Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Ukrán idénymunkások Dunakilitin

Dunakiliti - A dunakiliti konzervgyár több mint kétszáz ukrán állampolgárságú idénymunkást vett fel. A gyár hiába keresett, nem talált elég magyar jelentkezőt.


Hiába keresnek, nem találnak elegendő szezonális munkaerőt a dunakiliti konzervgyárba, illetve az uborkaültetvényekre. Noha a gazdasági válság miatt nagymértékben nőtt az álláskeresők száma megyénkben is, a felkínált lehetőséget szinte senki nem fogadja el a dunakiliti üzemben. A társaság ezért kénytelen Ukrajnából szezonmunkásokat toborozni. A cég már közel tíz éve foglalkoztat szezonálisan külföldi munkavállalókat.

– A cég vezetése a válság miatt idén úgy gondolta, ha lehetséges, a gyárban környékbeliekkel tölti fel a létszámot és kevesebb embert hoz külföldről... –  tudtuk meg Lengyel Ferenctől. Az ügyvezető igazgató elmondta: a munkaügyi központ segítségével összehívták a számításba vehető álláskeresőket.

Ügyintézés előtt: A megyében sok helyen foglalkoztatnak külföldieket, ám ilyen nagy létszámban, mint a dunakiliti gyárban, sehol.
Ügyintézés előtt: A megyében sok helyen foglalkoztatnak külföldieket, ám ilyen nagy létszámban, mint a dunakiliti gyárban, sehol.

– A ˝toborzón˝ összesen 230 ember jelent meg, közülük mindössze huszonhárman jelezték, hogy munkát vállalnának a gyárban. Végül hatan kezdtek el dolgozni, ám rövid időn belül ők is felmondtak. Nem nehéz fizikai munkáról van szó, az üzemben a gyártósoron kell a gépeket kezelni, kiszolgálni. Ennek ellenére mégsem találunk munkaerőt. Ma már belátom, nagy tévedés volt részünkről, hogy Magyarországról akartuk feltölteni a létszámot. Ezért idén is kénytelenek voltunk Ukrajnában, Kárpátaljáról toborozni idénymunkásokat. Legutóbb  224 dolgozónk érkezett a határon túlról. Évek óta nagyon jó a kapcsolatunk a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságával. A hivatal segítségünkre volt és kihelyezett félfogadással lehetőséget biztosított arra, hogy a dolgozóinknak ne kelljen Győrbe mennie, hanem itt helyben elintézhetik a hivatalos ügyeket – mondta Lengyel Ferenc.

Dr. Sipos Anikó, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának igazgatóhelyettese  elmondta: a külföldi munkavállalóknak szálláshely-bejelentési kötelezettségük van a hivatal felé. Ezt a jogszabály szerint személyes megjelenéssel tehetik meg. Ebben az esetben azonban olyan nagy létszámról volt szó, hogy a hivatal a cég kérésének eleget téve kihelyezett ügyfélfogadást tartott az üzemben. Hozzátette: a dunakiliti gyárral évek óta jó a kapcsolatuk, az előírásoknak megfelelően alkalmaz külföldieket, példa lehetne számos más cég előtt. Elmondta: ez idáig csak Dunakilitin tartottak ilyen jellegű kihelyezett félfogadást, noha a megyében sok helyen foglalkoztatnak külföldieket, ám ilyen nagy létszámban sehol.

Kihelyezett ügyfélfogadás: A bevándorlási hivatal az üzemben intézte a 224 ukrán szezonmunkás papírjait.
Kihelyezett ügyfélfogadás: A bevándorlási hivatal az üzemben intézte a 224 ukrán szezonmunkás papírjait.

A Kisalföld által megkérdezett ukrán dolgozók mindegyike elégedetten nyilatkozott a munkájáról és a bérükről. A Beregszászi járásból érkezett Bambuskár házaspár már tavaly is Dunakilitin dolgozott. Bambuskár Klára és József  elmondta: falujukból és a szomszédos településekről korábban többen dolgoztak már itt. Ezért gondolták ők is, hogy megpróbálják, és mint mondják, nem bánták meg. Otthon nagyon kevés a munkalehetőség és a bérek is jóval alacsonyabbak. Ukrajnában is a mezőgazdaságban dolgoztak, amikor kaptak munkát, ám az itteni fizetésük többszöröse annak.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Enemy 2009. július 20. 21:15
  „aki akar az dolgozik,aki élősködik az meg gondolkodjon el.
  Ha nem megy dolgozni,akkor közmunka (van elég szemét mindenhol,falevélgyűjtés,hólapátolás etc....)
  Az ukrán vendégmunkásoknak 100% ig igazuk van mert legalább törekednek egy rendes életre.

