Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Vádemelés - Műtét közben meghalt egy beteg Mosonmagyaróváron

A Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség négy vádlottal szemben emelt vádat halált okozó, foglalkozás körében, társtettesként elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

Tavaly júliusban indított a rendőrség nyomozást foglalkozáskörében elkövetett halált okozó gondtalan veszélyeztetés vétsége miatt, miután meghalt egy beteg műtét közben a Karolina Kórházban.

A kórház főigazgatójának feljelentése nyomán a megyei rendőr-főkapitányság halált okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást az eset körülményeinek tisztázására.

A vizsgálat most fejeződött be vádemelési javaslattal.
Amint azt Kocsit Tünde, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre elmondta: a feljelentés adatai szerint tavaly július 25-én a kórházban nőgyógyászati műtét közben komplikáció lépett fel és a 62 éves asszony életét vesztette. Másnap egy 31 éves nőnél alakultak ki az előző napihoz hasonló tünetek az altatás során.

A műszer a beteg oxigénhiányos állapotát jelezte, ezért az altató orvos a lélegeztető gépről levette. A műtéti beavatkozást kézi lélegeztetéssel sikeresen fejezték be. A rendőrségi és szakértői vizsgálat megállapította, hogy a betegek altatására használt orvosi gázellátó hibás működése okozta a komplikációt, ami az elsőként műtött beteg halálához vezetett.

A gázazonossági próba elvégzésével a végzetes hiba kiküszöbölhető lett volna - közölte a rendőrség. Fotó: police.hu
A gázazonossági próba elvégzésével a végzetes hiba kiküszöbölhető lett volna - közölte a rendőrség. Fotó: police.hu


A nőgyógyászati műtő felújításakor a gázellátó rendszer vezetékeit felcserélték, az oxigén és az altatógázcsöveket fordítva kötötték be.

A nyomozás során kiderült, felújított műtőt úgy adták át, hogy az orvosi gázellátó rendszer szabványban előírt üzembiztossági vizsgálatát elmulasztották. A gázazonossági próba elvégzésével a végzetes hiba kiküszöbölhető lett volna.

A megyei rendőr-főkapitányság az orvosi gázellátó rendszer kiépítéséért és a műszaki átadásért felelős négy műszaki szakember ellen halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást lezárta, az ügy iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészségnek.

„A Karolina Kórház műtőblokkjának felújítása során 2013 első felében az egyik műtő oxigéngáz és altatógáz vezetékeit a kivitelező felcserélte." – tudtuk meg dr. Gál Katalintól, a megyei főügyészség szóvivőjétől. Elmondta: a kórház műtőblokkjának felújítására 2011 decemberében köttetett szerződés a fővállalkozóval, aki a tényleges munkálatokat alvállalkozókkal végeztette. A megbízás három műtő felújítására vonatkozott.

Azt megállapítani utólag nem lehetett, hogy a szeptikus műtő és a nagyműtő gázazonossági próbája megtörtént-e, de a kisműtőé biztosan nem. 2013. július 25-én a kisműtőben nőgyógyászati beavatkozást végeztek egy betegen, aki az altatásnál fellépő komplikációk miatt elhalálozott.

A másnap elvégzett nőgyógyászati műtét során a betegnél hasonló tünetekkel járó komplikációk léptek fel, de a gépi altatás megszakítása és kézi lélegeztetés mellett a beteg állapota helyreállt.

Ezt követően a kórházban a gyógyászati gázellátó hálózatot ellenőrizték és kiderült, hogy a kivitelezésnél az oxigéngáz és az altatógáz vezetékeit felcserélték. Az elhunyt beteg halálát oxigénhiány következtében beálló keringés-összeomlás okozta.

„A szabványnak megfelelő műszaki átadás-átvétel esetén elvégzett gázazonossági vizsgálat alkalmas lett volna a hiba feltárására és kijavítására, azonban ez elmaradt. Így a cselekményért nem csupán a vezetékeket felcserélő kivitelező, hanem a szabályos átadás-átvételt elmulasztók felelőssége is megállapítható." – tette hozzá a szóvivő.

A Mosonmagyaróvári Járási Ügyészség négy vádlottal szemben emelt vádat halált okozó, foglalkozás körében, társtettesként elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

80 éves mosonmagyaróvári nőt rabolt ki egy házaló, miközben ruhát árult

A román házalót a rendőrök egy óra alatt nyakon csípték a városban. Tovább olvasom