Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Vadászati jogért harcolnak

Már több mint egy éve húzódik a vita a Levéli Földtulajdonosi Közösség és a Lajta–Hanság Rt. között egy hatezer hektáros vadászterület kialakításáról. Az rt. korábban ez ügyben vitázott már több község földtulajdonosaival is.
illusztráció
A levéli és hegyeshalmi földtulajdonosok már évek óta küzdenek azért, hogy birtokaikon saját vadászterületet alakítsanak ki. A vadászati jog megszerzésére létrehozott Levéli Földtulajdonosi Közösség eddigi kérelmeit az illetékes hatóságok mindegyike elutasította. Vasadi Gábor, a földtulajdonosok közös képviselője jogellenesnek érzi az elutasító határozatokat.
– A vadgazdálkodásról, vadászatról szóló 1996-os törvény a földmagántulajdon szentségére és az európai normákra tekintettel a vadászati jogot újra a földbirtokhoz kötötte. A vadászterületek újbóli kialakítása 1997 elején megtörtént. Ez a folyamat a területünkön sajnos rendhagyó módon zajlott le, visszaélve a jegyzők kezébe helyezett jogokkal és sok esetben a földtulajdonosok kijátszásával. Így volt lehetséges a megyei földművelésügyi hivatal határozatainak jogerőre emelése.

– A Lajta–Hanság Rt. (LHRT) közel 50 ezer hektáros területen, a megyei földművelésügyi hivatal határozata alapján, földtulajdonosi alapon megkapta a vadászati jogot. Ez a jogosítvány komoly árbevételt biztosít a társaságnak, ugyanakkor a földtulajdonosokat kisemmizi – mondta el Vasadi Gábor.

– Időközben a tulajdonosi viszonyok teljesen megváltoztak, így a LHRT mára földtulajdonnal nem rendelkezik. Emiatt az eredetileg kibocsátott jogosítvány a földtulajdonosi közösség vadászati lehetőségére már hatályát vesztette. Ezért a ma már csak „bitorló" LHRT vadászatra és vadásztatásra nem jogosult. A társaság mint földtulajdonosi közös képviselő működése egyéb okokból is jogszabálysértő. Többek közt közgyűlést fennállása óta még nem hívott össze, felügyelő- és ellenőrző bizottsága nem működik, nincs földtulajdonosi nyilvántartás, sem belépési nyilatkozat, az egész működési szabályzat formális, a jogok érvényesítése pedig kizárt.

– A vadászati jog megszerzése érdekében az érintett földtulajdonosok két éve létrehozták a Levéli Földtulajdonosi Közösséget. Először a megyei földművelésügyi hivatalhoz fordultunk a vadászterület kialakításának kérelmével, majd annak elutasítása után az agrárminisztérium illetékes főosztályához, ám itt is nemleges választ kaptunk. Így a jelenlegi földtulajdonosi közösségünk a gyakorlatban nem létezik, csak az rt. vadászik, szedi be az ebből származó összeget – hangsúlyozta Vasadi Gábor.

Jogvesztő határidők

– A Lajta–Hanság Rt. jogállása teljes mértékben törvényes. A törvényi előírásnak megfelelően, a szükséges felhatalmazásokkal gyakorolja a vadászati jogot a kérdéses területen – állítja ezzel szemben dr. Lascsik Ágoston, az rt. jogi képviselője. A vadászati jog hasznosítása a közösség által elfogadott működési szabályzat szerint folyik. Ebben rögzítették a részesedési jogot is, ami alapján garantált hozamot fizetnek a tulajdonosoknak.

– A vadászati törvény újraszabályozta a teljes vadászati jogot. Ennek hatályba léptető rendelkezése jogvesztő határidőt is szabott – 1996 augusztusa és szeptembere között – a vadászterületek határainak megállapítására. A törvény szerint a vadászati jog a földtulajdon elválaszthatatlan részeként a tulajdonost illeti meg. A tulajdonosoknak közgyűlésen kell dönteniük a vadászati jog gyakorlásának módjáról és a közös képviselő személyéről. A levéli földtulajdonosok az általuk összehívott gyűlésen jogszerűen nem dönthettek a tulajdonosi közgyűlés helyett, ugyanis a vadászterület határainak megváltoztatásához az összes földterület összes tulajdonosának tulajdoni hányada arányában számított szótöbbsége szükséges.

Az LHRT tulajdonosi szerkezetének változásával kapcsolatban az ügyvéd hangsúlyozta: semmiféle jogutódlás nem történt, hiszen jelenleg is ugyanaz a jogi személy a képviselője a földtulajdonosi közösségnek.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy óvári ajánlat a Flexumra

Mosonmagyaróvár önkormányzata hatvanhét százalékos többségi tulajdonát eladja a Flexum… Tovább olvasom