  Sok sikert a MUNKATÖRVÉNYKÖNYV ÍRÓKNAK!!!!!!”
 • 35. Csutri 2009. július 15. 22:17
  „Invektusnak:Ön egy olyan eset aki, ha másképpen nem tud ártani valakinek, legalább mérgezett nyálat fröcsög össze-vissza, személyeskedik és még helyesen írni sem tud.Ön leszól olyanokat akik intelligenciában magasan az ilyenek felett állnak, mint ön.A helyesírásáról csak annyit, hogy a
  "kérdeztem" szó "z"-vel íródik NEM "sz"-szel, ezt még talán egy ukrán is tudja!”
 • 34. Georg 2009. július 15. 20:45
  „33 .Pancser

  Amit írtál abban is van igazság!Én nem a semmirekellőkről írtam,hanem arzokról akik akarnak dolgozni,de csak minimálbérért akad valami amiért bele kell pusztulni a munkába.

  A másik nagy baja az országnak,hogy amíg a vállalkozó azt sem tudja hova költse a pénzét bért nem emelne,a munkakörülményeken nem javítana,és elsumákolja az adót........

  Annak aki segélyt kap igenis valamilyen közmunkát kellene csinálni.Természetesen értelmes nem megalázó munkára gondolok(akinek az egészsége engedi)
  Pl.a parkosítás, fünyírás, festés...... a kertészkedés még milliomosoknak sem derogál !....Szerintem!!!”
 • 33. pancser 2009. július 15. 18:19
  „Ennek az országnak egyik nagy baja, hogy a segélyt nem tartják megalázónak. Minden további nélkül, igaz alacsony szinten, de egészen jól megvannak néhányan mások pénzéből. Mert uraim minden egyes forint amit kifizetnek segélyként azt valakitól kíméletlenül elveszik! Azt kell támogatni aki dolgozni akar, aki nem kopjon föl az álla. Egyébként itt a nyugati határ mellett egészen más a sok meg a kevés mint a Kárpátalján.”
 • 32. invektus 2009. július 15. 15:57
  „georgnak IGAZA VAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 31. Georg 2009. július 14. 23:09
  „29.Szerintem megalázóbb az hogy ha éhbért fizetnek valakinek a munkájáért....de hát nem vagyunk egyformák;-)”
 • 30. bugriskin 2009. július 14. 06:14
  „Ha belegondol az ember, valóban a segély az megalázó? No és kik a megalázók? Mart a megalázottak, azok akiket a segélyért sorba állítják ahelyett, hogy (eladható árut)termelő munkát ajánlanának nekik! Hát igen vannak ebben az országban pancserok bőven!”
 • 29. pancser 2009. július 13. 22:40
  „26-nak! Megírtam, hogy nem szoktam segélyben gondolkodni, tehát valamilyen munkát elvállalnék és nem a bér és a segély különbözetéből indulnék ki. Nekem a segély a megalázó, ha megkérdeznék miből élek, nem lennék büszke, hogy segélyből. Azok közé tartozom akik ezt szégyellnék. Nem is kértem segélyt soha! Persze mindenki más. Többre becsülöm nyilván azt aki nem nyavalyog, hanem elmegy munka után. Ez a réteg sajnos fogy, az emberek büszkesége, tartása, veszni látszik. Vissza kéne fordítani a trendeket!”
 • 28. invektus 2009. július 13. 17:26
  „köszönöm A MODERÁCIOT :)”
 • 27. invektus 2009. július 13. 16:55
  „AZT NEM ÉRTEM HOGY MIÉRT VISEKEDETT VELEM AZ AZ ILLETŐ HÖLGY ha hölgynek lehet nevezni ??!
  <moderálva>
  AMIKORT SZEZON ELÖTT MEGKÉRDESZTEM HOGY VAN E FELVÉTEL ??
  ÉS ISTENEMRE MONDOM !!!!!!!!!!
  A KÖVETKEZÖKET MONDTA .
  ELÉG LENÉZÖEN
  MÉG NINCS SZEZON !?
  pedig én csak mivel nagyon rég ott dolgoztam szerettem volna elöbb kezdeni :)
  KÉSÖBB MEGTUDTAM OGY AZ ILLETÖ (KARCSÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ) HŐLGY I UKRÁN
  GRATULÁLOK GREENHASE
  :d
  :ddddddddddddddddddddd”
 • 26. Georg 2009. július 12. 22:31
  „Pancser

