Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Ütemterv szerinti a mosoni belváros átépítése

Az ütemterv szerint hamarosan befejeződik a mosoni piac felújítása, ám egyelőre még kérdéses, hogy a belváros rekonstrukciójának befejezéséig visszaköltözzenek-e az őstermelők régi helyükre.

Több mint 500 millió forint támogatást nyert a mosonmagyaróvári önkormányzat a mosoni városközpont funkcióbővítő rehabilitációjára a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében. A kivitelezőket még az év elején közbeszerzési eljárással választották ki, majd a támogatásról szóló döntést követően júniustól kezdődhettek a munkálatok a területen. A kivitelezés négy részből áll: Kápolna téri piac bővítése; a Kápolna és Erzsébet terek rehabilitációja; az Erzsébet téren szökőkút létesítése, valamint a Fehér Ló Közösségi Ház felújítása.

A piacon már az utolsó ˝simításokat˝ végzik a szakemberek, ám az árusok lehet, hogy csak jövőre költözhetnek vissza régi helyükre.
A piacon már az utolsó ˝simításokat˝ végzik a szakemberek, ám az árusok lehet, hogy csak jövőre költözhetnek vissza régi helyükre.

A beruházás nagyobbik része jövő évre esik, de remény szerint a jövő augusztus végi határidőre a rehabilitáció teljesen elkészül.
A munkaterület átadását követően először a piac áttelepítése történt meg az Iskola utcába, így az őstermelői piac átalakítása a nyár folyamán megkezdődhetett. A régi burkolatokat, valamint a kör alakú pavilont elbontották, a Kápolna téri zöldfelület mellett, illetve a Tourinform-iroda szomszédságában új pavilonok épültek. A régieken a tetőt korszerűsítették. Szeptember végére a magasépítési beruházások megvalósultak: kiépült a csapadékvíz-elvezető rendszer, jelenleg az ütemtervnek megfelelően a burkolatépítést végzik – tudtuk meg Nagy István polgármestertől. Elmondta: a kivitelező tájékoztatása szerint a burkolatépítés napokon belül elkészül. Ezzel az őstermelői piac visszakerülhetne eredeti, megújult helyére. Ez azonban azt jelentené, hogy az őstermelői piac és a piac többi része egymástól távolra kerülne. Így az kettészakadna, a két rész közötti közlekedés nehézséget jelentene, hiszen az Erzsébet és a Kápolna téren továbbra is folyna a munka. Mivel az ideiglenes területet a piacosok belakták és a vásárlók is elfogadták, a polgármester szerint célszerűbbnek látszik, hogy az jelenlegi formájában továbbra is az Iskola utcában maradjon.

Nagy István hozzátette: a Kápolna tér többi részén és az Erzsébet téren a közműépítési munkákat végzik. Jelenleg a piac melletti területen csapadékvíz-átemelő aknát építenek. A napokban kezdődtek az Erzsébet téren a szökőkút alépítményi munkái. Ezt igyekeznek úgy végezni, hogy a területet hosszabb időre ne kelljen teljesen lezárni.

A polgármester elmondta: nyáron kezdődött a Fehér Ló Közösségi Ház felújítása is. A homlokzati vakolat alsó részének leverését követően – különleges technológia alkalmazásával – a vízszigetelési munkák első fázisa lezajlott. Mivel magas a falak sótartalma, ezért először a sótalanítást kell elvégezni. Erre elektromos eljárást alkalmaznak, ennek során mindaddig locsolni kell a falakat, amíg a sótartalom a határérték alá nem kerül.

Az épületen belüli átalakítási munkák is jól haladnak. A földszinti két lakást megszüntették, helyettük két közösségi teret alakítanak ki. A boltozatos pincét is teljesen megújítják. A kivitelezés során folyamatosan biztosított a ház működése.

A munkákat az ütemtervnek megfelelően végzik, a tél beállta előtt befejezik az ez évre tervezett feladatokat. A beruházás nagyobbik része jövő évre esik, de remény szerint a jövő augusztus végi határidőre a rehabilitáció teljesen elkészül.

Olvasóink írták

 • 4. Lone_wolf.. 2010. november 05. 09:43
  „Ne felejtsenek mindent jól lebetonozni, nehogy a szotyizó <moderálva> elvigyék.”
 • 3. Beex 2010. november 04. 07:14
  „2. hozzászólás looser2 2010.11.04. 04:40

  ahogy mondod.. :)
  Burn, burn, burn... :)”
 • 2. looser2 2010. november 04. 04:40
  „Ha azt akarjuk, hogy Moson élhető legyen, ahhoz első lépésként a barnákat kellene deportálni.”
 • 1. Abrafax 2010. november 03. 20:28
  „Már csak azt palit kellene megmogyorózni, aki aprópénzért megkapta egy másik Palitól a Korona Szállót, és mindig ki tud bújni a renoválás alól!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Gellért-díjas óvónő Mosonmagyaróváron

Pozsgainé Horváth Annát a mosonmagyaróvári Hildegard Óvoda óvodapedagógusát több mint harmincéves… Tovább olvasom