Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Üresen áll a több mint százéves iskola Jánossomorján

Száz éve kibővítették a pusztasomorjai iskolát egy harmadik tanteremmel.
Egy ideje már üresen áll az épület, de van terv a kihasználására. Pályázatot vár hozzá az önkormányzat.

A Mosonvármegye száz évvel ezelőtti (1914. január 25.) számában megjelent cikkben olvasható, hogy elkészült a harmadik tanterem a pusztasomorjai iskolában, ahol február elsejével megkezdődhetett a tanítás. Méghozzá a Kühne-gyárban készült vaspadokban.

Most lenne 100 éve, hogy elkészült a harmadik tanterem. Sajnos azonban az iskola már közel tíz éve nem működik. Az akkori törvényi előírásoknak megfelelően az ottani intézményt és diákjait átszervezték a jánossomorjai Körzeti Általános Iskolába. Mivel kevesebb mint 10 elsős kisdiák kezdte volna a tanulást (konkrétan nem is indult volna akkor az a csoport), az akkori törvénynek megfelelően cselekedtek.

Bella Zsolt, a Körzeti Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy 2003-ig az épületben 4 alsó tagozatos osztályt oktattak, ám az év szeptemberében már nem indult első osztályos csoport. Ezért 2004-ben átcsoportosították az intézmény tanulóit. Ami akkor alig több mint 20 gyerek átszervezését jelentette, akikkel a somorjai iskolában négy pedagógus foglalkozott.

A pusztasomorjai iskola önálló (az idők során kibővített), négyosztályos intézmény volt. Ma üresen áll az önkormányzati tulajdon. Dr. Kurunczi Károly polgármester megkeresésünkre elmondta, az épületet a képviselő-testület szeretné kihasználni. Felmerült, hogy turisztikai-információs központot alakítanának ki a régi iskolában, persze ehhez várják a megfelelő pályázatot. Ha sikerülne megfelelő jogcímet és forrást találni, akkor az épület belső szerkezetét mindenképpen meg kell erősíteni, mivel a régi, kihasználatlan épület felújítása elengedhetetlen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzifa-támogatás saját erőből

A tavalyi egymilliárd után idén a kormány kétmilliárd forintot különített el szociális… Tovább olvasom