Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Vacsora a sertéstelep melletti dögkútból

Egy közeli dögkútból ellopott, ismeretlen okból elhullott sertés húsából fogyasztott egy császárréti család. A furcsa eredetű élelmet beszerző férfi ellen ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés miatt indított eljárást a rendőrség.
Itt főzték: A ház egyik lakásában készült a disznótoros.
Különös és megdöbbentő eset történt a napokban Császárréten. Az Újrónafőhöz tartozó néhány száz lelkes településről érkezett bejelentés a minap a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság ügyeletére egy családi veszekedés miatt. A kiérkező járőrök miután szétválasztották és meghallgatták a konfliktusban álló feleket, kiderült a perpatvar oka is. A történet néhány nappal korábbra nyúlik vissza, amikor is a császárréti család házába szívességből befogadott férfi néhány sertéstetemmel tért haza. A disznók húsát annak rendje és módja szerint feldolgozták és a zsákmány egy részéből vacsorát is készítettek, amit aztán a család – köztük kisgyerekek is – elfogyasztott.

Beszámolt a zsákmány eredetéről

A jóllakott társaság vacsora utáni beszélgetése során került szóba a zsákmány eredete is. A család vendége ekkor beszámolt arról, hogy a tetemeket egy közeli sertéstelep melletti dögkúton találta. A család hölgytagja ezután gondolta úgy, hogy hangot ad nemtetszésének, ami a járőrök kiérkezéséhez vezetett.

A rendőrök, miután kihallgatták az érintetteket, azonnal lefoglalták a húst és az abból készült termékeket. Mivel a gyanús eredetű készítmények egy részét az alkalmi hentes már füstölésre elszállította, a nyomozók ezt is begyűjtötték és gondoskodtak a megsemmisítésükről. A rendőrség a körzeti főállatorvossal és a tiszti főorvossal vizsgálja az eset részleteit. Szerencsére a hús fogyasztói közül senki sem betegedett meg.
A bizonyítékok alapján két férfival szemben indítottak eljárást ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés miatt. Egyébként a gyanúsítottak egyike hentes- és mészárosszakmával bír, így ő teljes mértékben tisztában volt az esetleges veszélyekkel.

Az eset kapcsán a rendőrség azt is vizsgálja, hogy a tetemeket korábbi tulajdonosa az előírásoknak megfelelően tárolta-e.
Az Újrónafő melletti, első látásra kihaltnak tűnő kis településen mindenki hallott a dögvacsoráról. A helybéliek elmondták, hogy bár tudják, mi történt, nem igazán ismerik a rendkívül szerény körülmények közt élő családot. Így azt sem tudták megmondani, hogy korábban történt-e hasonló eset a településen. Az érintett család háza táján senkit sem sikerült megszólaltatnunk.

Szigorú tárolási szabályok

Az állati tetemek tárolásával és elszállításával kapcsolatban dr. Varga Árpád körzeti főállatorvos a Kisalföld érdeklődésére elmondta: ezekről szigorú jogszabályok rendelkeznek. Az egész folyamatot pontosan dokumentálni kell, hogy az nyomon követhető legyen. Az állati tetemek veszélyes hulladéknak minősülnek, ezért az állattenyésztőknek az elhullott egyedeket biztonságos helyen kell tárolniuk mindaddig, amíg az állatifehérje-feldolgozó elszállítja, majd megsemmisíti azokat. Korábban szinte minden településen léteztek dögkutak, ahol a tetemeket tárolhatták a fehérjefeldolgozóba való szállításig. Mára azonban ezek szinte kivétel nélkül megszűntek és csupán néhány faluban működnek tetemmegőrző kamrák. Itt az önkormányzat köt szerződést a feldolgozóval, aki bizonyos időközönként elviszi az elhullott állatokat.

Igen veszélyes a fogyasztása

A „döghús" fogyasztásának kockázatairól dr. Pék József mosonmagyaróvári megbízott tiszti főorvos lapunk megkeresésére elmondta: az elhullott állatok húsának fogyasztása rengeteg betegséget rejthet magában, ezért veszélyes és tilos is. Amennyiben az állat kimúlásához valamilyen betegség vezetett, feltételezhető, hogy olyan kórokozókat tartalmaz, amik az emberre is ártalmasak. Mindezen túl a tetemben elszaporodhatnak olyan baktériumok is, amik egyébként kis mennyiségben nem veszélyesek, de tömegesen méreganyagot termelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tejfalusziget: kegyeletsértő a megmozdulás

A négy hónappal ezelőtti tejfaluszigeti emberölés nagy visszhangot kiváltott utóéletét az áldozat… Tovább olvasom