Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Üzemeljen a dunakiliti duzzasztómű

Szigetköz - A Kisalföld indította „Szigetkör" után – Katona Kálmán által – az MDF kezdeményezi a dunakiliti duzzasztómű üzembe helyezését tiltó határozat hatályon kívül helyezését. A mostani törvény ugyanis szerintük „a vízerő-hasznosítás szempontjából pazarlás".
„A dunakiliti duzzasztómű helyzetéhez hasonló nincs még egy a világban. »Valamilyen megfontolásból« kihasználatlan: világméretű energiaválság várható, mi pedig nem használjuk ki az erőműben rejlő lehetőségeket. A létesítmény szinte teljesen kész: akár ideiglenesen is elhelyezhető lenne benne néhány turbina. Ezt a kérdést fel kell vetni, gondolja át újra a kormány. A hágai ítéletig az ezzel kapcsolatos tartózkodás indokolt volt. Most azonban rá kell venni a kormányt, hogy hasznosítsa ezt a vízenergiát" – mondta májusban a Kisalföld által „Szigetkör"-bejárásra vitt Katona Kálmán, az MDF országgyűlési képviselője, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke. Lapunk nem titkoltan azért mutatja be politikusainknak a tájsebeket s a térséget érintő legnagyobb gondokat, hogy segítségüket kérve megoldást találjunk ezekre az ügyekre. Katona Kálmán a dunakiliti duzzasztómű helyzetében ígért kezdeményezést, valamint belátta, Szigetközt le kell választani a bős-nagymarosi problémakörről.

Szigetkörön: Úgy tűnik, Katona Kálmánt is meggyőzték a látottak, s kezdeményezi a dunakiliti duzzasztómű kihasználását.
Szigetkörön: Úgy tűnik, Katona Kálmánt is meggyőzték a látottak, s kezdeményezi a dunakiliti duzzasztómű kihasználását.

A májusi terepbejárás – úgy tűnik – eredménnyel járt: egy napokban tett bejelentés szerint ugyanis az MDF kezdeményezi a dunakiliti duzzasztómű üzembe helyezését tiltó országgyűlési határozat hatályon kívül helyezését. „Ez ma már nemcsak vízerő-hasznosítás szempontjából pazarlás, hanem fontos szerepe lehetne például a Szigetköz vízpótlásában, az Öreg-Duna-meder rehabilitációjában, a vízi turizmusban is – jelentette be Katona Kálmán. – Magyarország potenciális vízerőkészlete kevés, de ennek a hasznosítása sem történik meg. Vízeséseink többsége kiaknázatlanul folyik a semmibe, pedig a természet károsítása nélkül is megduplázhatnánk vízenergia-termelésünket." Jelenleg 31 vízi erőmű létezik. A számításba vehető fejlesztési lehetőségek közé sorolják a tizenöt állami tulajdonban lévő duzzasztóművet, több ipari, elsősorban erőművi esést (erőművek melegvíz-csatornája, nagyvárosok szennyvíztisztító telepei), valamint nagyszámú hegyi és dombvidéki tározót. „Pakson és Százhalombattán másodpercenként 100 köbméter vizet emelnek ki a Dunából több megawatt teljesítmény árán, majd ez hasznosítás nélkül visszaesik. A magyar szabályozás a megújuló erőforrások között kifejezetten diszkriminálja a vízerő-hasznosítást. A megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról szóló 2007-es kormányrendelet értelmében a megújuló energiaforrásból nyert energiával termelt villamos energia a kötelező átvételi rendszerben akkor értékesíthető, ha a villamos energiát 20 megawattnál kisebb névleges teljesítőképességű erőműegységben termelték, kivéve a vízi erőműveket, ahol a határ mindössze 5 megawatt. Ennek megváltoztatását ugyancsak kezdeményezni fogja az MDF" – áll a párt közleményében.

 Bukott beruházások

2003-ban több konzorcium is szeretett volna törpeerőműveket telepíteni a dunakiliti duzzasztóműbe. A cseh–szlovák–amerikai–kanadai konzorcium tervei a Fertő–Hanság Nemzeti Park szakvéleményén bukott meg, ők ugyanis nem támogatták a javaslatot. Közben egy norvég–magyar beruházó is jelentkezett, ám nekik sem sikerült eredményt elérniük. Sőt, korábban az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. is beszállt volna egy hasonló befektetésbe.



Olvasóink írták

 • 5. Akkor is Szigetköz, de csak szigetköziekkel 2008. szeptember 11. 09:56
  „Valaki és mc mc
  nagy igazság-féléket mondotok.
  Csak azt felejtették el, hogy a nagy akkori ellenzék a "de" majd "szade" zöldjei, kékjei, dunakörösei , a Dunakanyarban milliós vityillókat magukénak tudó szakértői, pénzeszsák "majd én megmondom mi lesz"-szei, ja és politikusai(?) mondták ki a frankót.
  És ami még még ennek tartozéka, de ennél is durvább, ne legyen béke a szomszédokkal, mi az hogy 15 M. magyar, honnan veszi antal józsi a bátorságot, ki engedte meg neki. Majd mi megmondjuk mit engedünk a "belső békéért"
  Az általad madöf-nek aposztrofál akkori kormány hatalmas hibája volt, hogy se tegnap, se ma nem döfött. lehet hogy kellett volna egy valódi tavaszi nagytakarítás, ahogy az a szegfűsök nótájában le is le vagyon írva: " a múltat végkép eltörölni, ti rabszolga had indulj velünk ..." Igaz, obligon kívüli szakértők véleménye szerint ezét volt 1989-1990 fegyverropogás nélküli.
  Fujj! A víz helyett megint a mocskos politika!”
 • 4. mc mc 2008. szeptember 10. 21:01
  „Hát igen. Budapestnél már nem nő nyárfaerdő a Duna medrében, mint itt a Szigetközben.

  Ha valaki látta egy-egy horgász magazin erőművek, duzzasztóművek környékének horgászvizeit bemutató cikkeit, fényképeit, akkor tudná, látná, hogy kár volt annak idején túlhisztizni anagymarosi duzzasztó építését.

  A sok zöld környezetvédő pedig két és fél, 3 literes terepjáróval védi a természetest ! Nem kerékpár, nem lóhát. Nem.”
 • 3. Valaki 2008. szeptember 10. 16:02
  „Ha jól emléxem pont a semmirekellő madöf kormány rontott el az egész bősi gazemberséget! Most idejőn ez a megélhetési bohóc okoskodni?”
 • 2. HAHA 2008. szeptember 09. 16:02
  „A 260 m3 / s Vízhozammal (ma 2008-09-09 DUNAREMETE ) Mit kezdenének? MEGINT A POLITIKAI okoskodás :-)”
 • 1. Totti 2008. szeptember 09. 15:06
  „Hajrá! Csak üzemeljétek be, azzal már nem kell törödni, hogy van egy duzzasztó Dunacsúnynál, ami miatt a kiliti csak egy haszontalan betonkupac. Akkor kellett volna ezt beindítani, amikor volt rá esély! Magyarország hülyeségének a szobra áll ott! Talán nem mindig a sötétzöld környezetvédökre kellene hallgatni, hanem a józan észre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négylábúak szépségversenye

Mosonmagyaróvár - Közel 300 kutya versengett a hétvégén a Kühne-pályán, ahol a benevezett 65 fajtán… Tovább olvasom