Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Ukránok lengyelekkel, moldávok románokkal

Jelentősen megnőtt a határsértők száma a hegyeshalmi átkelőn az elmúlt hónapokban. Az embercsempészek módszereinek tárháza szinte kimeríthetetlen, ám az elfogások számát nézve a határőrök sem tétlenkednek.
Az európai integráció kibontakozásával, a kelet-közép-európai államok csatlakozási folyamatának előrehaladtával növekedett a nemzetközi embercsempész szervezetek aktivitása. A határok szabad átjárhatóságának korlátozásával, az Európai Unió szigorú menekültpolitikájának következményeként az illegális bevándorlás a szervezett bűnözés külön üzletágává vált.
Vélhetően hazánk közeledő uniós csatlakozása – és a majdani schengeni határ délre húzódása – miatt érezhetően megnőttek az illegális határátlépési kísérletek Hegyeshalomnál is.

Már tavaly is érezhető volt az embercsempészek aktívabbá válása hazánk legnagyobb nyugati kapujában: összességében 126 embercsempészt és 1007 közokirat-hamisítást fedtek fel a határőrök, illetve 6657 főt irányítottak vissza beutazási és tartózkodási feltételek hiányában, 347 esetben pedig tiltott határátlépést akadályoztak meg.
Arányaiban tekintve a tavalyi statisztikát is meghaladják az idei év első két hónapjának eredményei. Újszászi Zsolt őrnagy, a hegyeshalmi határforgalmi kirendeltség vezetője a Kisalföldnek elmondta: két hónap alatt a kilépő oldalon 164 közokirat-hamisítást fedeztek fel és 147-en próbálták meg illegálisan átlépni a határt.

– A legtöbben schengeni vízum hamisításával próbálkoztak, de találkoztunk fényképcserés, vagy utánzott útlevéllel, átlépő bélyegzőlenyomat hamisításával, de olyannal is, aki más útlevelével próbált Ausztriába jutni. A hamisítványok között akadnak rendkívül alapos munkával elkészített, az eredetitől nagyon nehezen megkülönböztethető úti okmányok, de előfordult olyan is, aki egyszerű fekete-fehér fénymásolattal jelentkezett kilépésre.

– Tiltott határátlépést száznegyvenheten kíséreltek meg az elmúlt két hónapban, közülük legtöbben a járművekben megbújva. Az embercsempészek fantáziája határtalan és a legszélsőségesebb módszerekkel próbálnak meg embereket átjuttatni a határon. Találkoztunk például olyan esettel, amikor a csomagtartóban két utazótáskába „becsomagolva", vagy az autó tetején lévő síbokszban megbújva akartak átjutni a határon. De előfordult már olyan eset is, amikor az autó hátsó ülését szerelték ki, és annak a helyén pokróccal letakarva utaztak. Az ilyen esetek felderítésére működtetünk egy kutatócsoportot, akik az útlevél-ellenőrzés előtt a sorban álló autók közül szúrópróbaszerűen vizsgálnak át néhány járművet.

– A határsértők többsége moldáv, akik a román állampolgárságú rokonaik segítségével próbálnak átjutni a határon, illetve ukránok, akik pedig a lengyel rokoni szálakat használják fel. Az elmúlt időszakban rengeteg ecuadori határsértővel is találkoztunk. A dél-amerikai országból Európában egyedül Magyarországra utazhatnak vízummentesen. A menekültek általában hazájukban mindenüket eladják, kölcsönt vesznek fel, hogy a jobb élet reményében Nyugat-Európába jussanak. Repülőgéppel érkeznek Budapestre, majd keresnek szállítót, akik megpróbálják őket átvinni a határon.

– Továbbra is sokan kísérelnek meg kamionokban megbújva átjutni illegálisan a határon. Az esetek többségében török kamionsofőrök az embercsempészek, az úti cél pedig Németország. Az ilyen esetek leleplezésében nagy szerepe van a szén-dioxid-szondának, amit az elmúlt időszakban folyamatosan, szinte mindennap használunk. Gyakorlatilag minden kamiont ellenőrizni tudunk anélkül, hogy feltartanánk ezzel a forgalmat.
– Többen nem járművekben megbújva, hanem egyszerűen az ellenőrzést megkerülve próbálnak illegálisan átjutni a határon. Ezek az emberek úgy tesznek, mintha valami ügyet intéznének az átkelőn és gyalog próbálnak meg átjutni, a túloldalon aztán a parkolóban várja őket egy autó. Idén ez idáig huszonnyolcan próbáltak meg így átjutni a határon.

Cigarettacsempészek

A hegyeshalmi határőrség kutatócsoportja nem csupán a határsértőkkel szemben hatékony, hiszen csak az elmúlt két hónapban mintegy 11 millió forint értékű zár- és adójegy nélküli cigarettát fedeztek fel a járművekben elrejtve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pályázati pénz elfogyott

Az öt éve alakult Grenzkommunalforumhoz (Határmenti Együttműködések Fóruma) több mint 40 osztrák,… Tovább olvasom