Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Vagy szerződni, vagy bontani

A vízügy hadat üzent az illegálisan felépített szigetközi stégeknek és vízbe nyúló kerítéseknek.
A vízparti hétvégi házakra, s az idegenforgalmi bevételekre „építő" települések önkormányzatait nemrégiben levélben kereste meg az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A vízügyesek ugyanis „észlelték", hogy a víkendházak kerítései egészen a partig lenyúlnak, s a kezelésükben lévő állami területet érintik. Véleményük szerint a vízgazdálkodási szakfeladatok ellátásában ezek akadályozzák őket: a parti sávra való bejutás, s a könnyű megközelíthetőség ugyanis jogszabályban előírt követelmény. E szerint parti sávban épületet, építményt csak hatósági engedéllyel lehet emelni.

A vízügy szerint ezen a részen az igazgatóságot megillető jog gyakorlásáért külön kártalanítás nem jár. Az építmények és növényzet eltávolításáért csak akkor lehetne kártérítést kérni, ha az a beépítés, betelepítés nem volt jogellenes, ezekben az esetekben azonban szinte kivétel nélkül mindegyik az volt. A vízügy szerint a parti sávban – hat méterre a partéltől – a kerítés létesítéséhez építési engedély szükséges, s az eljárásba be kell vonni a vízügyi hatóságot. Emiatt több szigetközi településen arra kérik a jegyzőket, hogy a renitensek ellen hivatalból eljárást kezdeményezzenek, s elbontásra kötelezzék a tulajdonosokat.

Szerződés és jegyzői engedély

A vízügynek azonban a vízi állások építőivel is meggyűlt a baja: az egyik szigetközi településen például ötvenhat illegális stéget találtak a szakemberek. Ezek létesítéséhez az illetékes jegyző engedélye szükséges. A vízügy emiatt arra kérte az önkormányzatokat, hogy hatósági eljárást folytassanak le a további fennmaradás érdekében, vagy bontásra kötelezzék a létesítőket. Ám még egy lehetőség is maradt: ha a jegyző úgy dönt, hogy engedélyezi a stégek fennmaradását, akkor a tulajdonosoknak meg kell keresniük az Édukövíziget, ugyanis az ő hozzájárulásuk is szükséges. Az igazgatóság azonban csak vízfelület-használati szerződés fejében hajlandó „elnézni" ezeket a vízben lévő állásokat.

A vízig lekerítik a telket

A vízügy az önkormányzati levelek postázásával egyidejűleg eljárást kezdeményezett az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségnél az engedély nélküli partrendezések ügyében, valamint a közlekedési hatóságnál az illegális stégek miatt. Baross Károly, a vízügy műszaki igazgatóhelyettese lapunknak korábban azt mondta: a partokat védeniük kell a stégektől, a kikövezett szakaszoktól és a cölöpfaltól. A legtöbbször a telekhatár nem nyúlik ki egészen a vízpartig, egy rövid sáv a vízügy kezelésében marad. Kisebb vízfolyás esetén ez a rész 3, nagyobbnál 6–10 méter. Azonban akinek a vízfelületig nyúlik a telke, annak is szabadon kell hagynia néhány métert, oda nem építhet. Sokszor viszont a tulajdonos egészen a vízig lekeríti ingatlanát – ez szabálytalan.

Kinek a feladata bontatni?

A megkérdezett szigetközi önkormányzatok nem értik: a vízügy levelében az áll, hogy „nemrégiben észlelték" ezeket az illegális beépítéseket, holott jó néhány helyen már legalább 15 éve állnak a stégek. Ráadásul a jegyzőknek a tulajdonosokkal sem lesz könnyű szót érteniük, hisz sokan külföldiek, akik az év nagy részében nem is tartózkodnak

Magyarországon. Domján Szabolcs, Dunasziget jegyzője szerint egyelőre tisztázatlan a helyzet.
– A kerítések ügyét – Dunakilitihez hasonlóan – a mosonmagyaróvári építési osztályhoz továbbítottuk. Ezen ügyekben a kiemelt hatóságnak van jogköre. A stégekről időközben kiderült, hogy nem számítanak építménynek. A helyzet rendkívül kusza: az Akác utcában például van egy telek, amelynek tulajdonosa korábban meghagyta az előírt hatméteres sávot, ám abból hármat időközben elmosott a víz. Ha meg a Nefelejcs utcában meg kellene hagyni a hat métert, akkor most a nappaliban kezdődne a telek. A stégek esetében ráadásul a tíz évnél régebben épülteket nem lehet bontásra kötelezni – mondta Domján Szabolcs.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalinak használta a kiskacsát

Egy olasz vadász csalinak használt egy kicskacsát, kikötözte és megcsonkította a madarat. Tovább olvasom