Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 7°C | 10°C Még több cikk.

Ünnepi megemlékezés Mecséren

A mecsériek ünnepi megemlékezésén Petőfi Sándor élete került a középpontba. Az ünnepélyen Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, Mosonmagyaróvár polgármestere mondott elgondolkodtató ünnepi beszédet.
Március 14 délutánján Mecsér községben az ünnepé volt a főszerep. 17 órakor kezdődött az önkormányzati szervezésű ünnepély, melynek a Baross Gábor Faluház biztosított helyet.

A Himnusz közös eléneklése után első ízben Csapó Borbála szavalta el Weöres Sándor Zsoltár című versét. A fiatal, csinos és tehetséges lány komoly, magával ragadó stílusában tartott előadását elismerő taps követte.

A szavalatot követően Csaplár Zoltán polgármester rövid köszöntőbeszédét hallhatta a közönség, melyben az 1848-as forradalom 163. évforulóján a forradalom vezéralakjainak különbözőségét vázolta fel, amely mégsem állta útját az összefogásnak, hogy igazságukért kiálljanak.

Fotók: Tamás K.


Az ünnepi beszédet ezután Dr. Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere, a Kistérségi Társulás elnöke, fideszes országgyűlési képviselő mondta a szabadság, a hazaszeretet ünnepéről, a társadalmi igazságosság, az egyenlőség és testvériség eszméinek hármas egységéről és az összefogásról, amely 163 év elteltével is mintát jelent a modern ember számára, és melynek alapjául nem csupán a közös ellenség, hanem a felismerés szolgált, hogy a közös cél, az ország jövője érdekében szükségszerű az egyetértés. A konszenzus, amely a 12 követelés megfogalmazásához elkerülhetetlen lépést jelentett. Felvetette a kérdést: vajon ma hány olyan pont van, amelyben egyet tudnánk érteni? Amiért az ellentéteket felrúgnánk, hogy közösen cselekedjünk hazánk felemelkedéséért? Széchenyi, Kossuth, Batthyány, Petőfi, Deák és a többi vezéralak különböző egyénisége ellenére is együtt tudtak működni, hogy eljussanak az 1867-as Kiegyezésig. De a fő kérdés – mint elmondta -, hogy hol vannak az egyetérteni akarók, az áldozatot is hozók, a békességre és igazságra törekvők. Ehhez erőre van szükség, és kemény szavakkal fogalmazva: meg kell szűnnie a széthúzásnak, ennek a `magyar betegségnek´. A mosoni polgármester szerint a szabadság, béke, egyetértés és igazság eléréséhez egyetlen út létezik, mégpedig ezen, bennünk szunnyadó értékek felébresztése és kamatoztatása. Mára jórészük megadatott ugyan, de az élhető hazárt csak együttműködéssel tudjuk megteremteni. Majd kijelentette, hogy a nemzet nem csupán a közös nyelvből és hagyományokból táplálkozik, hanem az egyazon közös érdekek akarásából, az összefogásból és a szolidaritásból, az ellentétek leküzdéséből. Ez a dátum összekovácsolta a magyarokat, hiszen a forradalom és az azt követő szabadságharc vezéralakjai is képesek voltak a közös cél érdekében félretenni sérelmeiket, konfliktusaikat, eltérő életszemléletüket. Rájuk pedig méltán tekinthetünk példaképként.

A beszéd után a mecséri általános iskolások rendhagyó műsora következett, melynek középpontjában a forradalom egyik legkiemelkedőbb alakja, Petőfi Sándor állt. A fiatalok a költő életét mutatták be különböző versein keresztül, népdalokkal, és szabadszállási népgyűjtések részleteivel kiegészítve. Tisztelegve a forradalmár poéta emléke előtt ezen képek segítségével a színpadon szimbolikusan megjelenítették Petőfi pályájának kezdetét, szerelmét, szülőhelyét, hitvallását, a forradalmat és a szabadságharcot, valamint a tisztázatlan, tragikus végkifejletet. A produkció Bényei József Végrendelet című versével zárult, melynek középpontjában az erő és a kitartás állt, amely ahhoz szükséges, hogy sorsunkat, az élet próbatételeit modern kori Petőfiként feltartott fejjel viseljük. A vers mintegy keretbe foglalta az előadást , így méltó befejezésül szolgált az annak. A színvonalas műsorba a diákok és a tanáraik láthatóan apait-anyait beleadtak, melynek eredményeképp a közönség körében nagy sikert arattak vele.

A műsorokat követően a szereplők és a közönség együttesen elénekelték a Szózatot, majd pedig az 1848-as emléktábla megkoszorúzása következett a faluház előterében. A koszorúzást ifj. Molnár Ervin önkormányzati képviselő szavai előzték meg, melyből megtudhattuk a századik évfordulóra készített emléktábla történetét, amelyet röviddel elkészülte után eltávolítottak, így csak később kerülhetett rá sor, hogy újra meghajtsák fejüket előtte. Az emléktábla alá először Csaplár Zoltán és dr. Nagy István helyezte koszorúját, majd őket követték az önkormányzati képviselők, illetve az intézmények képviselete.

Olvasóink írták

 • 3. mosonmegye 2011. március 15. 15:05
  „Én elmentem a darnózseliekére. Eddig Katona Tamást csak TV-ben és rádióban hallottam. Kíváncsi voltam rá, hogy tényleg fejből mondja a fantasztikusnál fantasztikusabb epizódokat, történeteket, vagy olvasó gép van előtte.
  Hát nem volt se olvasógép, se papír.
  Lehet hogy voltak néhányan akik egy 20-30 p3erces műsorkához vannak szokva és utána azonnal mennének, mert igaz csak egy két ember dünnyögött, hogy "hosszí a műsor" de a mögöttem ülők, később megtudtam dunaszerdahelyiek és helybéliek - a műsor végén fellépőtáncosok szülei - csak a legnagyobb elismeréssel vélekedtek róla. Ahogy mondták, no ilyen töri óra kellett volna mindíg, biztosan mindent megtanultunk, megjegyeztünk volna. A műsor végén pedig hatalmas vastapssal jutalmazták meg a fellépőket.
  Én sem bántam meg, hogy a szombat esti családi vacsora késett. Mind a műsor amit az iskolások, az énekkar és és a néptáncosok adtak, felül múlt minden várakozásomat. De ahogy mondják jó anyagból lehet igazán jót csinálni. s Darnózseliben bizony ebben nincs hiány, s a szervezők-rendezők előtt is le a kalappal.
  Akik ezt az estet kihagyták, sajnálhatják, mert egyetlen valóságshow, vagy bugyuta dél-amerikai szappanopera már 10.0000. része sem adhatott ilyen szép szombat estét, ekkora feltöltekezést.
  Várom a következő darnózseli nagyrendezvényt!”
 • 2. poorman 2011. március 15. 15:03
  „Napitti és az elgondolkodtató beszéd.......... muhahahahahhaa
  Azt mantrázta amit a fityeszes propagandaműhely előre kiosztott minden pártkatonájának!!!!

  Azt pedig kikérem magamnak hogy ezt az alakot mosoni polgármesternek titulálják!!!!
  Moson vármegye létezett, ahol ez az alak még segéd-hivatalszolga sem lehetett volna!”
 • 1. Pofátlan 2011. március 15. 08:13
  „Ásványrárón csak az iskola ünnepelt péntek kora délután, a falu nem. Ez már évek óta így van.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB III: Pont Sopronból

Döntetlent játszott az MTE 1904 a második helyen álló SVSE ellen. Kikapott Bükön a Lipót. Tovább olvasom