Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Üzletek helyett kontérnerek

Hegyeshalom - Hosszas tárgyalásokat követően végül úgy tűnik, három konténer kihelyezésére ad engedélyt a hegyeshalmi határátkelőn a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) annak a cégnek, akiket december végén kizártak saját üzletükből.
Az eredeti állapotoktól ugyan lényegesen kedvezőtlenebb formában, ám úgy tűnik, végül mégis kap helyet pénzváltásra és sztrádamatrica-árusításra a hegyeshalmi határátkelőn az a cég, amelyet hazánk schengeni csatlakozásával egyszerűen kizártak az üzletükből.

Lapunkban több alkalommal is beszámoltunk már arról, hogy hazánk schengeni csatlakozásával egy időben elzárták a külvilágtól a hegyeshalmi határátkelőn működő pénzváltót és az épületben lévő egyéb üzleteket. A tulajdonosok elsősorban azt sérelmezik, hogy teljesen kizárták őket az átkelő átalakításával kapcsolatos egyeztetésekből.

A hegyeshalmi határon több lehetőség lesz pénz- és sztrádamatrica-váltásra. Fotó: Kisalföld-archívum, felvételünk illusztráció

Az épület a cég tulajdonában áll, ám az alatta lévő terület – miként az egész átkelőhely – az állam tulajdona és a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága kezeli. A velük kötött földhasználati szerződés rögzítette, hogy a VPOP köteles biztosítani az épület megközelíthetőségét. A tulajdonosok október végén jutottak olyan értesüléshez, hogy épületüket rövid időn belül nem fogják tudni rendeltetésszerűen használni a forgalomelterelések miatt. Az átkelő átépítésének előkészítéséből pedig kihagyták őket.

A cég azóta folyamatosan tárgyal a VPOP illetékeseivel, bízva abban, hogy megoldás születik a kérdésben. A közelmúltban azt a tájékoztatást kapták, hogy az érvényben lévő földhasználati szerződésben rögzített kötelezettségének a pénzügyőrség nem tud eleget tenni és számolnak ennek jogi következményeivel.

Emellett – noha korábban felajánlották – az átkelő más területeit sem adják bérbe a cégnek a megváltozott forgalmi rend miatt. Az egyeztetések ennek ellenére tovább folytak a két fél között és most úgy tűnik, a VPOP mégiscsak hajlik valamiféle megegyezésre.

A VPOP gazdasági főosztálya utasítására a regionális parancsnokság ismételten felülvizsgálta az ügyet.

Eszerint a határátkelő vagyonkezelői viszonya tekintetében a közeljövőben várható változások miatt nagy összegű beruházásra, illetve hosszú távú kötelezettségek vállalására a pénzügyőrségnek nincs lehetősége. Ám irodakonténer kihelyezésének nincs akadálya a területen.

Így egyezség született arról, hogy az átkelő belépő oldalán kialakított parkolóban a cég három – egyenként legfeljebb 5 négyzetméter alapterületű – konténert telepítsen. Az erről szóló bérleti szerződést várhatóan a napokban írják alá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs járvány, de egyre több a beteg

Mosonmagyaróvár - Az év első hetében Mosonmagyaróváron és környékén harmincöt influenzaszerű… Tovább olvasom