Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Vadakat hajtó kóbor kutyák

Szigetköz - Szigetközben 15–20 kóbor eb hajtja a vadakat az erdőn-mezőn. Kilövésüket nem rögzítik, mivel elejtésük nem számít vadászatnak, ráadásul a vadgazdálkodók tartanak az esetleges perektől is.
A kóbor ebek száma a beérkező adatok szerint csökkenőben van: a vadászok 2002-ben 31 ezer, míg a 2005–2006-os idényben csak alig 14 és fél ezer darabot lőttek ki. Valószínűleg azonban csak a bejelentések száma csökkent, nem az erdőn-mezőn kóborló ebeké.


Kénytelenek vadászni

Az elszabadult, megijedt vagy kitett négylábúak alultápláltak, s kénytelenek vadászni. Mindent megesznek, amit találnak: falkába verődve pedig eredményesebben tudnak zsákmányt ejteni. Őz, fácán és nyúl sincs biztonságban tőlük: a vadászoknak, vadőröknek korábban lehetőségük volt mérgezésre, csapdázásra. Az 1996-os jogszabály ugyanis úgy fogalmazott, hogy a vadász, vadőr, mezőőr lelőheti a vadászterületre tévedő kutyát, ha az láthatóan nem áll a gazdája fennhatósága alatt, vagy legalább 200 méterre eltávolodott tőle. A macskák lelövésének csupán az a feltétele, hogy az állat a lakott területtől legalább 200 méter távolságra legyen.

Csapatban: Időnként az elkóborolt állatok összeverődnek, így próbálnak zsákmányt szerezni. Fotóillusztráció

Az állatvédelmi törvények azonban szigorodtak, s valószínűleg ez is az oka annak, hogy egyre kevesebb a bejelentés. A 2004. évi törvény értelmében az állatkínzás mára börtönnel sújtható bűncselekménynek minősült. A kóbor ebek okozta gondok azonban nem oldódtak meg.


Veszélyesek csapatokba verődve

Egy névtelenséget kérő szigetközi illetékes szerint korábban pénzt, majd lőszert kaptak a vadgazdálkodók a vadászterületre tévedt kóbor kutyák lelövése után. Ez ma már nem számít vadászatnak, így a legtöbb esetben nem is rögzítik azokat. Egyrészt attól tartanak, hogy jogvédő szervezetek, netán a később valahonnan mégiscsak előkerülő gazda perbe fogja őket. „Igazán akkor veszélyesek a kóbor kutyák, ha csapatokba verődve vadásznak: a vadászösztön a vérükben van. Tapasztalataim szerint Mosonmagyaróvártól Győrig a Szigetközben legalább 15–20 kóbor eb mászkál, melyek vadakat űznek. Sok az ilyen négylábú állat, ha ki is lövik őket, jönnek helyettük újabbak" – mondta.


Megoldás: csip?

Megoldást jelentene, ha minden kutyát csippel azonosítanának, így elkóborlása után rögtön megtalálnák gazdáját. Ennek megvalósítására azonban kevés az esély.

Olvasóink írták

 • 4. titus 2008. március 24. 23:10
  „Egyértelmű hogy a gazda felelős.Valamint a TÖRVÉNYALKOTÓK ha egyáltalában létezik ez a hivatás magyarországon!”
 • 3. matriné 2008. március 24. 10:27
  „A képen látható ebeket az ösztönük hajtja a kutyalakodalomba! Biztos a "dögimádo-"-t nem hívták meg? Pedig e lakziba az egész násznép részesúl a nászéjszakában! Egész biztos ezt irigyli!”
 • 2. akárki 2008. március 22. 20:59
  „majd”
 • 1. dögimádo 2008. március 22. 19:19
  „Minden kobor kugyát le kellene löni!!!Nem pedig állatvédelmi törvényeket hozni!!!! Vagy ha megvan a gazdája aszt jol meg kellene büntetni,hogy ne legyen kedve több dögöt tartani!!!És ha megtámad valakit akor majd a nagy okosok mit csinálnak????SEMMIT!!!!Ö hozzátartozoját esetleg megtámadja,akkor talán elgondolkodik!!!!Remélem ugy lesz ti nagy TÖRVÉNY HOZOK!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciustól: aki nem dolgozik, segélyt se reméljen

Mosonmagyaróvár - Csak az kaphat a hónap elejétől Mosonmagyaróvárott szociális segélyt, aki –… Tovább olvasom