Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Uszoda, strand, üdülőövezet épül Jánossomorján

Jánossomorja önkormányzata továbbra is jelentős összegeket fordít fejlesztésre. Jelenleg fedett uszoda és strand épül, de néhány intézmény is látványosan megújul.
Jánossomorja ez évi legnagyobb sikerének azt tartja, hogy lezárhatja a Csorna, Mosonmagyaróvár és Jánossomorja közös beruházásában megvalósuló regionális hulladéklerakó projektjét. Megérkeztek ugyanis a legutolsó Phare-pályázat segítségével vásárolt hulladékdaraboló és -feldolgozó gépek, melyekkel teljessé vált a telep gépparkja és így üzemeltetése is.
Ez a többéves beruházás ugyan befejeződött, ám számos más munkába fogott idén Jánossomorja önkormányzata. Többek között elkezdődött a jánosi kavicsbányató mentén a strand kiépítése. A földmunkák befejeződtek, a közműveket most viszik a területre. Az elképzelés szerint a tó környéke pihenést, kikapcsolódást szolgáló üdülőövezetté alakul át. A munkálatok jövő tavasszal érnek véget.

25x11,5 méteres medence

Néhány hete kezdődött az építkezés, ám szinte egyik napról a másikra nőtt ki a földből a helyi sportcsarnok szomszédságában épülő fedett uszoda váza. A létesítmény egy 11,5 méter széles és 25 méter hosszú medencét és egy 8–10 személyes szaunát tartalmaz majd. A speciális olasz Myrtha-technológiával készülő, automatizált víz- és vegyszeradagoló rendszerrel ellátott uszoda költsége 55 millió forint, amelyből 20 milliót még az Ifjúsági és Sportminisztériumtól pályázott meg a település. A létesítményt ugyancsak jövő tavasszal vehetik birtokba a nagyközség polgárai.

Útfelújítások

A nagyberuházásokon kívül 18 milliót költött az önkormányzat útfelújításokra, aminek keretében 1600 méter út készült el és a pusztasomorjai temető körül modern parkolót alakítottak ki. Hanságliget bejáratánál 3,8 millió forintból gyalogátkelőt, buszmegállót, járdaszegélyt építettek, s a területet közvilágítással látták el. Az orvosi komplexum tetőszerkezetét 4 millió forintból cserélték le és elkezdődött a mosonszentpéteri óvoda korszerűsítése: első lépcsőben, ugyancsak négymillió ráfordítással, nyílászárókat cseréltek az intézményben. Jánossomorja önkormányzata 15 millió forintot nyert a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól a településközpont arculatának javítását célzó pályázatán.

Az összeget további 11 millióval kiegészíti, így november közepéig díszburkolattal, stílusos virágágyásokkal, dísznövényekkel látják el a mosonszentpéteri templom környékét.
Jánossomorja ivóvízbázisa veszélyeztetett (a Kisalföld ezzel 2001. december 24-i számában foglalkozott). A képviselő-testületnek el kellett dönteni, hogy megvédi vagy kiváltja a meglévő bázisát. A testület végül a mosonmagyaróvári egészséges vízbázishoz való csatlakozás mellett voksolt.

A rendszer kiépítése mai árakon számolva 220 millió forintot igényel. A hatásvizsgálat, a kiviteli és engedélyezési tervek eddig 18 millióba kerültek. Az elképzelések szerint jövőre megvalósuló beruházás költségeihez legalább ötvenszázalékos céltámogatást remél az önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kizárólag a minőség számít

Dr. Hiller István politikai államtitkár üdvözlő szavaival kezdődött meg az új tanév a… Tovább olvasom