Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Vagyont, nevet féltenek

Szétválás után elmérgesedőben a helyzet négy község között is. Intézményi szakadása után Dunaremete Püskivel vitázik a vagyonmegosztásról, Károlyháza és Kimle között a vasútállomás névtáblája és az iskolások utáni hozzájárulás miatt van feszültség. Pert persze senki sem szeretne.
Püski, Kisbodak és Dunaremete közös körjegyzősége is „recseg-ropog": utóbbi település bejelentette, hogy 2008-tól Darnózselivel alakít körjegyzőséget, Püski pedig Halászival társulhat. Az indulatok az iskolaátszervezések kapcsán csaptak fel az évtizedekig szinte összenőtt falvak között. Kevés volt a gyerek, s hiába diktálta volna az ésszerűség, a három falu nem egyfelé vitte iskolásait. A püski önkormányzat Halászival szerződött, a kisbodaki és dunaremetei Darnózselivel.

 Részlet a Kisalföld Online fórumáról:

„Nagyon szép gesztus volt Dunaremetétől és Kisbodak vezetőitől, hogy sikerült úgy szervezni az óvodás csoport színházlátogatását, hogy a vele egy épületben lévő, az udvaron közösen játszó püski óvodások biztosan lemaradjanak a színházlátogató autóbuszról. Mit tehetnek azok a szerencsétlen gyerekek arról, vezetőik gyerekebbek még náluk is? Mindegyik »nagy tudású« egyedül akarja birtokolni a »homokozót«, civakodnak, mint a gyerekek...."
aggódó27
Az igazi gond a vagyonmegosztás mikéntje: a Püskin lévő iskola és óvoda épülete közös tulajdon, így Dunaremete és Kisbodak kérte volna részét belőle. Így őszre furcsa helyzet alakult ki az oviban. Az egyik teremben a püski gyerekek játszanak (halászi gesztorsággal), a másikban remeteiek és bodakiak (darnózseli tagintézményként).

– Már korábban is akadtak gondok az iskola működtetésével kapcsolatban a három falu között – magyarázza Marovics Géza, Dunaremete polgármestere. – A mostani átszervezés azonban nagyobb feszültséget gerjesztett. Ha mindenféle hercehurca nélkül időben egyfelé csatlakozunk, akkor az első hat osztály megmaradhatott volna. A vagyonmegosztásban van most nézeteltérés, az ügy február óta húzódik. Átadtunk a püskieknek egy javaslatot, most erre várjuk a választ.

Zsoldos Ferenc püski polgármester szerint nincs harag a települések között, bár azt elismerte, feszültségek akadnak. – Mindhárom község szeretné hasznosítani a vagyonát, s valószínűleg a megosztás kérdésében lesznek viták. Peren kívüli egyezségre törekszünk, a bírósági hercehurca senkinek sem jó – mondta.

Kimle és Károlyháza között sem felhőtlen a kapcsolat. Károlyháza megunva a negyvenéves kényszerű együttlét előnyeit-hátrányait, 2002-ben úgy vélte, önállóan jobban boldogul. Azóta önerőből szépülget a község, faluházat, utakat építettek, beindult a közösségi élet a településen. Kimlével közös ügyek azonban bőséggel maradtak, s ezekkel együtt viták is. Az egyik ilyen a vasútállomás elnevezésének kérdése.

A megálló helyrajzilag Károlyházát szeli ketté, ám a Kimle elnevezés azóta is rajt maradt (holott a névadó falu jó két kilométerrel arrébb fekszik). Károlyháza mindent megtett, s még abba is belement volna, hogy Kimle-Károlyháza felirat kerüljön az állomás épületére. – Hagyományokra és érdeksérelemre hivatkoznak, így patthelyzet alakult ki. Továbblépni csak bírósági úton lehetne, erről azonban még nem döntöttünk – mondja Szép Károly polgármester.

Károlyháza egyébként nemrégiben jó néhány környékbeli önkormányzatot megkeresett, azt kérdezve, fogadókészek lennének-e gyermekeik oktatására. Mint ismert, diákjaik most Kimlére járnak iskolába. – Egyelőre ez a lépés tapogatózás volt. Csökkenteni kell a kiadásainkat, s költséghatékonyabb megoldásra van szükség, hisz több tízmilliós nagyságrendű összegről van szó – mondta.

A helyi bolt előtt egy idős asszonyt szólítunk meg. – Kapuvárról 32 éve kerültem a faluba. Nincs bajom a kimleiekkel, de jobb így nekünk külön. Fejlődik a település, egyre bővül a kulturális élet. Igaz, a vasútállomás tábláját már valóban lecserélhetnék – mondja.

A kimleieknek nincs gondjuk az elszakadással. – 1927 óta élek Kimlén, vannak károlyházai barátaim, rokonaim, gyakran járok át hozzájuk – mondja egyikük. – Nincs velük semmi gond, ide járnak orvoshoz, a gyerekeik iskolába: mi kevésbé érzékeljük a változást – mondja egy másik idősebb férfi.

Balsay Zsuzsanna polgármester elmondta: tudomása szerint a MÁV nem támogatja a kettős névhasználatot, azt viszont nem szeretnék, ha a Kimle név lekerülne az épületről. A károlyházai iskolások ügyéről pedig még tárgyalnak, ezért erről nem szeretne nyilatkozni.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Természetvédők honlapja

Szigetköz - A Szigetközi Természetvédelmi Egyesület saját honlapot indított www.szigetkoz-neked.hu… Tovább olvasom