Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

˝Utolsó tartalékainkat éljük fel˝

Mosonmagyaróvár - A családok rémülettel értesültek a tervezett megszorító intézkedésekről, amelyek húsba vágóak lennének – hangsúlyozta dr. Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. „Nagyon félek a tervezett megszorításoktól" – mondta egy kilencgyerekes mosonmagyaróvári anya.
A távfűtés- és gázártámogatás megszüntetése, a „szocpol" eltörlése, a gyed idejének rövidítése, a családi pótléknak a szülő adóalapjába vonásával a kormány családok százezreit hozná reménytelen helyzetbe – szögezi le dr. Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. Lapunknak azt nyilatkozta, hogy amennyiben valóban bevezetik az intézkedéseket, a tiltakozás bármilyen legális formáját mérlegelni fogják.

A tervezett megszorítások által a gyermeknevelés megadóztatása fokozódna – vélik a családosok.

Két azonos jövedelmű kereső közül az járna rosszabbul, akinek gyermeke van, és minél több gyermeke van, azaz minél nagyobb terhet vállal a társadalom fenntartásából, annál kisebb lenne a kézhez kapott bére. Az elnök szerint ez az intézkedés fokozná a házasságkötéssel szembeni anyagi ellenérdekeltséget és a gyermekes családokat válásra ösztönözné. A távfűtés- és gázártámogatás megszüntetését követően ugrásszerűen megnőhet a hátralékosok aránya.

– A szocpol eltörlése a fiatal családok zömének lakáshoz jutását, gyermekessé válását tenné lehetetlenné, a gyed idejének rövidítése esetén még több fiatal pár lenne kénytelen a gyermekvállalás elhalasztása mellett dönteni – nyilatkozta Szabó Endre, aki szerint az üdülési csekk, a beiskolázási támogatás tervezett megadóztatása is negatívan hat a gyermekes családokra.

Gangl László és felesége kilenc gyerekről gondoskodik, szerintük jövőre már egyáltalán nem jut nyaralásra, de kikapcsolódásra is kevesebbet tudnak fordítani.
Gangl László és felesége kilenc gyerekről gondoskodik, szerintük jövőre már egyáltalán nem jut nyaralásra, de kikapcsolódásra is kevesebbet tudnak fordítani.

– Minél több a gyerek egy családban, annál nehezebb lesz a megélhetésük – véli Lauer Katalin, a mosonmagyaróvári nagycsaládosok egyesületének elnöke is, aki szerint a megyénkbeli családok még mindig jobb helyzetben élnek, mint az ország többi részén. A helyi vezető a megszorítások sorából a gyed idejének lerövidítésével sem ért egyet: az édesanyának jó esetben három évig a gyerek mellett a helye. Szerinte az is kérdéses, hogy ha az édesanyának vissza kell mennie dolgozni, ki vigyázzon a kicsire, ugyanis a bölcsődékbe jelenleg is már hosszú a várólista, és az országosan tervezett ezerhétszáz férőhelyes bővítés aligha lesz elég. A már most is megfogyatkozott gyermekvállalási kedv tovább csökkenhet.

– Még idén el tudunk menni nyaralni, de mi lesz jövőre? Már most az utolsó tartalékainkat éljük fel. A nagyobb gyerekeket még tudtuk támogatni a lakásvásárlásban, de hogy a későbbiekben mi lesz, még nem tudni. Nagyon félek a tervezett megszorításoktól, mert már most is nagyon nehezen tudjuk beosztani a pénzünket, a kormány teljesen ellehetetleníti az életünket – tudtuk meg a mosonmagyaróvári Gangl Lászlóné Máriától, aki hivatásos nevelőszülőként géplakatosként dolgozó férjével kilenc gyerekről gondoskodik.

