Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Újra saját házában az ötgyermekes család

Mecsér - Új otthonában várhatja már az ünnepeket az az ötgyerekes mecséri család, melynek háza idén januárban teljesen kiégett. Az önkormányzat, magánszemélyek, civil szervezetek és vállalkozók segítették őket. Így sem egyszerű az újrakezdés.

Lapunkban többször is beszámoltunk a bajba jutott mecséri családról, akiknek idén január 4-én elektromos zárlat okozta tűz semmisítette meg otthonukat. A ház, bár a tűz eloltását követően kívülről épnek tűnt, belülről teljesen kiégett, így le kellett bontani. Az egykori családi ház emlékét őrzi az a játszóvár, melyet az új lakást építő vállalkozó a még használható gerendákból állított össze a gyerekeknek, na és a legalább két évre való tüzelőanyag.

– Legalább egy hétbe telt, amíg sikerült magamhoz térnem a tragédia után. A helyiektől, az önkormányzattól, a barátoktól, ismerősöktől azonnal segítséget kaptunk, de akkor óriási támogatás volt egy jó szó, egy kedves levél is, melyből több száz érkezett, ma is őrzöm őket – meséli Máté Orsolya.

Felszabadultan: Most már teljesen új, saját otthonában is élvezheti a közös játék örömét a szerencsétlenül járt mecséri család. Fotó: Mészely Réka
Felszabadultan: Most már teljesen új, saját otthonában is élvezheti a közös játék örömét a szerencsétlenül járt mecséri család. Fotó: Mészely Réka

Mára azonban egy teljesen új ház, egy barátságos, családias otthon áll a régi romjain, a 14 éves Krisztián, a 12 éves Tibike, a 6 éves Karina, a 7 éves Ildikó és az ötéves Matyi nagy örömére, akik már alig várták, hogy beköltözhessenek végre az új fészekbe. A munka gyorsítására maguk is ecsetet ragadtak a festéshez, a nagytakarításból is kivették a részüket.
Az édesanya talpraesettségét dicséri, hogy még a tél beköszönte előtt saját tető került a fejük fölé. Igaz, ez rengeteg telefonálással, utánajárással, utazással járt Budapest, Győr és Mosonmagyaróvár között.
– Mint a legtöbb család, mi is alulbiztosítottak voltunk. Ebből az esetből sokat tanultunk, hogy milyen biztosítást kell kötnünk, ne írjunk alá papírokat sokkhelyzetben, egészen addig, amíg magunkhoz nem térünk, hogy ne hagyjuk magunkat átverni. Érdemes több kárszakértőt is meghallgatni – osztja meg velünk tapasztalatait Orsolya, miközben a precízen összegyűjtött, öt vastag mappában elhelyezett dokumentációt mutatja a régi ház bontásától az új építési engedélyéig. A család, miután csak a szükséges pénz töredékét kapta meg a biztosítótól, szakjogászt alkalmazott, a társaság vezetőségével is felvette a kapcsolatot. Végül csak a saját erejükben bízhattak, de sikerült elérni, hogy a biztosító az előző ház teljes összegét kifizette a hitelező banknak, az ingóságokra négymillió forintot kaptak.

– Munkaadóim kiálltak mellettem, mondták, addig legyek otthon, amíg szükséges, emellett anyagi segítséget is nyújtottak – veszi át a szót Pintér Tibor. A család sokáig Tibor családjának közeli házában húzta meg magát. A tágas ház felépítésében számos kedvezményt kaptak az építőanyagoktól a padlócsempén keresztül a szalagfüggönyökig, a jó szándékú adakozók küldtek berendezési tárgyakat az ágyaktól a szekrényekig, ruhákat, ágyneműket, törülközőket, a gyerekeknek rengeteg játékot. Magánszemélyek, vállalkozók mellett civil szervezetek is gyűjtöttek a bajba jutott családnak, akik ezúton is köszönik a sok jó szót, segítséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pogány Galéria: a milliárdos gyémántkereskedő gyűjteménye

Mosonmagyaróvár - Hivatalosan is megnyílt a jelenleg Dunakiliti kastélyában élő világhírű… Tovább olvasom