Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Vakvezető kutya: Flóra Írisz mellett állt munkába

Mosonmagyaróvár - Flóra barátságos, jó idegrendszerű, stabil kutya, három hete helyezkedett el első „munkahelyén", a mosonmagyaróvári Sáfrányné Kobli Írisz otthonában. A születése óta látássérült nő családtagként kezeli a másfél éves labrador retrievert.
1994 óta április 27., vagyis a mai nap a vakvezető kutyák világnapja a Vakvezető Kutyakiképző Iskolák Világszövetsége javaslatára. Megyénkben ugyan körülbelül ötszáz látássérült él, ám csupán néhányan rendelkeznek vakvezető kutyával. Az ebek kiképzése költséges, mintegy másfél millió forint.

– Három hete érkezett a családba Flóra, a másfél éves labrador retriever, akiben hű barátra leltem, szinte családtagként kezeljük – magyarázza Sáfrányné Kobli Írisz, aki születése óta látássérült. A harmincéves mosonmagyaróvári nő 1994-ben kapta meg első vakvezető kutyáját, Larryt. A golden retriever közel egy évtizedig szolgálta gazdáját, míg a rák megtámadta testét. Az udvaron temették el. 2003-ban érkezett Szamóca, aki néhány éve megmentette az asszony életét: centimétereken múlt, hogy el ne gázolja Íriszt egy busz Budapesten. Csípőbetegsége óta azonban megbízhatatlanná vált, nem lehetett vele közlekedni. A látássérült nő közelében maradt, de be kell érnie a második hellyel. Szomorú szemekkel, féltékenyen figyeli az új kedvencet, Flórát, aki a csepeli vakvezetőkutya-kiképzőben készült fel első munkahelyére.

A vakvezető kutyák általában 8–10 éves korukban vonulnak nyugdíjba. Flóra három hete megbízható társa Sáfrányné Kobli Írisznek.
A vakvezető kutyák általában 8–10 éves korukban vonulnak nyugdíjba. Flóra három hete megbízható társa Sáfrányné Kobli Írisznek.

Flóra hamar meggyőz kedvességéről, az ugatás helyett gyorsan végigszaglássza és barátságosan körbenyalja a látogatót. Aztán dolga végeztével lepihen a következő „akcióig", amikor azonnal gazdája rendelkezésére áll.

– Vakvezető kutyának elsősorban a labrador retriever, a golden retriever és a német juhász fajta vált be. Flóra labrador retriever, stabil, megbízható, jó idegrendszerű kutya, könnyű kezelni érzelmi világát. Él-hal a gazdájáért, minden lépésemet figyeli, ragaszkodóbb, mint a golden – meséli Írisz az új barátról.

Flóra naponta elkíséri a nőt városi sétájára: a postára, bevásárolni, a kórházba ügyeit intézni.

Szükség is van a segítségre, mert az asszony szerint a Lajta-parti város korántsem „vakbarát": sok zebránál hiányolja a járdaszélt, és kevés a hangjelzéses jelzőlámpa. Kevés ember jár gyalog, aki esetleg az átkelésnél támogathatná, de volt arra példa, hogy az autós segítette át az úton. Általában azonban azt tapasztalja, hogy a gépkocsivezetők kevésbé toleránsak, sőt, a biztonsági őrökkel is akad dolga: ugyanis sokan nem tudják, a jogszabály értelmében a kórházaktól az üzletekig bárhová be lehet menni vakvezető kutyával.

Olvasóink írták

  • 2. hokiel 2009. április 30. 12:23
    „isten áldása kísérje mindekettőjüket és azokat akik a kutyát megtanították ilyan okosságokra”
  • 1. invektus 2009. április 29. 16:59
    „nekem is volt egy labladorom csak feketébe
    :) aranyos és okos kutya fajta”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogás a Wittmann parkért

Több mint száz óvodás, diák, szülő, tanár gyűjtötte a szemetet a Majoroki Kör (www.majorok.hu)… Tovább olvasom