Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Vágyódás, fájdalom szoborba zárva

A Mosonszolnokról elhurcolt sváboknak és a Felvidékről kitelepített magyaroknak állít emléket Lebó Ferenc újabb köztéri alkotása, melyet augusztus 20-án avatnak fel a településen. Az évezredes Moson vármegye emlékére is újabb művel készül a győri művész.


Mosonmagyaróváron a mosoni és az óvári városrészben két országépítő királyunk – Szent László és Szent István – szobra kötődik Lebó Ferenc nevéhez. Dunakilitin idén március 15-én adták át a győri szobrászművész ’48-as emlékművét. Augusztus 20-án délelőtt 10 órától újabb alkotását avatják fel Mosonszolnokon a templom mellett. A köztéri emlékmű történelmünk vészterhes, embertelen időszakára emlékeztet és arra, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő.

– Két közösségnek, a Mosonszolnokról kitelepített sváboknak és a Felvidékről betelepített magyaroknak kívánt emléket állítani a helyi önkormányzat Mosonszolnokon. A keresztény gyökerek egyaránt jellemezték a település német ajkú lakosságát és a Felvidékről kitelepítetteket. A szív általános szimbólum. A szívhez kapcsoljuk a szeretetet, a szerelmet, a lélek rezdüléseit, de a fájdalmat is. Mikor jelképet, szimbólumot kerestünk, szinte kínálta magát a Mária hét fájdalma, a tőrökkel átdöfött szív szimbolikája. A gazdag ikonográfiai tartalomban megtalálhatjuk a vágyódás és a fájdalom minden fokát és sajgó érzését – magyarázza Lebó Ferenc.

Lebó Ferenc új szobrát augusztus 20-án avatják fel
Lebó Ferenc új szobrát augusztus 20-án avatják fel.


A győri szobrászművész – aki a mosonmagyaróvári Fehér Ló Közösségi Házban Varga Györggyel közös tárlaton mutatkozik be – Mosonmagyaróvárnak is készül egy újabb emlékművel. A mészkőbe süllyesztett bronz domborművekkel az évezredes Moson vármegyének állít emléket a város. Felavatását szeptemberben tervezik az Erzsébet tér átadásával együtt.


Névjegy. Lebó Ferenc Szarvason született, jelenleg Győrben él. A képzőművészet több ágában változatos módon alkotó művész. Legismertebb művei a köztereken álló nagyplasztikák és az érmészet körébe tartozó alkotások. Foglalkozik kisplasztikával, síkművészetekkel és még sok más, köztük a művészet határterületein helyet foglaló műfajjal.

Olvasóink írták

 • 3. pidali 2011. augusztus 22. 16:45
  „József Ati él!!!!!!!!!!!!!!!! Vagy ez a manyus a klónja lehet??”
 • 2. pidali 2011. augusztus 22. 15:57
  „"Nagyon szép" Biztos csöpögnek a szemben lakók BRONZ szobor itt!!!!!??? Milyen bátrak ezek ide merték teeni!! Na csak legyen este áram szünet! 29,-én lesz is az eon szerint,véged sityu!!”
 • 1. Yoav-Ben-Meir 2011. augusztus 21. 01:40
  „no es vajon a Fanz Basch vezette "Deutsch der Ungarn in Volksbund"-rol volt-e szo???
  mert azok kozul szep szammal leptek be Onkentesen a Nemet Waffen SS-be,1944 Oktobereben!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken este kezdődik a fesztivál Mosonban

Pénteken este 6 órakor kezdődik Mosonban, a Szent István király úton felállított nagy- és… Tovább olvasom