Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Uszály a kiszáradt mederben

A feltöltődött Bagaméri-ágrendszer évek óta szomjazza a vizet: kiszá- radt medrét még egy fel- forgatott uszály is „színesíti”.
Térkép: A vízpótlás lehetséges útvonalai.
Az alacsony vízállás miatt az ásványi főágban egyre kevesebb a hal, így a madarak is már csak kisebb csapatokban „szűrik itt a vizet". Egy gát segíthet, mely felduzzaszt: ebben minden érintett egyetért, már csak egy hajózsilipről folyik a vita. Az alsó-szigetközi vízpótlás égető kérdés a természetvédelem, az érintett önkormányzatok és a vízügy számára is. A Bagaméri-ágrendszer feltöltése lehetne a megoldás: a meder szinte teljesen kiszáradt a Duna elterelését követően. A Szigetközi Tájvédelmi Körzet vezetőjével tartott terepszemlénk során megbizonyosodhattunk: az ásványi ágvég lezárásával, s az Árvai-bukó szintjének csökkentésével feltöltődhetne az ágrendszer, s élettel telítődhetne meg az alsó-szigetközi szakasz.

A halak nem tudnak elvermelni

Utunk Horváth Gyulával a lipóti őrháznál kezdődik. A tájvédelmi körzet vezetője térképeket vesz elő, s az Alsó-Szigetköz helyzetéről beszél. Elmondta: úgy tervezte, motorcsónakkal vágunk neki a szakasznak, ám kisvizes időszakban nehéz a járművet vízre tenni. Láthatjuk, hogy már a korábban rehabilitált Béka-ér is vizet szomjazik. Ismert, hogy a vízpótló rendszert Ásványráró magasságában a halrekesztő zárásig építették ki. Az ásványi főágban kevés a víz, a meder közepén szigetek kerültek a felszínre.

„Télen mindig kisvizes állapot van, de azért ez most túlzás" – mondja kísérőm. „Ebben a vízben a halak nem tudnak elvermelni, mivel télen szinte teljesen befagy. A halak kitolódnak a Nagy-Dunára, s »magukkal viszik« az élelmet kereső madárcsapatokat is." A körzet vezetője szerint a vadkacsák és récék már nem érkeznek akkora csapatokban, mint korábban.

Még kifolyik a víz

Az Árvai-záráshoz érünk. Itt oldódhat meg az alsó-szigetközi vízpótlás, ha az elképzeléseket végre közös nevezőre hozzák. Az ásványi főág az Öreg-Dunába torkollik: emiatt most kifolyik innen a víz. Ha ezt sikerülne lezárni, a folyó felduzzadhatna. Az ágvéglezárásról már közös nevezőre jutott az önkormányzat és a vízügyi igazgatóság: a kérdés már csak az, hogy lehet-e hajózsilipet építeni a gátra.

Talpunk alatt az Árvai-bukó, melyen – nevéhez méltóan – átbukhatna a víz, egyenesen bele a kiszáradt Bagaméri-ágba. A már meglévő utófenék segít, hogy közvetlenül a part mellett ne mossa ki mélyen a víz ezt a szakaszt. Igaz, ehhez előbb a megerősített bukó magasságán kellene csökkenteni.

Kiszáradt, feltöltődött, „uszályosodott"

A Bagaméri-ágrendszer siralmas képet mutat. A szinte teljesen kiszáradt meder felső része feltöltődött, nagy részén fák nőttek ki. Sőt: valószínűleg az árvíz egy hatalmas uszályt döntött a száraz mederbe – hiába, valamikor itt a víz volt az úr –, melyben most madarak fészkelnek. Lejjebb, Győrzámoly felé még rosszabb a helyzet: a Patkányosi-ágrendszerben sincs víz. Ha az elképzelések valóra válnak, a Bagaméri-ág ezt a szakaszt is feltölthetné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagykövet lehet

A felesége révén mosonmagyaróvári kötődésű Al-Farman Husszein huszonkét éve él Magyarországon. Szaddám rezsimje elől menekült el Irakból, majd külföldről irányította az ellenzéket. A Független Demokratikus Párt ottani megyei elnökeként korteshadjáratra indul most vissza Bagdadba. Tovább olvasom