Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Üzletrontó biztosítók és garázsfestők

A mosonmagyaróvári autófényezők és karosszérialakatosok továbbra is tartják magukat állításukhoz, miszerint egyes biztosítók diszkriminatív módon elirányítják tőlük az autósokat. Az érintett autójavítók érdek-képviseleti szervezet létrehozását fontolgatják.
Varga Ferenc: Mindenben megfelelünk az előírásoknak.
A Kisalföld korábban már beszámolt róla (Kisalföld, 2004. április 7.), hogy több mosonmagyaróvári autójavító szerint egyre nehezebb a helyzetük, mivel állításuk szerint a biztosítók nem kötnek velük együttműködési szerződést. Az iparosok tisztességtelen piaci magatartásnak tartják, hogy némely biztosító célirányosan kizárólag egy-egy márkaképviselethez irányítja – típustól függetlenül – a törött autók tulajdonosait a javítás érdekében. A Kisalföld által megkérdezett társaság azonban cáfolta ezt a kijelentést, mint mondták: semmi akadálya a szerződéskötésnek, ám őket eddig nem keresték ez ügyben. Az autójavítók viszont most cáfolják a biztosító állásfoglalását és azt tervezik, valamiféle érdek-képviseleti szervezetet hoznak létre érdekeik védelmében.

Többször is keresték

Az érintett iparosok – Varga Ferenc, Iván Péter, Varga Zoltán, Nagy Tibor, Csutora Péter, Varga Sándor – amint azt a Kisalföldnek elmondták: nem igaz a biztosító azon kijelentése, miszerint nem érkezett hozzájuk megkeresés a szerződéskötés ügyében.

– Többször is megkerestük a biztosító helyi fiókját, hogy együttműködési szerződést kössünk. Az itteni vezető azonban a győri központhoz irányított, mondván, ez nem az ő kompetenciájuk. A győri irodából pedig ugyanilyen kifogással visszairányítottak a mosonmagyaróvári fiókhoz. Több ilyen kör lefutása után végül csak óradíj-megállapodást kötöttek velünk – mondja Varga Zoltán.

– Nem az a fő célunk, hogy a biztosító hozzánk küldje a munkákat. Csupán azt szeretnénk elérni, hogy az egyébként hozzánk forduló ügyfeleket ne irányítsa el máshová – veszi át a szót Varga Ferenc.

– A közelmúltban fordult elő például, hogy egy megrendelőm – aki már hosszú ideje nálam javíttatja az autóját – kénytelen volt az egyik helyi márkaszervizbe vinni fényeztetni kocsiját, mert a biztosító azt mondta neki: oda kell vinnie.

– Felháborító, hogy ez a biztosító rendre elirányítja tőlünk a munkákat. Egyre jobban ellehetetlenülünk, hiszen a biztosítós javításokat az említett ok miatt nem kapjuk meg. A többi munkát pedig az engedély nélkül működő műhelyek viszik el. Az ilyen „garázsfestőkből"
Mosonmagyaróváron szinte minden utcában találni egyet. Ők feketén dolgoznak, nem kell különböző előírásoknak megfelelniük, nem fizetnek járulékokat, így jóval az áraink alá tudnak menni. A tulajdonosok pedig érthető módon az olcsóbb helyen javíttatnak. Sokan azért nem hozzák az autójukat hozzánk, mert elterjedt az a tévhit is, hogy nem vagyunk számlaképesek a biztosító felé. Ez természetesen nem igaz.

„ Nem akarunk kiváltságokat"

– Mi nem akarunk kiváltságokat, csak meg akarunk élni a munkánkból. A biztosítónak ez a hátrányos megkülönböztetése azonban rendkívül nehéz helyzetbe hoz bennünket. Becsapják az ügyfeleket azzal, amikor azt mondják: elveszti az autó a garanciáját, ha nem a márkaszerviz végzi a javító fényezést. Az előírás szerint szakműhelyben kell elvégezni a munkát, a miénk pedig minden ilyen szabálynak megfelel. Az már csak részletkérdés például, hogy a márkaképviseletekben dolgozó autófényezők közül sokan nálam tanulták a szakmát, a műhelyük felszereltsége pedig megegyezik az enyémmel. Mi csupán azt szeretnénk, hogy ajánljanak fel az ügyfeleknek választási lehetőséget. Vagy ne is ajánljanak fel semmit, csak engedjék, hogy oda vigyék a kocsijukat javíttatni, ahová akarják. Ha a biztosító bizalmatlan velünk, akkor ellenőrizze le az elvégzett munkát, mielőtt kifizetnék a javítást.

Nem tudnak a megkeresésről

A témával kapcsolatban előzőleg megjelent írásunkban az érintett biztosító regionális igazgatóságán lapunk azt a tájékoztatást kapta, hogy a társaságnál nem tudnak az autójavítók ilyen jellegű megkereséseiről, illetve elutasításukról. A biztosító illetékese szerint az együttműködési megállapodások megkötésére nincs külön előírás, a javítóműhelyektől csupán a megfelelő ügyfél-kiszolgálási színvonalat várják el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kődobálók a sztráda felett

Könnyen tragédiához is vezethetett volna annak a három csemeztanyai fiatalnak a… Tovább olvasom