Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Ütötték-vágták a képviselőt

Ismeretlenek támadtak rá az egyik mosonmagyaróvári önkormányzati képviselőre pénteken lakásának udvarán. Az áldozat szerint a verés, késelés hátterében az áll, hogy nem engednek be néhány roma fiatalt a résztulajdonában lévő szórakozóhelyre.

Kötélgyártó utcai lakásáról indult el és ült be autójába tegnap reggel kilenc óra előtt dr. Szeredi Ádám közismert mosonmagyar-
óvári vállalkozó, önkormányzati képviselő, az egészségügyi bizottság elnöke, amikor ismeretlenek minden előzmény nélkül rátámadtak. Véres fejjel a mentők vitték a baleseti sebészetre.

Boxer, kés, szó nélkül

– A társasház belső parkolójában néhány szót váltottam az egyik szomszédommal, majd beültem az autóba és beindítottam a motort. Ekkor egy kigyúrt, baseballsapkás fiatalember lépett oda a kocsihoz és bekopogtatott az ablakon – emlékszik vissza a történtekre dr. Szeredi Ádám.

 Dr. Szeredi Ádámot, a Vállalkozók Egyesülete színeiben politizáló képviselőt polgármesterjelöltként is emlegetik a városban.
– Letekertem az ablakot, erre a férfi szó nélkül vélhetően valamiféle tárggyal – talán boxerral – arcon ütött. Kiszálltam a kocsiból és csak annyit kérdeztem, hogy „miért?!", ám válaszul egy másik
 fiatalember is rám támadt, akinél kés vagy valamilyen szúróeszköz is volt. Csak a véletlennek köszönhető, hogy nem tudott megszúrni és csak kisebb vágást ejtett a mellkasomon. Szerencsémre a támadást a házból többen is látták, akik a segítségemre siettek, így a támadók futva elmenekültek. A szemtanúktól tudom, hogy a két fiatalembernek egy harmadik társa is volt, aki a háttérből figyelt.

Csak sejti az okot

– A támadás pontos okát egyelőre nem ismerem, csak sejteni lehet, hogy mi állt a háttérben. Pénzügyi befektetője vagyok az egyik helybéli szórakozóhelynek. Az utóbbi években főként a politikai életre helyeztem a hangsúlyt, a vállalkozásokban kizárólag befektetőként veszek részt. A szórakozóhely üzemeltetőjét és résztulajdonosát – és közvetve engem is – már többször megfenyegettek amiatt, hogy néhány roma fiatalt nem engednek be oda. Több olyan vendég is járt ide – köztük romák és nem romák egyaránt –, akik zavarták, sőt, időnként ellehetetlenítették a többség szórakozását. Emiatt kényszerűségből úgy döntöttünk, hogy akik így viselkednek – származásuktól függetlenül –, nemkívánatosak nálunk, mivel néhány randalírozó nem lehetetlenítheti el több száz ember kulturált szórakozását.

A két ismeretlen elkövető 20–25 év körüli, mindketten farmerruházatot viseltek. Egyikük 165–170 centiméter magas, kreol bőrű, vékony testalkatú, borostás arcú. A másik 180–185 centiméter magas, fehér bőrű, erősebb testalkatú.
– A mostani támadással sem félemlítettek meg és tántorítottak el ettől az álláspontomtól, sőt, megerősített abban, hogy továbbra is kiálljak amellett, hogy a városban a kulturált szórakozási lehetőség biztosított legyen. Ám ez semmi esetre sem származás kérdése. Amennyiben igazolódnak ezek a feltételezések a támadással kapcsolatban, akkor sem szabad a roma társadalom egészét elítélni, hiszen köztük is nagyon sok a tisztességes és becsületes ember. Véleményem szerint ennek a közösségnek kellene az ilyen elemeket kiszűrnie – hangsúlyozta dr. Szeredi Ádám.

Ne legyen etnikai vita

Stipkovits Pál polgármester megdöbbenve értesült a képviselőt ért támadásról és elítéli a vitás kérdések ilyen jellegű rendezését.
– A képviselő éppen hozzám indult volna a hivatalba, mivel kilenc órára egy találkozót beszéltünk meg, hogy az esti MTE-közgyűlés forgatókönyvét átbeszéljük. Amikor értesültem az esetről, a helyszínen tájékozódtam a történtekről, hogy ezzel is nyomatékosítsam a gyors és hatékony nyomozás fontosságát. Az ügy kapcsán felvetődött találgatásokat nem kívánom minősíteni, majd a rendőrségi vizsgálat lezárását követően lehet értékítéletet mondani. Azt azonban semmiképpen sem szeretném, hogy egy esetleges etnikai vita kirobbanására adjon alkalmat ez a támadás – hangsúlyozta a polgármester.

Szeredi Ádám nem először vált áldozattá. Néhány éve a Magyar utcán egy vele konkuráló vállalkozó, akkori Fidesz-alelnök és társasága támadott rá Szeredire. Ugyancsak néhány éve egy, az érdekeltségi körébe tartozó játéktermet vertek szét ismeretlenek Mosonmagyaróváron. 
Dr. Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány a Kisalföldnek elmondta: a rendelkezésre álló információk szerint a sértett nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Az arcán és a fején érték ütések, illetve a ruháján több helyen vágások vannak, ám ezek sérülést nem okoztak. Az esetnek több szemtanúja is volt, akik jó személyleírást adtak a két elkövetőről és a rendőrök bíznak abban, hogy a sértettnek további részletek jutnak még eszébe a támadásról. Az indíték egyelőre nem ismert, annyi azonban szinte bizonyos, hogy nem vagyonszerzés állt a támadás hátterében. A főkapitány szerint jó esély van arra, hogy a begyűjtött adatok alapján rövid időn belül elfogják az elkövetőket, ennek érdekében a megyei főkapitányság nyomozó osztálya vizsgálódik. A rendőrség súlyos testi sértés kísérlete miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz, mivel a bántalmazás módja súlyosabb sérülést is okozhatott volna.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós ötszázmillió tájrehabilitációra

A Felső-Mosoni-Dunatáj Társulás szlovák–magyar közös uniós projektjén egymillió eurós… Tovább olvasom