Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Újudvar közösségi házat szeretne

A Mosonmagyaróvárhoz tartozó Újudvar az elmúlt években dinamikusan fejlődik.
A kultúra és a sport területén azonban már évtizedek óta nem tud előrelépni a település.

A legégetőbb probléma, hogy az utcákat leszámítva minden közterület a Lajta–Hanság rt. tulajdona. A Mosonmagyaróvár mellett néhány kilométerre fekvő – ám közigazgatásilag a városhoz tartozó – Újudvarból a 86-os főútról keveset lát az ember. Beljebb sétálva aztán új házakat, gondozott portákat találhat. A kis település korábban uradalmi birtok volt, majd az 1960-as években indult dinamikus fejlődésnek, a következő évtizedben pedig virágkorát élte.

Az akkori Lajta–Hanság Állami Gazdaság újudvari egysége mintegy ötszáz embernek biztosított munkát. A kis településen dolgozók számára így sorra készültek el a lakóházak, épültek ki utcák. A nyolcvanas évekre aztán az állami gazdaság egyre nehezebb helyzetbe került, ezzel együtt megtorpant a fejlődés a településen is.

Az elmúlt években aztán újra „épül-szépül" a település. Az új házak, utcák mellett a teljes közműhálózat is kiépült. Többnyire a korábbi állami gazdaság telephelyein mára közel húsz cég több száz alkalmazottat foglalkoztat, az éves helyiadó-bevétel pedig eléri a 15 millió forintot. A számos fejlesztés mellett azonban egy alapvető dolgot máig nem sikerült rendezni: nincsenek közterületek Újudvaron, valamint hiányzik egy közösségi ház is, pedig a helyiek szerint nagy szükség lenne rá.

Pandur Imre helyi vállalkozó – és egyben a körzet önkormányzati képviselője – elmondta: az építési telkeken és az utcákon kívül minden területnek az állami gazdaságból létrejött részvénytársaság a tulajdonosa. A településnek ugyan van focipályája, játszótere, közparkja, sőt, még millenniumi emlékkeresztje is, ám ez mind a Lajta–Hanság rt. tulajdona. A képviselő szerint a tulajdonviszonyokat már a rendszerváltáskor rendeznie kellett volna az önkormányzatnak.

– A településen jelenleg nincs olyan helyiség, ahol bármiféle rendezvényt vagy előadást lehetne tartani. Korábban lehetőségünk lett volna arra, hogy a sportpályán olyan öltözőt építsünk, ami közösségi célokat is szolgálhatna. Ennek feltétele lett volna, hogy a terület önkormányzati tulajdonba kerüljön. A pályáért cserébe az önkormányzat azonban nem tudott megfelelő ingatlant felajánlani az rt.-nek. Más megoldásként felmerült, hogy a korábbi üzemi konyha épületéből – ami jelenleg a katasztrófavédelem tulajdona – alakítanánk ki közösségi házat.

A tulajdonossal azonban nem sikerült megegyezni, hogy a rendkívül leromlott állapotban lévő, üresen álló épületet ingyen megkaphassuk, így ezt a megoldást is elvetettük. A kudarcok ellenére most mégis úgy tűnik, sikerül létrehoznunk egy közösségi házat. Terveink szerint a sportpálya mellett építenénk fel egy könnyűszerkezetes épületet úgymond ideiglenes jelleggel – mondta Pandur Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovákia bármikor kitehetné a natúrparktáblát

December elején Lipótra látogat a szlovák környezetvédelmi és vízügyi miniszter, ahol Persányi Miklóssal is találkozik. Miklós László szerint ők bármikor natúrparkká nyilváníthatják a Csallóközt (Szigetközre 2005–re ígérték ezt a lépést), ám a dunai vízhozam és Bős ügyében „nem tükörképe egymásnak” a két ország álláspontja. Tovább olvasom