Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Üres fülkék, még meg-megálló autósok

Hegyeshalom - Az elmúlt egy hónap alatt az autósok többsége már megszokta az új rendet és valóban lassítás nélkül hajt át Ausztriába. Ennek ellenére a teljesen kihalt hegyeshalmi határátkelőn kedden azért találkoztunk olyan autóssal is, aki nemcsak megállt, de az okmányait is kimutatta az üres fülkénél.
Pontosan egy hónapja már, hogy megállás nélkül hajthatunk át Ausztriába vagy Szlovákiába, miután hazánk is a schengeni térség teljes jogú tagjává vált.

Az elmúlt egy hónap elég volt arra, hogy a gyakori utazók megszokják az új helyzetet és szinte már valóban lassítás nélkül gördüljenek át a határvonalon.

Hazánk legnagyobb nyugati kapujában, a hegyeshalmi határátkelőn 1982-es üzembe helyezése óta folyamatos volt a nyüzsgés. A nap huszonnégy órájában több tucat szempár felügyelte a területet. A nyolcvanas évek közepéig „halandó" ember még csak meg sem közelíthette az átkelőt, így nem csoda, ha sokakban még működik a régi beidegződés és megállnak a határőrfülkéknél.

Tegnapi ott jártunkkor is szinte teljesen kihalt volt a korábban mindig nyüzsgő átkelő. A fülkék teljesen kiürítve, a közelmúltban még forgalmas külső sávokon éppen egy vadnyúlpár ugrált kényelmesen. Egy hónappal ezelőttig még messze elkerülték a forgalmas, számukra rendkívül veszélyes környéket. A központi épületben a kiköltözés utolsó fázisai zajlanak, ami után aztán végleg lakat kerül az ajtókra. A belépő oldalon kialakított parkolóban néhány autó – főként bolgár és román rendszámú – várakozott, míg tulajdonosuk sztrádamatricát vásárolt vagy pénzt váltott. Az általunk megkérdezett messziről jött utazók mindegyike elindulásakor már tudott arról, hogy itt megállás nélkül áthaladhat, így nem lepte meg őket a változás. Volt olyan is, aki tegnap járt itt először, így számára érthetően természetes volt a szabad átjárás.

Sorompó nélkül: Néhány autós még most is megáll az üres fülkéknél, akad, aki úti okmányait is előkészíti ellenőrzésre.

A ki- és belépőoldalon egyaránt gyér volt a forgalom tegnap délelőtt. Úgy tűnik, az autósok többsége – főként a schengeni tagállamokból érkezők – már megszokták az új rendet és lassítás nélkül suhantak át a határon. Noha egy hónap már eltelt a sorompók lehullása óta, találkoztunk még néhány olyan autóssal is, aki illedelmesen lassított vagy megállt, sőt, még az úti okmányait is kimutatta. A tapasztaltabb, türelmetlenebb autósok őket rendre „ledudálták", majd a másik sávban nagy lendülettel kikerülték.

Az átkelő jövőbeni sorsát egyelőre senki sem tudja. A jelenlegi forgalmi rendet ideiglenesen alakították ki.

Döntés még nem született ebben a kérdésben, csupán annyit tudni, hogy a terület kezelése a vám- és pénzügyőrségtől átkerül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez. A tervek szerint a jelenlegi központi épületet teljes egészében elbontják és a helyén egyenesen kötik össze a magyar és az osztrák autópályát. A feltehetően milliárdos nagyságrendű beruházás megvalósítása azonban vélhetően még évekig várat magára.

Olvasóink írták

  • 2. nézelődő 2008. január 24. 17:09
    „Tisztel Vámos Úr!
    Okoskodása sem igaz. A lassítás nélküli átkelés azt jelenti, hogy a határvonalnál nem kell lassítani. Ot, ahol korábban meg kellett állnia.”
  • 1. Vámos Imre 2008. január 24. 13:53
    „A cikk, a fenti formában sajnos nem igaz, mivel Ausztriába tartva háromszor is kell lassítani: először 100, másodszor 80, harmadszor pedig 60 km/ó sebességre!
    Tisztelettel: Vámos Imre”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egészséges takarmány - biztonságos élelmiszer

Európa 18 országából érkeztek szakemberek január 14-én és 15-én Mosonmagyaróvárra, a NymE… Tovább olvasom