Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Újra víz nélkül a vizes csúszda

Az ünnepélyes átadás után egy nappal elzárták a Malom-ági Lajta-zsilipet. A szakemberek a mederfenék erősítésén dolgoznak.

Több százan örültek és tapsoltak együtt a most elkészült Lajta-projekt
ünnepélyes átadásán szombaton. Vasárnap aztán már mindenki csodálkozvabámult a Malom-ági Lajta-mederre, amiből szinte teljesen eltűnt a víz. A szombaton még sebes sodrású vízi csúszdán jelenleg bárki száraz lábbal átsétálhat a malom alatt. "Csak ennyi volt?" - kérdezték többen.

Amint arról már beszámoltunk, az önkormányzat és a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület az osztrák partnerekkel közösen nyert 840 ezer eurót a Lajta-programra. Ennek egy részét fordították a Malom-ági Lajta hajózhatóvá tételére, vízparti sétányok és kikötőhelyek kialakítására. A beruházás legnagyobb és talán leglátványosabb része a folyó Cserháti Sándor utcai szakaszánál lévő, ahol két helyen is egy-egy csúszdát alakítottak ki. A medret leszűkítették és mélyítették, így az egyik oldalon lebetonozott sekélyebb részt, míg a másik felén az evezéshez alkalmas mélyebb és erősebb sodrású vízfolyást tettek lehetővé. Az egykori malom épülete előtti és mögötti mintegy másfél méteres szintkülönbséget csúszdával hidalták át.

Emellett egy felső csúszdát is ki kellett alakítani a híd másik oldalán, amire azért volt szükség, hogy a Vár-tó vízszintje is biztosított legyen.

Jelenleg száraz lábbal át lehet kelni a Malom-ági Lajta Cserháti utcai
Jelenleg száraz lábbal át lehet kelni a Malom-ági Lajta Cserháti utcai szakaszánál, a tervek szerint a hét második felében már újra lehet itt evezni.

Éppen e szakasz miatt kellett most ideiglenesen újra elzárni a Malom-ági
Lajta zsilipjét, hogy a szakemberek orvosolják az időközben felmerült
problémákat. Tilai László, a projekt koordinátora érdeklődésünkre elmondta: az elmúlt héten kétszer tartottak üzempróbát a folyón, amikor beállították a hajózáshoz megfelelő vízszintet is. A tapasztaltak alapján a szakemberek most néhány ponton megerősítik a mederfeneket, hogy a későbbiekben az erózió ne okozzon problémát az erős sodrású szakaszon. A tervek szerint a hét második felére ismét megfelelő vízszint lesz a Malom-ági Lajtán.

Olvasóink írták

 • 17. Boli 2013. október 28. 20:07
  „16. Igazad van, az még hátravan. Tisztában van vele mindenki. Az ott lakókon is sok múlik, mennyire vevők a dologra. A felső szakaszon élők már rájöttek miért érdemes és mennyire látványos tud lenni. Most meg kell értetni a többivel is. Persze nem lesz egyszerű, mert sokan úgy gondolják, hogy a Lajta az övék (nem a miénk), ha ott folyik el a házuknál. Még ha tenni nem is akarnak semmit érte... Azokról a szerencsétlen ecceriekről meg mit mondjak, akik szemétledobónak használják? Szégyen, de sajnos valós.”
 • 16. útkaparó 2013. október 28. 14:39
  „Szombaton kipróbáltuk kajakkal: SZUPER Volt!!! Nagyon vagányak a csúszdák, hatalmas élmény. A Malom-ági Lajta felső szakasza is szépen ki lett takarítva, éppen a beszállókat fejezték be. Egy kis kritika a tökéletesítéshez: A Lajtaszeren elkészült pihenőknél a nád miatt nehéz kikötni. A Monarchia kávézótól lefele elég elhanyagolt maradt a meder, víztükörig érő fűzfák, és elég sok szemét. A malom oldalában fog még problémát okozni a hajócipelés. Jó lenne, ha a következő szezonra a vendéglátósok is élnének a lehetőséggel, és nyitnának a Lajta felé (kikötési lehetőség, lépcső, stég).
  Eddig is nagyon szerettük a Lajtákat, de ezzel a projekttel igazi színfoltjává vált a városnak!”
 • 15. justitia18 2013. október 27. 19:50
  „Biztosan sztrájkba lépett a Lajta, mert felavatta a Kub@tov <moderálva> Pesta...mivel biztosan mást várt helyette...::))”
 • 14. Boli 2013. október 26. 16:04
  „captain_blood:
  Profi videónak ott volt a megnyitón az M1 és a HÍR TV stábja. Az esti híradóban nyomatták, M1, RTL, az MNO oldalain ott a videó máig, a Vízitúra magazinban is lesz pár hét múlva az M1-en.

  Nem hivatalos bejárás és felavatás volt az csak akkor. A megnyitó előtti teszt, hogy járható és hajózható rendesen a szakasz.
  Egyébként feltöltötték már a két HD-s felvételt is:

  http://www.youtube.com/watch?v=hxS6gsi6PNY

  http://www.youtube.com/watch?v=CbuQKe9iPN0&feature=youtu.be

  Mirkó facebook oldalán ez a két HD videofelvétel van fenn, a hajóból + képek a felső szakaszról is.

  További Lajta videók:
  http://www.youtube.com/watch?v=MH8sMzMUvdA

  http://www.youtube.com/watch?v=SHCgKpqLDno

  Akit pedig a nyári Lajta Túra is érdekelne: (az M1 stábja forgatta anno)
  http://videotar.mtv.hu/Videok/2013/06/29/13/Vizitura_2013_junius_29_.aspx”
 • 13. captain_blood 2013. október 25. 21:31
  „10!

