Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Válogatott bűnjelek a tárlókban

Az évszázad műkincsfogásaként is emlegetik azt a régiséggyűjteményt, amiből mától egy héten át látogatható kiállítás nyílt a mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban.
Kattintson a képekre >> A tárlat jól szemlélteti Kelet- és Közép-Európa történelmét.
A rendőrségi bűnjelekből összeállított tárlat jól szemlélteti Kelet- és Közép-Európa viharos és sokszínű kétezer éves történelmét, amit a bemutatott tárgyakon túl jól jellemez azok megszerzésének módja is.
A mosonmagyaróvári Hansági Múzeumban mától egy héten át a nagyközönség előtt is bemutatják azt az összesen több százmillió forint értékű műkincsgyűjteményt, melynek egy részét március elején az ukrán Vitalij Kulakov táskáiban találták meg a határőrök Hegyeshalomnál egy autóbuszon.

Az ötvenéves férfi táskájában talált ötvenhét darab unikális régiség mellett az operatív nyomozás során a férfi budapesti lakásán tartott házkutatáskor további mintegy negyvenzsáknyi műkincsre bukkantak a rendőrök.
A magyar kriminalisztikában ennél nagyobb műkincsfogás ez idáig nem volt.

Csak egy hétig látogatható

Az ügyben a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság nyomoz, így a lefoglalt régiségek egy részét – a szakértői vizsgálatok kiemelten hangsúlyos darabjait – a Hansági Múzeumban helyezte el. Ezekből a tárgyakból rendezett tárlatot a nagyközönség számára az intézmény. A rövid – mindössze egyhetes – nyitva tartást is ez a különleges jogi helyzet indokolja, hiszen ezek a tárgyak egyszerre múzeumi darabok és rendőrségi bűnjelek is.

Ritkaságok

A több mint negyvenzsáknyi lefoglalt anyagot Aszt Ágnes, a múzeum régésze szakértőként tekintette át. A vizsgálat során kiderült, hogy a több ezer darabos műtárgy-

együttes legértékesebb elemei a gepida sasos csatok.
A régészeti emlékek közt található négy római kori bronzmécses is. A második jelentősebb tárgycsoport pravoszláv ikonokból áll, melyek eredete a tizenhatodik és a huszadik század közé tehető, jelezve, hogy az ikonok művészettörténeti jelentősége is erős szórású, hiszen az egyedi darabok mellett újabb kori kópiák is előfordulnak közöttük.
„ A bronzból, illetve ezüstből készített rekeszdíszes, ékkő berakásos, a második germán állatstílus jegyeivel díszített csatokat a keleti germán gepidák nemesasszonyai viselték státusjelző ékszerként. Típusai a Krímtől a Tisza vonaláig ismertek, az ötödik és a hatodik századból."

Jelentős numizmatikai gyűjteményt is lefoglaltak a rendőrök. Ezek római császárkori kis- és középbronz érmék, középkori kelet-közép-európai arany- és ezüstpénzek, kora újkori érmék, ritkaságszámba menő német birodalmi márkák, valamint forgalomban lévő unikális sorozatok – például Burundi, Uganda, Eritrea, Etiópia, Mozambik pénzei. A műkincsegyüttes részét alkotják továbbá a második világháborús német és szovjet emlékek. A tárgyak közt több értékes ritkaság található, mint például SS-gyűrű, SS-tőrök, NsDAP-jelvény. Egyedi az a német emlékérem, amit Hitler adományozott az ellene 1944. július 20-án elkövetett merénylet után bizalmi embereinek.

Ritkaságnak számít továbbá a szovjet offenzíva teljes éremsorozata, köztük az 1945. február 13-án Budapest elfoglalásáért kiadott kitüntetés is. A gyűjtemény reprezentáns darabja a Szovjetunió Hőse aranycsillag, amit mindig a Lenin-renddel együtt adományoztak.

Éjjel-nappal őrzik

A Hansági Múzeum biztonsági rendszere megfelel a rendőrség támasztotta feltételeknek. A kapitányság ügyeletére bekötött riasztórendszeren túl a kiállítás ideje alatt a nap huszonnégy órájában fegyveres őr vigyáz a műkincsekre.

A tárlat folyamatos őrzését térítésmentesen vállalta az egyik helyi biztonsági cég. A tárgyak sorsa az ukrán–magyar szakértői bizottság megállapításai alapján a bírósági tárgyaláson dől el.
Vélhetően valamennyi eredeti előfordulási helyére kerül vissza, így a biztosan ukrajnai darabokat Magyarország visszaadja Ukrajnának.


Kapcsolódó cikk >>

Mesés kincsek a poggyászban (2004-03-05) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Timaffy László nevét kapta az iskola

A neves néprajzkutató – aki egyben a település díszpolgára – emlékének adózva a… Tovább olvasom