Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Ünnepi megemlékezések Mosonmagyaróváron

Az 1848. március 15-ére emlékező városi rendezvények és koszorúzások a hagyományok szerint zajlottak idén is.

Az ünnep napján délelőtt a mosoni temetőben a kopjafánál és a '48-as honvéd síremléknél a Piarista Iskola tartotta megemlékezését a diákság, a szülők és a nevelőtestület részvételével. Ezt követően a menet ünnepi szentmisére vonult át a Nepomuki Szent János Plébániatemplomba. A mosoni megemlékezés a plébániahivatal falán elhelyezett Kossuth emléktábla koszorúzásával ért véget.

A kora délutáni órákban a magyaróvári '48-as emlékhelyek koszorúzása következett. A város civil szervezeteinek e programsorozatát nagyon sok érdeklődő kísérte végig. Az egyes emléktábláknál, síremlékeknél beszédek hangzottak el és koszorúkat helyeztek el az emlékezők. Az óvári temetőben, Soós János honvéd sírjánál Németh Alajos helytörténész, Széchenyi István emléktáblájánál,Szentkuti Károly a Hansági Múzeum igazgatója,Kossuth Lajos emléktáblájánál,Beregszászi Balázs levéltáros, Deák Ferenc emléktáblájánál, Dr.Kocsis Sándor a Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület elnöke, az óvári gazda,százados, Zeyk Domokos emléktáblájánál, Dr. Dóka Ottó egyetemi docens a Nyugat-Magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar általános és gazdasági dékánhelyettese mondott.

További képekért kattintson ide!


A központi városi ünnepségre a Hansági Múzeum kertjében került sor. Ünnepi beszédet Dr. Szakály Sándor történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora mondott.

„Föltámadott a tenger" címmel ünnepi műsort a Theatrum ad Flexum társaság tagjai mutattak be. A ünnepségen felléptek még a Lajta Néptáncegyesület tagjai is. További közreműködők voltak: Bérci Csaba műsorközlő, a Flesch Károly Non-Profit Kft. munkatársai, a MOFÉM Fúvószenekar,a 70.sz.Széchenyi István Cserkészcsapat - és a Halászi Lovasbandérium tagjai. Az ünnepség a ’48-as obeliszknél tartott koszorúzásokkal folytatódott. A város önkormányzata, intézményei, pártok, egyéb szervezetek, civil egyesületek nagy számban helyezték el emlékező koszorúikat.

Az ünnep a Szózat és a Székely Himnusz közös eléneklésével ért véget.

Simon Zsuzsa

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepelni jöttek a koszovóiak

Éppen a nemzeti ünnepről tartottak vissza Spanyolországba – ezt állította az a bolgár nő és… Tovább olvasom