglenesen teljes ellátást biztosítunk, ha a szülő egészségügyi vagy életvezetési gondja, esetleg távolléte miatt a gyermek nevelése nem megoldható. Nálunk a gyermek otthontalanná vált szülője is elhelyezhető.

A Mosonmagyaróvári Gyermekek Átmeneti Otthona az Ipartelepen, a Lengyári utca 2. alatt működik. Elérhetősége: 96/211-230 (telefon), gyaomovar@vivamail.hu (e-mail).

– Hány gyermeket fogadtak be?

– Idén harminchármat, ami ’97-es megalakulásunk óta a legnagyobb szám. Eddig csak mosonmagyaróváriakat fogadtunk: a kistérségi társulás gyermekjóléti szolgálatra szerződött a tagtelepülésekkel, ám ez nem tartalmazza a gyermekek átmeneti gondozását. Sajnos a kistérségi társuláson keresztül csak négy környékbeli település szerződött nemrégiben az otthonunk által biztosított szolgáltatásra. Jó lenne kiterjeszteni ezt a többi községre is, hisz ott is lehetnek ellátásra szorulók.

– Meddig maradhatnak a rászorulók az otthonban?

– A gondok megoldásáig, legfeljebb egy évig, ám ez fél évvel meghosszabbítható. Volt, aki csak négy napig volt nálunk, más három hétig, két hónapig. Idén a harminchárom gyerekből mindössze hat került egy év után nevelőotthonba. Az a feladatunk, hogy az otthon lakói mielőbb visszakerülhessenek a családjukhoz. A szülőket bevonjuk az itteni életbe, közös programokat szervezünk. Gyakran el is jönnek: a partnereik vagyunk, de a felelősség az övék. Emellett napi kapcsolatban vagyunk az iskolákkal, s neveltjeink tanulmányi eredménye is javul segítségünkkel.

Milyen programok voltak idén?

– Nyáron családi napot rendeztünk, kézműves-foglalkozásokat tartottunk, egyik végzős hallgatónk ballagását szerveztük, s nemrégiben részt vettünk a karácsonyi vásáron. A Napsugár Kört szeptemberben alakítottuk meg: itt lehetőséget biztosítunk a gyerekek társas kapcsolatainak bővítésére. Szakmai szempontból ideális a helyzet a városban, hiszen itt családok átmeneti otthona is működik, ami nem intézet, hanem családias környezetben működő intézmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősek pénzére vadásznak

Az elmúlt hetekben ismeretlenek csaltak ki pénzt idős emberektől Mosonmagyaróvár környékén. Tovább olvasom