Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Utasonként 4 ezer euró a bírság

Közel háromszáz esetben szabtak ki ez idáig a határőrök közrendvédelmi bírságot Hegyeshalomnál a buszokra.
Hazánk uniós csatlakozásával egy időben lépett érvénybe az idegenrendészeti törvény egy szakasza, ami alapján közrendvédelmi bírsággal büntetik azokat a személyszállító vállalatokat, amelyeknek az országba belépő autóbuszain megfelelő úti okmányok nélkül érkeznek az utasok. A határőrség hosszú türelmi időt adott az utaztató cégeknek, folyamatosan tájékoztatott a jogszabályról és csak az elmúlt év vége óta szab ki ilyen jellegű bírságot. A folyamatos figyelemfelhívások és tájékoztatások ellenére gyakran érkeznek a hegyeshalmi határátkelőre olyan autóbuszok, amiken néhány utas okmányai nincsenek rendben. Az elmúlt év decemberétől ez idáig mintegy kétszázhetven esetben bírságoltak a hegyeshalmi határőrök.

Egymillió forint fejenként

Újszászi Zsolt alezredes, a Hegyeshalmi Határrendészeti Kirendeltség vezetője a Kisalföldnek elmondta: a jogszabály értelmében a személyszállítással foglalkozó cégek kötelesek még a határátlépés előtt ellenőrizni, hogy utasaik úti okmányai érvényesek-e, illetve az arra kötelezettek rendelkeznek-e szükséges és érvényes beutazó vízummal. Ennek ellenőrzése a sofőr vagy az utaskísérők feladata. A határőrségnek nincs lehetősége mérlegelni, személyenként 4 ezer eurónak megfelelő forintnyi (mintegy 1,1 millió forint) bírságot szabnak ki. Emellett a cég köteles visszaszállítani a problémás utasokat a legközelebbi lakott területre.
Ez idáig főként szerb, ukrán és román szállítóvállalatokra szabtak ki közrendvédelmi bírságot, mert egy-egy utasuk lejárt vagy érvénytelen okmánnyal akart belépni az országba. Előfordult olyan eset is, amikor egy buszon hat utasnál adódtak ilyen jellegű problémák. Itt a bírság meghaladta a 6 millió forintot is.

Ötven bírságolás egy cégnél

A személyszállítással foglalkozó cégek többsége már előzetesen tájékozódott az előírásokról, némelyik még tanfolyamot is szervezett erről sofőrjeinek. A határőrség a jogszabály életbe lépését követően háromnyelvű tájékoztatót osztogatott a buszvezetőknek. Az egyik szállítóvállalat például a határ előtti utolsó osztrák benzinkúthoz telepítette munkatársait, akik itt még időben ellenőrzik az utasok okmányait.

Csak az érvényesség számít

Az alezredes szerint vannak azonban olyan fuvarozók is, akik egyszerűen képtelenek betartani a jogszabályt. Az egyik társaságnak például már ötven esetben szabtak ki közrendvédelmi bírságot. Ennek ellenére újra és újra előfordul velük, hogy egy-egy utasuk érvénytelen okmányokkal rendelkezik. Az egyik német cég útvonalengedélyét is visszavonták már, mivel a sorozatos felszólítások ellenére sem fizette még be a kiszabott bírságot.
A megbírságolt vállalkozások szinte mindegyike fellebbez a határozat ellen. Általában azzal érvelnek, hogy ők nem ellenőrző hatóságok és nem rendelkeznek kellő ismeretekkel a megfelelő okmányok felismeréséhez. Ezzel a kifogással azonban nem úszhatják meg a büntetést, hiszen a sofőrtől vagy az utaskísérőtől nem azt várják el, hogy az okmány valódiságát ellenőrizze, csupán az érvényességi időre kell figyelniük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó a ''romantika'' Dunakilitin

Családi okok miatt ötszázezer euróért eladó a hatvan százalékban „kész” Romantik Hotel Dunakilitin. Olyan vevőt keresnek, aki felépíti a szállodát, sőt, állítólag két év múlva uniós forrás is mutatkozik a korábban tervezett egészségcentrum és vendéglátó-ipari szakközépiskola felépítésére. Tovább olvasom