  nem egészen így működnek a dolgok(+20 ezerre gondolok)Ha csak 20-e el több a bér abból lejön a költség pl. bejárás ... akkor ingyen dolgozik az alkalmazott.Hála Istennek engem nem érint,de megértem hogy pusztán a munka dicsőségéért nem járnak be dolgozni,mert megalázóbb mint a munkanélküli segélyt elfogadni.(most nyilván a dolgozni akaró emberekről beszélek)

  Ehelyett elvállal feketén valamit,és "játszva" megvan a többszöröse.

  De arra nem válaszoltál,hogy ha te csak 20 ezret kapnál ezért hajlandó volnál e bejárni dolgozni!!!”
 • 25. jucuska07 2009. július 12. 21:30
  „Azért nem vállalták a melót mert nem a gyárban kellenek a melósok hanem kint feküdni a repülőben 12 órát és szedni az uborkát........Kicsit erősen elferdített a cikk.Ráadásul idénymunka.3-4 hónap és viszlát.”
 • 24. pancser 2009. július 12. 21:21
  „A bérköltségek növekedése biztosan a munkanélküliség növekedéséhez vezetne ez itt a bibi. Vannak vállalkozások amelyek ettől vagy elmennének vagy tönkremennek. Aki kérdést tett fel nekem annak azt válaszolom nem szoktam hozzá a segélyehez, sőt a családban unokatesóket is beleértve mindenkinek volt és van munkája. Ez nem véletlen, a munka a munkahely tartást ad, nem esik ki senki a reggeli munkábamenet körforgásából. A tartósan munkanélküliek mentálisan is könnyen tönkremennek, ezen pedig a legnehezebb segíteni, aki nem megy el + 20 ezerért az már nem egészen ép lelkileg, de nem akarok általánosítani, mert az okok különbözők lehetnek.”
 • 23. 01010 2009. július 12. 20:44
  „"20 pancser"
  Egyetértek szerintem is a Bérinket kellene az árakhoz igazítani”
 • 22. Georg 2009. július 12. 18:47
  „Pancser

  .....tedd a szivedre a kezed te dolgoznál 20 ezerért??????????? na látod!!!!

  A melósnak az egyetlen vagyona a munkája nem akarja elkótyavetyélni ............”
 • 21. Imcsi 2009. július 12. 14:20
  „Én valahogy nem tudom elképzelni a képen látható embereket, ahogy fehér köpenyben szedik az uborkát a földeken! Élelmiszer-ipari üzemben viszont oké!”
 • 20. pancser 2009. július 12. 14:03
  „19! A béreket!”
 • 19. 01010 2009. július 12. 13:42
  „"18."
  Már csak az a kérdésem , hogy a segélyt vinné le vagy a béreket hozná egybe a nyugatival egyező árakba?”
 • 18. pancser 2009. július 12. 12:26
  „Ez egy olyan környék, ahol van munka, ez az első dolog, aki akar könnyen talál. Amit Böröcki úr mond abban is van igazság. Magam is hallottam segélyezettől, hogy minek menjen dolgoznk. Ugyanis ezek az emberek a kapott nettó fizetésből kivonjá a segély összegét, eredményül kapnak 20 ezer ft-ot. Ugy számolnak, nekem is ezt mondták, 20 ezerért nem mennek dolgozni sehová.”
 • 17. rezi 2009. július 12. 11:44
  „Más!
  Lengyel Ferivel felnyalatnám az uborkásföldnél felhordott sárt,amit más országokban meg is tesznek a hatóságok.Ne adj Isten ha valaki fejre áll a sáros úton,ki vállalja a felelőséget.
  (nem az utviszonyoknak megfelelően vezetett) Ők meg a haszonból nem takarítják az utat!!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Múzeumi tábor gyerekeknek

A népi életmód témakörében rendeztek a napokban napközis tábort a Hansági Múzeumban. Tovább olvasom