Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Üzemanyag nélkül Európán át

Athénból indult s Portóba tart a világ leggyorsabb napelemes autója, mely kedden lépte át Rajkánál a határt. Az egymillió eurót érő jármű világcsúcsra készül: 6500 kilométert még egyetlen kocsi sem tett meg üzemanyag nélkül.
Kattitntson a képre >> Egymillió eurót ér az autó.
Az idei olimpia színhelyéről, Athénból indult, s a hamarosan kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságnak otthont adó Portugáliába tart a Nuna 2. A napenergiá- val hajtott autó eddig 1600 kilométert tett meg, s Magyarországról tegnap érkezett Pozsonyba. A nap- autó több mint 100 kilométeres óránkénti sebességre is képes, ennél azonban általában lassabban halad. Akkor sem áll le, ha nem süt a nap: elemei nyolc órán át bírják energiával.

A napautó a tervek szerint két hét alatt 14 ország érintésével ér el Portóba, a labdarúgó Európa-bajnokság kezdetére. A jármű értéke egymillió euró.

A Nuna 2 a napautók világbajnoka, mivel 2003-ban megnyerte az Ausztráliában rendezett World Solar Challenge-t, 97 kilométeres óránkénti átlagsebességgel mintegy 3000 kilométert tett meg, átszelve az ausztrál sivatagot. A jármű önsúlya igen kicsi – 250 kilogramm – és áramvonalas formája mellett az űrtechnikában kifejlesztett napelemekkel szerelték föl. A holland hatóságok az egyedülálló konstrukciót egyedi rendszámtáblával látták el, így a közutakon közlekedhet. A kísérő járművek, amelyek az európai körút során együtt utaznak a napautóval, szintén hibrid autók. Ezeket egy „elektronikus motor" is működteti, ami energiát gyűjt be, s azt egy akkumulátorban tárolja.

A napelemes jármű hossza 5 méter, szélessége 1,8 méter, magassága nyolcvan centi. Az autó tetejét műholdakon is használt napkollektorok borítják. A háromkerekű járművet sötétben egy elektromos akkumulátor üzemelteti. Végsebessége 170 kilométer is lehet óránként. Belterében csak a sofőrnek van hely, aki háton fekve vezet, s az autótest közepén elhelyezett üvegburán keresztül figyeli az utat. A testének jobb és bal oldalán lévő rudakkal kormányoz, gyorsításhoz és fékezéshez két lábpedált használ. A Nuna 2 belsejében a hőmérséklet elérheti az 50 fokot is.

A jármű 6500 kilométert tesz meg Görögországtól Portugáliáig Európa nagyvárosainak érintésével. A holland diákok tervezte és építette Nuna a legmodernebb technológia felhasználásával, a leggazdaságosabb utazási formából ad ízelítőt, felhívva a figyelmet a megújuló erőforrások fontosságára. Körútjuk neve Adiante, ami portugálul annyit tesz: „előre". Az alkotók az európai utat csúcsdöntésnek szánják, hiszen még egyetlen jármű sem tett meg ilyen hatalmas távolságot üzemanyag felhasználása nélkül, kizárólag napenergiával.

A hétfői budapesti bemutató után a holland stáb Pozsony felé vette az irányt. A Nuna 2 a déli órákban az öt felvezető autó között érkezett a rajkai határátkelőhelyre: az útlevélkezelőkkel kedélyesek voltak, s napautóról készült képeket osztogattak. Ezt követően egy ötperces pihenő és sofőrcsere következett. Az addig vezető középkorú holland férfit csuromvizesen és fáradtan szedték ki segítői az autóból: helyét egy fiatal hölgy foglalta el. A stáb tegnap kora délután érkezett Pozsonyba. Szlovákia után Ausztrián, Csehországon, Németországon, Hollandián, Belgiumon, Franciaországon, Svájcon, Olaszországon és Spanyolországon keresztül jutnak el június 11-én Portugáliába.

A Nuna 2 napenergiával működik, tetején napkollektorok vannak. Ezek az apró, különleges anyagból készült téglalapok begyűjtik a napfényt, majd elektromos árammá alakítják azt. A napautó motorja ezzel az árammal működik. Elektromos jármű, így működés közben nem csap zajt. A napautók nagyon könnyűek, és leginkább repülőgépszárnyakhoz hasonlítanak. Erre azért van szükség, hogy minél kisebb legyen a légellenállás, és kevesebb energiával nagyobb sebességet érhessen el a jármű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legidősebb résztvevő Levélen a király

Az idei levéli lovasnapok során a versenyzők gyorsasági versenyben, lovastriatlonban, lovas-íjász… Tovább olvasom