Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Újrónafő: Isteni hajlék közadakozásból

A közelmúltban megkezdődtek a leendő újrónafői katolikus templom építésének előkészületi munkálatai. Az építő mosoni plébános tervei szerint az alapkő letétele jövő év augusztus 20-án lesz.
A már kilenc templom felújításában részt vevő, Moson mellett, Újrónafőn is szolgáló Butsy Lajos plébánost három jel ösztönözte arra, hogy Újrónafőn templomépítésbe kezdjen. Az új isteni hajlék hitükben tovább erősítené, összefogná a helyieket: jelenleg a szertartásokat a kultúrházban tartják.

Az egyházközség kapott az önkormányzattól egy telket a Petőfi utcában. Sőt, birtokukban van egy eredeti dokumentummal igazolt Szent István-ereklye is, s augusztus 20-án van a búcsú a községben. Butsy atya tájékoztatása szerint jelenleg tart a telekrendezés. Nem hagyományos, hanem modern, sátortetős templomot szeretnének létrehozni – altemplomszerű szobával, ami alkalmas lenne hitoktatásra is. Emellett szeretnének sekrestyét és gyóntatószobát, valamint egy nem túl magas tornyot, haranggal, ami csatlakozik az épülethez. A négyzet alakú épület egyik sarkában lenne a bejárat, a vele szemközti oldalon a főoltár. A bal oldali sarokban helyezkedne el a mellékoltár, vele szemben pedig a keresztelőkápolna. Az elképzelések szerint a főoltár mögött a sekrestye és egy vizesblokk kapna helyet. A plébános elképzeléseihez legközelebb az ikrényi és a kisbodaki templom áll.

Az egyházközségnek jelenleg egymillió forintja van. Ez nagyjából a tervezés költségeit fedezi. A plébános sorra látogatja az újrónafői családokat, s a hívek is biztosítják támogatásukról. Emellett remélik, hogy cégek, vállalkozások és az Újrónafőn hétvégéjüket eltöltő osztrákok is támogatják e nemes célt. Nagy segítséget jelentene egy EU-pályázat, ehhez azonban szükséges a kivitelezési dokumentáció. A plébános bízik benne, hogy a püspökség biztosítja a projekthez szükséges önrészt. Butsy atya optimista. Eddigi tapasztalatai azt mutatják: amikorra kellett a pénz, mindig összejött. Az alapkő letétele 2005. augusztus 20-án lenne, a munkálatok befejezését, a templom felszentelését pedig 2007. augusztus 20-ra tervezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hegyeshalom lassú halála?

Hegyeshalomban arra számítottak, hogy a vámügyintézéssel foglalkozó társaságok forgalomcsökkenése… Tovább olvasom