Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Vállalkozásba adnák a kórházi laboratóriumot

Közbeszerzési pályázatot írnak ki a mosonmagyaróvári Karolina-kórház laboratóriumának vállalkozásba adásáról.
Mosonmagyaróvár képviselő-testülete még az elmúlt évben hozott határozatával teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a Karolina-kórház labordiagnosztikai egysége a jövőben közreműködői szerződésessel – vállalkozásba adva – működhessen. Az elmúlt év augusztusában az önkormányzat egyszerűsített közbeszerzési eljárás lefolytatására ajánlattételi felhívást tett közzé, vállalkozót keresve a labor működtetésére. A pályázat azonban eredménytelenül zárult, mivel indokolatlanul szigorú feltételeket szabtak meg, gyakorlatilag teljesíthetetlen referenciákat kértek a pályázóktól.

Az azóta eltelt időszakban sem az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvény, sem pedig a finanszírozási rendelet módosítása nem hozott olyan változást, amivel a labor működtetése az intézmény számára veszteség nélkül finanszírozható lenne.
A képviselő-testület ezért legutóbbi ülésén ismét határozott a kórház laboratóriumának vállalkozásba adására vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításáról, a következő feltételek fenntartása mellett. Eszerint a vállalkozásba adással a lakossági érdekek nem sérülhetnek és a jelenlegi közalkalmazotti státusban lévő dolgozókat feladattal együtt át kell vennie a közbeszerzési pályázat nyertesének.

A kimutatások szerint a kórház labordiagnosztikai egysége az elmúlt két esztendőben évente több mint 50 millió forint veszteséggel működött. (Tavaly például 41,3 millió forint bevétel mellett 93,2 milliós kiadást jelentett a labor működése.) A számítások alapján a kiszervezéssel csökkenne ugyan a kórház vesztesége, ám összességében nem hozna évi 50 millió forintos megtakarítást. A kiszervezés éves szinten mintegy 32,5 millió forinttal csökkentené a kórház veszteségét, emellett az sem elhanyagolható, hogy a laboratórium eszközfejlesztése, felújítása és karbantartása is a vállalkozó feladata lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakirányítást hiányol a gazda

A darnózseli Borbély Sándor úgy döntött: jövő évtől kiméreti földjét, s minden kapcsolatot megszakít a helyi termelőszövetkezettel. Most utoljára fizeti be „mezőgazdasági szolgáltatás szakirányítás” címszó alatt a téesznek az évi 68 ezer forintos díjat. Úgy véli, a nyáron lepermetezett kukoricája is bizonyítja: „a téesz részéről nincs szó szakértelemről”. Tovább olvasom