Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Uniós pénzből újítanák meg Mosont

Mosonmagyaróvár a mosoni belváros rehabilitációjára  800 milliós összköltséggel pályázik.
Moson.
A mosonmagyaróvári önkormányzat a mosoni belváros rehabilitációjára pályázik 800 milliós összköltséggel az Európai Unió Regionális Operatív Programján. A cél a városrészt vonzóvá tenni a befektetőknek.
A mosonmagyaróvári önkormányzat hosszú ideje tervezi már a mosoni történelmi belváros rehabilitációját. Első lépésként 1996-ban elkészítették a terület részletes rendezési tervét. Ennek alapján az elmúlt években felújították többek közt a piacteret, illetve megépült az Erzsébet téri üzletház is.

Bella Sándor, a Movinnov Kft. ügyvezetője a Kisalföldnek elmondta: az önkormányzat koordinált városfejlesztési tevékenységében stratégiai feladatként fogalmazódott meg a mosoni belváros rehabilitációja annak érdekében, hogy a terület felértékelődjön és vonzóvá váljék a befektetők számára. A folyamat megindításaként a város az elmúlt időszakban ingatlanokat vásárolt itt. A kiindulópont az egykori mosoni kisiskola területe volt. Ennek a környezetében vásárolták fel a leromlott állapotú épületeket, ingatlanokat. Ezzel kialakult egy olyan önkormányzati terület, amire alapozni lehet.

A belváros lesz az első

Az Európai Unió pályázati lehetőségei közt a Regionális Operatív Program (ROP) egy fejezete a leromlott városi területek rehabilitációjára biztosít támogatást. Miután a programra legalább 5 ezres lakosú területek pályázhatnak, így az eredetileg csak a belvárost érintő fejlesztési akcióterv határait ki kellett szélesíteni. Ennek alapján szinte az egész mosoni városrészt érintő, a Mosoni-Duna, József Attila, Töltés, Bauer Rudolf, Kossuth, Határ sor és Petőfi utca által határolt területre készült el az új akcióterv. Ezt felosztották öt célterületre, közülük az első számú a mosoni történelmi belváros. Az önkormányzat mosoni bizottsága megtárgyalta a tervet és úgy döntött, hogy első körben ennek a célterületnek a rehabilitációjára pályázzon a város.

800 milliós a teljes keret

A városrészi rehabilitáció keretén belül a közterületeket rendezik, illetve a teljes közműhálózat rekonstrukciója valósul meg. A teljes beruházás a tervek szerint mintegy 800 millió forintba kerül, aminek 90 százaléka nyerhető el a pályázaton, így csupán minimális önkormányzati önrész szükséges. A sikeres pályázathoz számos szigorú kritériumnak kell megfelelnie az érintett térségnek. Így például kikötés a városrész alacsony gazdasági aktivitása, a foglalkoztatottak kis aránya, a kedvezőtlen demográfiai helyzet, az alacsony komfortfokozatú lakások magas száma, a nagyszámú kisebbség, illetve a gondozott zöldfelületek szűkös aránya.

Első ránézésre Moson teljes egészében megfelel az előírt feltételeknek, ám a mutatószámok többsége csupán a határérték közelében van, de nem éri azt el. A pályázati kiírás szerint a nyolc fő kritériumból legalább hármat kell teljesítenie a városrésznek. Moson esetében a felsőfokú végzettséggel rendelkezők alacsony aránya, a nagyszámú kisebbség és az alacsony zöldfelületi arány felel meg a kritériumoknak. Az elmúlt hónapok munkája eredményeként mára elkészültek a beruházás engedélyezési tervei és a megvalósíthatósági tanulmány, így összeállt a pályázat.

Az első kör bizonytalan

Bella Sándor úgy véli, a tapasztalatok alapján a nyugat-magyarországi régió lényegesen kevesebb ilyen jellegű pályázati pénzre számíthat, mint a keleti országrész, ezért nem biztos, hogy az első körben támogatáshoz juthat a város. Ugyanakkor fontos most benyújtani a pályázatot, mivel a következő ciklus programjainál elsőbbséget élvezhetnek a korábban forráshiány miatt nem támogatott pályázatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Struccok: futóklub alakult

Strucc Futóklub néven alakult egyesület, hogy összefogja a futás kedvelőit Mosonmagyaróváron. Tovább olvasom