Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Unokázók és egyéb szélhámosok lopják meg az időseket

Egyre gyakrabban fordulnak elő az utóbbi időben olyan esetek a városban, amikor különféle trükkökkel idős emberek megtakarított pénzét csalják ki vagy lopják el. Pedig kellő gyanakvással és óvatossággal megelőzhetők az ilyen esetek.
– A klasszikus eset, amikor valamilyen szolgáltató, önkormányzat, segélyszervezet nevében csöngetnek be a gyanútlan idős emberekhez és a lakásba bejutva elviszik a pénzt – magyarázza dr. Csokán Csaba alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője.

Többször megesett, hogy az elkövetők arra hivatkoztak, a közműszolgáltató munkatársai és a túlfizetés miatti különbözetet hozták. Ilyenkor nagy címletű bankjegyből kérik a visszajárót. A gyanútlan – általában egyedül élő – idős emberek előveszik a megtakarított pénzüket, hogy visszaadjanak. Ezt a csalók kifigyelik, majd egyikük szóval tartja az áldozatot, míg a másikuk elteszi a pénzt. Sokszor gáz-, víz- vagy villanyóra-leolvasónak adják ki magukat az elkövetők és így jutnak be áldozatuk lakásába. Legutóbb például villanyóra-leolvasás ürügyével milliós összeget vittek el egy idős asszonytól.

A kapitányságvezető elmondta: egyre gyakoribb az úgynevezett unokás csalás is, amikor azzal hívnak fel valakit, hogy az unokáját baj érte és pénzre van szüksége. A csalók az idős emberek unokáinak adják ki magukat, vagy a bajba került hozzátartozóik nevében kérnek pénzt.

Ilyenkor a telefonhívást követően rövid időn belül megjelenik valaki a pénzért. Olyan eset is előfordult, amikor a nagyszülőnek taxiba kellett ülnie és Bruckba menni, hogy ott a főtéren adja át egy ismeretlennek az összeget. Az ilyen esetekben az elkövetők arra is felhívják a gyanútlan áldozatok figyelmét, hogy ne szóljanak a családtagoknak. Így sajnos sokszor csak jóval később derül ki, hogy csalók áldozatai lettek. Mint ahogy a közműszolgáltató munkatársának magukat kiadó csalók esetében is csak napok múlva derül ki a lopás. Ez pedig nagyban nehezíti a tettesek felderítését.

Az alezredes éppen ezért nagyobb óvatosságra figyelmeztet. „Legyünk inkább mindig gyanakvóak" – mondja a kapitányságvezető. Sajnos ezek a szélhámosok az idősek jóhiszeműségét használják ki. Fontos, hogy nem szabad idegeneket beengedni az udvarra, lakásba. Amennyiben valóban a közműszolgáltató munkatársairól van szó, meg kell kérni őket, hogy jöjjenek vissza később, amikor egy családtag vagy szomszéd is ott tartózkodik. Az úgynevezett unokás csalások esetén érdemes megkérdezni a hozzátartozókat, hogy valóban történt-e valamelyikükkel valami baj.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legjobbak között

A mosonmagyaróvári Móra-iskola diákjai az országos tanulmányi versenyeken is kiemelkedő eredményeket… Tovább olvasom