Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Újranyitnák az Aranyossziget utcai bölcsődét

Mosonmagyaróvár - Pályázati forrásból újból bölcsődévé alakítaná az önkormányzat a tavaly bezárt Aranyossziget utcai intézményt. Az új bölcsőde megnyitásával feleslegessé vált ingatlant nem sikerült eladni, a férőhelybővítéssel viszont csökkenthetnék a hosszú várólistát.

Mintegy 240 millió forintból, többségében pályázati forrásból készült el az új mosonmagyaróvári bölcsőde az elmúlt évben, mely országosan is a legkorszerűbb ilyen intézmény. A beruházás során a korábbi mosoni, harminc férőhelyes Micimackó Bölcsőde kiváltására építették fel a szomszédos telken az új, nagyobb kapacitású intézményt. Az addig bölcsődeként használt Aranyossziget utcai ingatlan eladásáról tavaly ősszel döntött a képviselő-testület. Az ingatlanért legalább 24,795 millió forintot várt az önkormányzat. Egyetlen kitételt fogalmazott meg a testület: nem lehet olyan tevékenységet folytatni az ingatlanon, ami az új bölcsőde normális működtetését veszélyeztetné. Az önkormányzat már akkor úgy tervezte, amennyiben többszöri nekifutásra sem sikerülne megfelelő áron értékesíteni a területet, úgy elgondolkodnak azon, miként tudná a város maga hasznosítani az ingatlant.

Az azóta eltelt közel egy év alatt nem sikerült megfelelő áron eladni az ingatlant. Emellett hiába épült tavaly új, nagyobb kapacitású bölcsőde, az ellátásra óriási az igény, a meglévő férőhelyek többszörösére lenne szükség. Éppen ezért az önkormányzat most szeretné újra bölcsődévé alakítani az Aranyossziget utcai ingatlant. Az ügyben a napokban hívott össze rendkívüli szociális bizottsági ülést az alpolgármester.

Kevés a férőhely - A régi épület újbóli megnyitásával negyvennel több gyermek járhatna bölcsődébe
Kevés a férőhely - A régi épület újbóli megnyitásával negyvennel több gyermek járhatna bölcsődébe

Dr. Nagy István  portálunknak elmondta: az elmúlt hónapokban egyetlen elfogadható ajánlat sem érkezett az Aranyossziget utcai ingatlanra, ezért merült fel, hogy végül az önkormányzat hasznosítja az épületet. Megjelent ugyanis egy uniós pályázat, amin a bölcsődei férőhelyek bővítésére is lehet támogatást szerezni. A városban hatalmas az igény erre az ellátási formára. A jelenleg meglévő 160 férőhely teljesen kihasznált, ám folyamatosan közel 140 gyermek van a várólistán. Amennyiben nyernek a pályázaton, úgy legalább 40 férőhellyel tudják bővíteni a bölcsődei kapacitást az Aranyossziget utcai épület teljes körű felújításával, berendezésével és újbóli megnyitásával. A beruházáshoz legfeljebb 80 millió forintot lehet nyerni, amihez az önkormányzatnak 5 százalék önrészt kell biztosítania.

Dr. Nagy István elmondta: a bölcsődei ellátás a legdrágább forma az önkormányzat intézményei közül. Az állami támogatás mellett minden bölcsődés gyermek ellátása további 650 ezer forintba kerül a városnak évente. A férőhelybővítéssel az önkormányzat büdzséjében közel 30 millióval kell megtoldani az intézmények költségvetését. Az alpolgármester szerint azonban ezt vállalniuk kell, hogy valamennyire rövidíteni tudják a várólistát. Dr. Nagy István hozzátette: a törvénymódosítás eredményeként, miszerint két évre csökken a gyermekgondozási segély időtartama, várhatóan még nagyobb lesz az igény a bölcsődére. Az önkormányzat éppen ezért az ingatlan eladása helyett a családoknak szeretne segíteni a férőhelyek bővítésével. A rendkívüli ülésen egyhangúlag szavazott erről a szociális bizottság.
Kevés a férőhely – A régi épület újbóli megnyitásával negyvennel több gyermek járhatna bölcsődébe.

Egy év alatt nem sikerült megfelelő áron eladni az ingatlant. Hiába épült tavaly új, nagyobb kapacitású bölcsőde, az ellátásra óriási az igény, a meglévő férőhelyek többszörösére lenne szükség.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három koszovói a taxiban

Hegyeshalom - Egy magyar rendszámú taxit állítottak meg a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság… Tovább olvasom