Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Ütemterv készül az intézmények felújítására

Az önkormányzati intézmények felújítási tervéről, valamint a luxusadóról, továbbá a helyi médiumok támogatásáról vitázott Mosonmagyaróvár önkormányzata.

Nyitrai képviselő politikai zsarolást emlegetett a szociális foglalkoztató kapcsán.

Útépítési alap

Mosonmagyaróvár képviselő-testülete csütörtöki ülésén napirend előtt Szabó Miklós (MDF) arra hívta fel a polgármester figyelmét, hogy az útépítési alap pályázatának elvét tavaly felrúgták azzal, hogy hitel felvételével utólag minden pályázatot nyertesnek nyilvánítottak. Most pedig már érkeznek a panaszok azoktól a lakóktól, akiknek az utcája nem nyert az idei pályázaton.

Stipkovits Pál elmondta: az idén beérkezett tizenhárom pályázatból kilencet támogat az önkormányzat, a többit jövőre valósítják meg. Százmilliót állítottak be idén az útalapra és ezt tartják is, mivel nem akarnak további adósságnövekedést.

Szociális foglalkoztató

Nyitrai József (Labe) azt állította, hogy a szociális foglalkoztató menesztett vezetője (Kisalföld, 2006. február 13.) az intézménnyel kapcsolatos fontos dokumentumokat nem adott át. Azt tudakolta továbbá a polgármestertől, hogy a vezető ellen miért nem tettek büntetőfeljelentést, hiszen szerinte jogtalan kifizetések történtek az intézménynél. A képviselő politikai zsarolást vélelmez a háttérben.

Stipkovits Pál határozottan visszautasította a zsarolás vádját, elmondta továbbá: a hivatal szakszerűen járt el és  minden rendelkezésre álló iratot átvettek az intézményben.

Választási körzethatárok

Tóásó Gyula (MSZP) a szélesebb körű tájékoztatásra hívta fel a figyelmet a megváltozott választási körzethatárokról.
A napirendek sorában tárgyalták a képviselők az önkormányzati intézmények idei felújítási tervét (az előterjesztésről lapunk csütörtöki számában adtunk hírt részletesen).

Pap János (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy az igényeknek mindössze negyede valósulhat meg, az egyes intézmények között pedig nagy az aránytalanság.

Stipkovits Pál elmondta: alapos szakmai egyeztetést követően készítették el a tervet. A kisebb beavatkozások mellett minden évben egy-egy intézmény nagyobb felújítására is sor kerül, idén ez a Hunyadi-iskola bővítése lesz. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a jövő évtől jelentős uniós forrásokat is lehet szerezni az intézmények felújítására.

Realitás és ütemterv

Nagy Sándor (független civil) szerint ez nem felújítási, csupán karbantartási terv, amiben évek óta visszatérnek a folyamatosan elmaradó munkák. A képviselő kiemelte a Kékcinke Óvoda egyre sürgetőbb külső felújítását. Javasolta továbbá, hogy az intézményekre hosszú távú felújítási ütemtervet készítsenek.

Szabó Miklós szintén a realitásokhoz igazodó ütemterv készítését szorgalmazta. Szerinte nagy az egyenlőtlenség az intézmények között, hiszen van, ahol évek óta a rossz nyílászárók cseréjére sem jut pénz, máshol pedig több százezerért sífelszerelést vásárolnak. Nyitrai József szerint minden évben egy intézményt kellene teljesen rendbe tenni. Németh Sándor (MDF) úgy vélte, bizonytalan az egész felújítási terv, mivel hitelből akarják finanszírozni.

Szentkuti Károly (SZDSZ) elmondta: a Hunyadi-iskola bővítésével együtt idén összesen 205 milliót fordítanak az intézmények felújítására. A rendelkezésre álló keretből optimális nem, csupán a szükséges megoldás valósítható meg. Az alpolgármester szerint egy-egy intézmény nagyobb felújítását csak az egész ágazat átvilágítása és átalakítása után érdemes elvégezni. Javasolta továbbá, hogy az egyéni képviselők képviselői keretüket ne kizárólag útépítésre, hanem az intézmények felújítására is fordítsák.

Luxusadó és laptámogatások

A képviselők elfogadták a luxusadóról szóló rendeletet. Ebben az önkormányzatnak kellett meghatároznia az irányadó forgalmi értéket lakóingatlan-fajtánként. A helyben szokásos forgalmi értékeket és tapasztalatokat figyelembe véve az egylakásos épületbeni lakás esetén 220 ezer forint, míg a többlakásos épületnél 200 ezer forint négyzetméterenkénti értékhatárt fogadtak el a képviselők. Így a luxusadót az egylakásos épületnél 450 négyzetmétertől, míg a többlakásosnál 500 négyzetmétertől kell fizetni. Az üdülőknél szintén 450 négyzetméternél nagyobb építmények után fizetendő.

Nagy Sándor az önkormányzat ez évi médiatámogatási szerződése kapcsán interpellált. Elmondta: az évek óta változatlan mértékű összeget a legnagyobb mértékben támogatott médiumon kívül az összes többi kevesli. A képviselő méltatlannak tartja továbbá, hogy az általa szerkesztett lap támogatása mindössze negyvened része a legnagyobb mértékben támogatotténak. Javaslatát, miszerint tárgyalja újra a bizottság a támogatásokat, leszavazta a testület.  (A Kisalföld soha semmilyen anyagi támogatást nem kért, s nem is kapott az önkormányzattól. A szerk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta víz folyik az Öreg-Dunába

Az összeszereléssel és vulkanizálással foglalkozó dunakiliti Veritas cég saját erőből – 300 millió forintból – épített korszerű szennyvíztisztítóját tegnap adták át. Így lecsatlakoznak a túlterhelt bezenyei telepről, s egy 4,5 kilométer hosszú föld alatti vezetéken a Nagy-Dunába engedik az „ivóvíz minőségű” tisztított szennyvizet. Tovább olvasom