  Kissé elszállt veled a billenytyűzet.......

  Csupán azt kérdeztem, hogy Balaton feletti dzsuvát kiszedték-e!
  Ezek szerint igen!

  Megnéztem Boli által "belinkelt" videót......
  ....... ekkora beruházás esetén illő lett volna profibb videó!
  Minden tiszteletem Mirkóé, de a PR-t azért javítani kéne!”
 • 12. Boli 2013. október 25. 10:16
  „http://www.youtube.com/user/KanuLeitha”
 • 11. szigetközilovas 2013. október 25. 08:28
  „Én nagyon örülök annak a fejlődésnek amit ezzel már mutat a város, és amit majd ez eredményez neki. A fanyalgók le vannak fütyülve. Ha kicsit korábban, mondjuk szeptemberben lett volna az átadás, akkor biztos már idén kipróbálom, így alig várom a tavaszt, s ha tettszik, ismerősöket is csalok majd egy városi napra a vizen. Remélem lesznek helyek, ahol kávézók, teraszok közelében is könnyű lesz kiszállni. Remélem a Lajta-projekt a Vízpart utca és a többi rész hangulatossá, tisztává tevésébe is segít.”
 • 10. Apa... 2013. október 24. 21:25
  „blood: én is ott voltam és Mirkóékkal dzsuváztunk egész nap. Iszapot, zsákokat, gallyakat, retyerutyát, mindent. Ha akarod tudni, egy konténer volt a Vár-köz és a Pozsonyi utca sarkán, oda talicskáztunk el mindent. Hidd el, nem olyan rossz dolog ám ez a Lajtás történet, hogy minden mozzanatában a felelősséget/hibát/akármit kelljen keresni. Ha nem szemmel láthatóan, akkor nagyítóval? Kákán a csomót, barátom. Én azt látom a hozzászólásaidban...”
 • 9. captain_blood 2013. október 24. 20:09
  „8#!

  Értelmezési gondjaid vannak???

  Én azt kédeztem, hogy a Balaton feletti dzsuvát kiszedték-e a ráeresztés előtt!
  Ha voltál arra a lezárás előtt, láthattad, hogy árvizi homokzsákokkal zárták el a felső csúszda felett a vizet.
  Fényképeztem az akkori állapotot.
  Tehát újra kérdezem: kitisztították-e a Balaton feletti részt a ráeresztés előt???”
 • 8. pancser 2013. október 23. 20:07
  „Nem csak van benne víz, hanem nagyon sokan kirándultak nézelődtek egészen a nagy zsilipig. Ki gyalogolt a párjával bottal, bot nélkül, kerékpároztak, kutyát sétáltattak, andalogtak stb. Legnagyobb látványosság az volt a malomnál, hogy a folyamatosan megújuló nézők láthattak néhány lelkes kajakost akik bemutattak mi a dörgés. Azt hiszem népszerű beruházás lesz ez a projekt a látottak alapján. Hajrá Mosonmagyaróvár! Kishitűek, fanyalgók? Hát istenem, ők nem számítanak, helyettük is szedem a dzsuvát ha kell....”
 • 7. captain_blood 2013. október 23. 19:16
  „Ma voltam arra és tényleg van benne víz!

  Azt azonban nem gondoltam, olyan pancser a projektiroda, hogy még egy áramlástani hatástanulmányt sem készít! :)))))

  Halkan megkérdezném, hogy a Balaton feletti dzsuvát kiszedték-e vagy ráendedték a vizet - majd kimossa - jelszóval?”
 • 6. pancser 2013. október 23. 12:25
  „Ma van benne víz!”
 • 5. Boli 2013. október 23. 09:38
  „Hármaskának... Szerencsére csak az ecceribbeknek kell, mert egy szint felett adja magát a dolog. Gondolom te is velünk eveztél, meg dolgoztál a Lajta projektben. Úgyhogy akkor nem fenyeget a veszély.
  Van pár olyan ember a városban, akik névtelenül vágták a fákat, tisztították a Lajta-medret, segítettek a kiépítésben, a szabad idejükben, puszira. Persze ezt sokan nem is értik itt manapság...
  Akik reklamálnak a víz hiányáért, gondolom "pont most" akartak leevezni. A javítások azért fontosabbak.”
 • 4. Flamo 2013. október 23. 09:32
  „Tartok tőle, hogy gyakran lesz ez így, (mármint nem engednek bele elég vizet).
  Utána meg jön az iszaposodás, hordalék, növények, egyéb nem várt hatások, stb
  A termál kifolyót a csúszdák fölé kellene vezetni, így nem fagyna be és mindig lehetne használni!
  Rossz ötlet???”
 • 3. RickCartman 2013. október 22. 23:03
  „de szerencsére itt van ketteske, a mindentudó, és jól elmagyarázza”
 • 2. Boli 2013. október 22. 21:44
  „1. Persze ha nyitott szemmel odamegy valaki, akkor látja, mit művelt a bezúduló víz és mit dolgoznak rajta a szakemberek. Ha ez valakinek nehezen érthető, akkor meg úgyis mindegy.”
 • 1. Tmoha 2013. október 22. 21:08
  „Kisért a remetei komp szelleme...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balázska a piros emeletes buszok városában

A különleges buszok, taxik, vonatok fővárosába, Londonba eljutni - ez a régóta dédelgetett álma az izomsorvadásban szenvedő Wurtzinger Balázsnak. Tovább olvasom