Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Újra van víz a Malom-csatornában

Mosonmagyaróvár - Az elmúlt napok enyhébb és csapadékosabb időjárásának köszönhetően újra víz került a Malom-ági Lajta szinte már teljesen kiszáradt medrébe.
Szinte teljesen kiszáradt a mosonmagyaróvári Malom-ági Lajta medre az elmúlt hetekben. Ennek oka a kevés víz és a rossz állapotban lévő duzzasztómű volt. A kevés csapadék és a nagy szárazság miatt ugyanis a Lajta főmedrébe Ausztriából rendkívül kevés víz érkezett. A mosonmagyaróvári duzzasztómű olyan rossz állapotban van, hogy ilyen alacsony vízállás mellett már nem tudta megfelelő mértékben felduzzasztani a Lajtát. A műtárgyon lévő réseken, lyukakon átszökött a víz, így nem tudták előtte megemelni annyira a szintet, hogy az átfolyhasson a Malom-ági csatorna medrébe.

A magyaróvári belvárost keresztülszelő meder víz nélkül a nagy hőségben egyre több problémát okozott. Többször kellett például a problémás helyeken átöblíteni a medret, ezzel is csökkentve a kellemetlen szagokat. A kiszáradt medernek csupán annyi előnye volt, hogy szakemberek így elvégezhettek olyan munkálatokat, amelyeket máskor magas vízállásnál nem tudtak, valamint így könnyen fényt deríthettek a még meglévő néhány illegális csatornabekötésekre is.

Az elmúlt napok enyhébb és némileg csapadékos időjárásának köszönhetően megemelkedett a Lajta vízszintje. Ennél a vízállásnál már fel tudták duzzasztani a folyót annyira, ami lehetővé teszi, hogy vizet tereljenek a Malom-ági csatornába.

Méhes Ákos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs már közvetlen buszjárat a fővárosba

Mosonmagyaróvár - Szerdától már csak átszállással juthatnak el a fővárosba azok a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom