Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Útlezárást fontolgatnak a dunaszigetiek

Sorra mennek az autószerelőkhöz azok a sofőrök, akiknek a Dunasziget és Halászi közötti utat naponta meg kell tenniük. A dunaszigetiek elkeseredésükben teljes útlezáráson is gondolkodnak a kátyúk miatt.

A gond hosszú évekre nyúlik vissza, hiszen hét évvel ezelőtt is tűrhetetlen állapotok uralkodtak a Halászi és Dunasziget közti útszakaszon az útburkolat minősége miatt. Dunasziget akkori polgármestere egy teherautónyi murvát vásárolt, s a feltöltéssel a közmunkásait bízta meg. A Halászi felé vezető erdőtől egészen a szomszédos település határáig szórták le az anyagot. Akkor ennek majdnem pereskedés lett a vége, hiszen az út nem önkormányzati tulajdonban volt. Most ilyen tervek nincsenek a faluban, helyette azonban van más.

Jávor Tamás, az egyik dunaszigeti vendéglő tulajdonosa kereste meg lapunkat. „Komolyan fontolgatjuk, ha a közeljövőben nem történik semmilyen változás, összefogunk a helyiekkel, s »polgári engedetlenség« címén lezárjuk a teljes utat. Nem akarjuk megvárni az első halálos balesetet" – mondta. „Van, hogy naponta négyszer megyek végig azon a szakaszon. Sokszor sötétben indulok haza, húsz kilométeres sebességgel kell haladnom, hogy ne essen szét az autóm. Nem tűrik tovább ezt az állapotot a dunaszigetiek. Az itteni vendéglátósoknál is betelt a pohár: visszaesik az idegenforgalom, mert nem jön már erre senki" – tette hozzá.

Gödrök a szigeti úton: „Sorra mennek tönkre autóink
Gödrök a szigeti úton: „Sorra mennek tönkre autóink" – mondja Jávor Tamás

A beszélgetést hallva egy neve elhallgatását kérő hölgy is elmondta a Kisalföldnek: a probléma mindenkit érint. Nemrég százezer forintja bánta, hogy ezen az úton kell végigmennie nap mint nap. „Szétment a kerekem, cserélni kellett a lengőkart, gömbcsuklót, gumiharangot. Nem kérdés, hogy miért" – mondja.

Nagy Péter is egyetért a reklamáló lakókkal. „Hároméves autómban a lengéscsillapító ment tönkre a minap. Rengetegen járnak kocsival dolgozni, nekik mindennap meg kell tenniük ezt az utat. Ez így tényleg nem állapot" – mondja Péter.

A panaszosok sorába állt Halász Tamás is, aki hetente kétszer szállítja a zöldségeket a községbe Mihályiból.


„Gyakorlatilag itt megy tönkre az autóm. Arról nem is beszélve, hogy mivel szlalomozni kell, sokszor az áru is borul összevissza" – bosszankodik a férfi.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Zrt. szóvivőjének tájékoztatása szerint az út teljes felújítására idén már nem lesz lehetőség. „Valószínűleg nem sokan tudják, de a teljes útfelújítások felett nem mi rendelkezünk. Csak szakmai javaslatokat tehetünk, de egyébként mi is pályázunk. Győr-Moson-Sopron megyében 1600 kilométernyi út van, melyből 900 kilométer azonnali felújításra szorulna. A kátyúzási munkálatokat viszont folyamatosan végezzük, várhatóan nyár elejéig eljutunk az említett útszakaszhoz is" – fogalmazott Pécsi Norbert Sándor.

 
Bezenyén is kritikus a helyzet. „Aki Bezenyén a Táncsics Mihály útról letérve a Kossuth Lajos utcát szeretné megközelíteni, ne lepődjön meg a mély és kikerülhetetlen kátyúk láttán az Akácos közön. A hó olvadásával előkerültek ezek a »kerékcsapdák«, és azóta csak romlott a helyzet, számuk nem csökkent, méretük ellenben egyre csak nő, és semmiféle javítás vagy megoldás nem történt. Az itt lakók mindennapjait megkeseríti, hiszen lassan már biciklivel vagy gyalogosan sem lehet átkelni az említett szakaszon, esős időben pedig nem is látszik a gödrök mélysége. Akik ismeretlenül tévednek ide, azoknak könnyen az autójuk futóműve látja kárát" – állt olvasónk levelében.

Olvasóink írták

 • 14. vonti 2013. május 30. 21:43
  „Tisztelt atenyek!
  Teljesen mindegy, hogy milyen félreeső vagy kevésbé forgalmas útról van szó, szerintem itt nem az a lényeg. Én végig mentem azon az úton és nem a "google maps" segítségével hanem autóval. Ugyanez igaz a szigeti útra illetve a Vitnyéd Csapod közötti utakra is! Akik nap mint nap megteszik ezeket a szakaszokat igenis bosszúsak lehetnek a legtöbbször kikerülhetetlen kátyúk miatt. Gondolom sokan vagyunk úgy akiknek nem mindegy, hogy egy évben hányszor visszük az autónkat szerelőhöz futómű problémák miatt, főleg ha az autó mondjuk munkaeszközünk.
  Az olvasó levélben az az egy útszakasz van tényszerűen kiemelve, nyilván aki beküldte nem ok nélkül pont ezt az utat említette, de lehetett volna bővíteni a Kossuth vagy akár a Petőfi utcával is a sort.”
 • 13. hovatovabb 2013. május 26. 10:54
  „Melyik korszak jobb mert én már kb 10-15 éve várom a jobb utakat !!
  "12. justitia18 A LAKOSSÁG EZT VÁRJA MÁR HÁROM ÉVE !!"
  Mert nálunk nem az elmúlt 3 három évben vannak rossz utak ! :(”
 • 12. justitia18 2013. május 25. 19:00
  „Mosonmagyaróváron és környékén is az utak zömén a tél folyamán jelentős gödrök keletkeztek, amiket a Közút és a Vüf kisebb, nagyobb sikerrel toldozgat, foltozgat...
  Mit ígért Nagy Kubatov Trafikgrád Pesta ogy. képviselő a 2010 évi választások előtt: "Rendbe tesszük az összes utat a városban és környékén".
  A LAKOSSÁG EZT VÁRJA MÁR HÁROM ÉVE !!
  Talán meg kellene kérdezni a Trafikgrád Pestát, mikor teljesíti a lakosságnak tett ígéreteit !!”
 • 11. kulcsokőre 2013. május 24. 21:10
  „Ha legalább a kátyuzást TISZTESSÉGESEN BECSŰLETTEL végeznék el már az is sokkal jobb lenne.de sajnos ez nem igy van!! Végre számon kéne már kérni valakin !!!!!!”
 • 10. SN 2013. május 23. 09:10
  „Ha már itt tartunk:

  Levélen, a József Attila utca is kaotikus állapotban van, leginkább a sportpálya kereszteződésénél. Lassan szó szerint járhatatlan! Már nem nagyon lehet kikerülni azt a kátyú (boccs: GÖDÖR) halmazt, ami ott van egy kupacon. Nem tartom elfogadhatónak, hogy 30 év alatt, amióta itt élek; nem sikerül felmarni és újrateríteni ezt az utat! Hab a tortán, hogy az Orgona és a Fő utca közötti szakaszon is gödör és bukkanó halmaz van! A 30-as tábla nem megoldás!!! 8 db 30-as tábla van kint ezen az egy szakaszon, ami kerek 1km!!!”
 • 9. Contar 2013. május 22. 23:33
  „Pénteken voltunk ezen az úton, hát szörnyű !
  A Magyarországon honos kátyúzási technika és/vagy technológia szerintem nem tekinthető megoldásnak, még átmenetileg sem . Ablakon kidobott pénz!!!”
 • 8. atenyek 2013. május 22. 21:53
  „#7 @Roly-nak válasz:
  Olvasd el újra rövid cikket (szerintem csak főcím és a fénykép volt meg neked) és meglesz a válasz. Ha kevés, akkor az 1 hsz-omat, ami talán rávezethez még. Értelmezd és tanulj..., hogy ebben és más hasonlóan bosszantó esetben ki az illetékes.”
 • 7. Roly 2013. május 22. 20:15
  „Bár szerencsére engem nem érint a dolog, de meg tudom érteni azokat, akiket érint. Csupán hozzászólóként kérdezem az illetékesektől: Miért kell az önkormányzat felé teljesítményadót (régi nevén súlyadót) fizetni, ha az út életveszélyes?”
 • 6. tmm 2013. május 22. 16:43
  „Ez rossz út??? Akkor meg kell nézni a Csapod, Vitnyéd közötti szakaszt. Komplett offroad pálya ügyességi szakasszal kiegészítve. A tanuló vezetőket oda lehetne vinni szlalom tanuláshoz. Ismerem ezt a szakaszt, ez jó minőségű még...”
 • 5. Alekosz 2013. május 22. 14:59
  „Ez a fénykép nem adja vissza a tényleges állapotot. Az ennél még katasztrófálisabb. Szinte csak gödör van, út nincs is bizonyos részeken. Életveszélyes közlekedni rajta!”
 • 4. Losba 2013. május 22. 13:24
  „3
  :)))
  igen, amíg a zemberek nem jönnek rá, hogy a politikusok vannak értük, nem pedig fordítva.... békemenetet !! :)”
 • 3. pozdorja 2013. május 22. 12:14
  „Majd a közgép segít. :)
  Jó pénzért...”
 • 2. Tibitibor 2013. május 22. 12:10
  „A követeléseikhez csapják hozzá a szúnyogirtást is! Amit én kaptam vasárnap délután a foci pályán,attól még egy hét múlva is vakarózok!Nem tudom az illetékesek mit gondolnak?De szerintem olyan szúnyog invázióban a minden napi élet is lehetetlen!”
 • 1. atenyek 2013. május 22. 11:57
  „Tényszerűen mondom, hogy a cikk végén lévő "Bezenyén is kritikus a helyzet" c. olvasói levélben leírt útszakasz egy önkormányzati tulajdonú és kezelés eldugott utca, tényszerűbben a fő úttól (Szabadság)l és Közútkezelő kezelésében lévő utaktól távol van. Állításom tényszerűségét a google maps segítségével ellenőrizhető. Így a cikkhez és annak tartalmához nem kapcsolódik. A sokak által használt közúthálózattól független probléma. Tényszerűen mondom, hogy százezrével vannak hasonló problémák városok és falvak utcáin.
  Közismert, hogy ha az út nem a közútkezelő tulajdonában van, akkor Önkormányzat és az ott lakók anyagi helyzetétől és legfőképp hozzáállásától függ az, hogy milyen állapotban van az út. Ahol az önkormányzat és a lakók összetartása, értve ezalatt a részbeni finanszírozást működik, ott az út javításra, cserére kerül.
  Tényszerű pozitív példák a szomszédos településen Mosonmagyaróváron található. Tényszerű negatív példák ugyanott. Ahol az utca lakói a jelképes hozzájárulást sem akarják megadni, gyakran olyanok adnak, akár mások részét is, akiknek alig van, míg olyan nem adnak, akiknek meg sok van...
  De ez már egy másik történet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erőteljes jogosítványokat kapna az ügyészség

A zsebszerződések feltárásáról és megakadályozásáról nyújtott be törvényjavaslatot a parlamentnek… Tovább olvasom