Olvasóink írták

 • 7. Haru 2009. április 15. 09:46
  „És a nyaralásunk kiteljesedik az erkélyen kirakható 1 méter átmérőjű gumimedencében 1 gumikacsával már évek óta.
  Én meg csak a lábamat áztatom a lavórban, ha van 5 percem.
  Megszűnt a munkahelyem. Ha találok is munkát az apró gyermekek mellett, gyanítom sokat leszek velük táppénzen, az állammal etetem majd őket az iskolában, bölcsiben, oviban , igénybe vesszük a napközit.
  Ahelyett, hogy odaadnák a csp-t csont nélkül és a 28ezres "szégyen"gyest.”
 • 6. Haru 2009. április 15. 09:23
  „Mi is nagycsaládosok vagyunk. Három aprósággal. Rablócsomaggal kivégeznek minket is. Így is a devizahitelünk filléreken múlik. Mi is rémültek vagyunk.
  Egy biztos a családi pótlék miatt elválunk, én veszem a gyes mellett igénybe. Így csapkodhatják a fizuhoz.
  Azt hiszem, sokan leszünk még így.
  Így lehet visszaszorítani a magyar gyermekszületést, s így lehet csipp csapp szétzilálni a családokat.
  Hirtelen mindenki elvált lesz, egyedül neveli majd a gyermekeit a kevesebbet kereső fél.
  Azt mondják egy csöppség bölcsődei ellátása az államnak 120-140 000 Ft/hó. Ha adnak 28 ezres gyest nem kerülünk kevesebbnek az államnak.
  Egy életszerű helyzet: Ismerősöm bölcsibe adta a gyerekét szeptemberben, mondván, hogy van munkahelye, vol is. Azóta elvesztette. Álláskeresésin van, a gyerek bölcsiben, mert anyuka munkát keres. Elmegy segélyért is. 120 000 /hó a gyerek, 45 000 Ft/ hó az anya álláskergetője és amit még kap segélyt havonta 10-20 ezer. Szemben a havi 28 000 Ft-tal!
  Vajon olcsóbbak leszünk, ha bedobnak minket a munkanélküliség közepén a nem létező munkaerő piacra?”
 • 5. rivotril2mg 2009. április 15. 02:23
  „és ha nem tesz a lakosság valami drasztikus lépést (parlamentre hagyja az irányítást) még ennyi se lesz amennyit az előző hozzászólásomba soroltam.”
 • 4. rivotril2mg 2009. április 15. 02:21
  „hiába akarsz te tisztességes embert nevelni, egyszerűen nem teheted meg magyarországon hogy gyereket vállalj,ha 2 kezű munkás vagy, egyszerűen NEM TUDSZ ENNI, éhen halsz ha gyerekeid is vannak,pláne ha egyedülálló vagy. Nincs annyi jövedelmed hogy akár gyerek nélkül is önállóan fent tudd magad tartani.”
 • 3. Goldmund 2009. április 14. 22:04
  „"minél több gyermeke van, azaz minél nagyobb terhet vállal a társadalom fenntartásából"

  Nemcsak a mennyiség számít, hanem a minőség is. Aki lopásra neveli a gyermekeit, vagy arra, hogy segélyért tartsák a markukat, ahelyett, hogy dolgozni mennének, annak egy gyereket se kéne nevelnie. Akik viszont tisztességes, dolgos embereket nevelnek fel, akik nem panaszkodnak, hanem megteremtik, amire szükségük van, rájuk tényleg igaz a fenti mondat.”
 • 2. rivotril2mg 2009. április 14. 20:15
  „kell kilenc gyereket nyomni mindenképp, nálunk 2 van de nem tudom mi lesz ha ez a gordonka a bevezeti a rabló csomagját, kínomba én is felmegyek pestre azt térköveket dobálok.”
 • 1. mobile 2009. április 14. 17:33
  „Van, aki eddig sem tudott elmenni nyaralni. Ő max. csak annyit tud mondani, hogy idén leszokunk az evésről.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szorobánozó gyerekek

Ismét szorobánozó gyerekek népesítették be a kimlei Nemzetiségi Általános Iskolát a napokban. Még… Tovább olvasom